2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Aizvadīts sestais siltākais augusts šajā gadsimtā

Aizvadīts sestais siltākais augusts šajā gadsimtā

Augusta vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bija +17,1 grāds pēc Celsija, kas ir 0,9 grādus virs ilggadīgās vidējās normas. Tādējādi ierindojot aizvadīto mēnesi siltāko vasaras noslēguma mēnešu ilggadīgās datu rindas trešā desmita sākumā.

Starp 21.gadsimta kalendāro vasaru noslēdzošajiem mēnešiem šī gada augusts ir ierindojies vidusdaļā – kā sestais siltākais, informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ar vidējo gaisa temperatūru +19,0 grādi pēc Celsija vissiltākais šajā gadsimtā un otrais siltākais visā ilggadīgajā augusta mēnešu datu rindā ir bijis 2002.gada augusts. Savukārt visdzestrākais 21.gadsimtā ir bijis pagājušā, 2012.gada augusts, kad gaisa temperatūra bija +15,9 grādi.

Šī gada augusta, šīs vasaras un visa 2013.gada viskarstākā diena bija 8.augusts. Ar diennakts vidējo gaisa temperatūru Latvijā 24,1 grāds un absolūti maksimālo gaisa temperatūru 34,3 grādi (Dobelē) šis bija viskarstākais 8.augusts arī visā ilggadīgajā novērojumu periodā. Daudzās novērojumu stacijās šajā dienā tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālo gaisa temperatūru rekordi. Tomēr ilggadīgais visa augusta un gada visaugstākās gaisa temperatūras Latvijā rekords palika nepārspēts – tas joprojām ir 36,4 grādi 1943.gada 4.augustā, Daugavpilī.

Mēneša trešajā dekādē gaisa temperatūra stabilizējās ap normu, bet dzestrums naktīs vēstīja par rudens tuvumu. Viszemāk – līdz +3,5…+3,6 grādiem – gaisa temperatūra noslīdēja 24.augustā Zosēnos un 25.augustā Ventspils novada Vičakos, mēneša beigās zāles virskārtā jau bija arī salnas līdz -1 grādam.

Nokrišņu daudzums šī gada augustā Latvijas lielākajā daļā bija mazāks par normu. Ar mēneša vidējo nokrišņu daudzumu kopumā Latvijā 67 mm (86% no ilggadīgās normas) šī gada augusts mēneša nokrišņu daudzuma ilggadīgo datu rindā ierindojās vidusdaļā, nedaudz uz sausāko pusi. 21.gadsimta augustu skaitā 2013.gada augusts ir ceturtais sausākais, uz piekto vietu atbīdot tikai nedaudz mitrāko, 2012.gada augustu. Vissausākais gan 21.gadsimtā, gan ilggadīgajā augusta mēnešu datu rindā ir bijis siltais 2002.gada augusts, tajā nokrišņu daudzums Latvijā bija tikai 5 mm. Turpretī 2010.gada augustā nokrišņu daudzums sasniedza 147 mm – tas bija ar nokrišņiem visbagātākais augusts 21.gadsimtā un trešais mitrākais ilggadīgajā augusta mēnešu datu rindā.

Mēneša gaitā nokrišņi lielākoties bija dažādas intensitātes gāzienlietus. Visvairāk lija mēneša otrajā dekādē – četrās dekādes dienās kaut kur Latvijā diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu, Rucavā dekādes laikā tas notika pat divreiz. 20.augusta rītā Rīgā dekādes nokrišņu “plāns” tika izpildīts pāris stundu laikā. Savukārt vissausākā bija mēneša trešā dekāde, tajā Skrīveros, Ogres novada Lielpēčos un Zosēnos nokrišņu daudzums bija tikai 1-3% no dekādes normas.

Mēneša pirmajā pusē vēl nereti ducināja pērkona negaiss, turpretī mēneša otrajā pusē arvien biežākas kļuva rīta miglas.

Mēneša vidējais vēja ātrums (2,1 m/s, kas ir 0,7 m/s zem normas) bija otrais lēnākais pēdējos 37 gados novērotais. Stiprākās vēja brāzmas veidojās lokāli dažādās Latvijas vietās zem intensīviem gubu-lietus mākoņiem, ātrumā sasniedzot 15-19 m/s.

Avots:BNN

Atstājiet komentāru