2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Šogad ļoti labs brūkleņu un dzērveņu gads

Šogad ļoti labs brūkleņu un dzērveņu gads

Šajā rudenī Latvijas mežos vērojama pēdējo piecu gadu labākā brūkleņu un dzērveņu raža, apliecina AS "Latvijas Valsts meži" vides speciālistu novērojumi.
Dienvidkurzemes reģiona vides plānošanas speciāliste Solvita Reine norāda, ka ogu mežos ir ļoti daudz, taču ilgais sausuma periods Kurzemes pusē ieviesis dažas korekcijas - sausākajās un saulainākajās vietās brūklenes esot sīkas.
Ziemeļkurzemes reģiona vides plānošanas speciāliste Aija Ārgale novērojusi, ka šogad koptajās mežu audzēs, kur veiktas kopšanas un izlases cirtes, kā arī desmitgadīgās jaunaudzēs brūklenes ir īpaši veselīgas un lielas.
Vidusdaugavas vides plānošanas speciāliste Guna Baltiņa novērojusi, ka brūklenes īpaši padevušās priežu jaunaudzēs, kur iespīd saule, bet vislielākās tās esot purva malā.
Vidzemes un Latgales pusē situācija ir līdzīga. Rietumvidzemes Mežsaimnieciskās plānošanas reģiona vadītāja Gunta Krastiņa aicina meklēt mitrākas vietas, tur brūklenes ir lielākas.
Tāpat vides speciālisti norāda, ka šogad atšķirībā no iepriekšējā gada būs laba meža dzērveņu raža, tomēr pagaidām ogas vēl pāragri lasīt.
"Arī dzērvenes sāk sārtoties, kaut gan sāni tām vēl balti un pašas ogas cietas. Daudzi dzērveņu lasītāji jau ir bijuši purvā, lasa pusgatavās ogas un nes tās mājās gatavināties, pat neiedomājoties, cik nepareizi tas ir, jo vērtīgā hipūrskābe dzērvenēs izveidojas tikai tad, ja tām ļauj nogatavoties purvā, nevis mājās uz segas," norāda eksperti.

Komentāri (0-1/1)

  • znots
    02.07.2018 18:15
    Super!

Atstājiet komentāru