2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Vasaras pēdējā dekādē Latvijā novērotas salnas

Vasaras pēdējā dekādē Latvijā novērotas salnas

Vasaras pēdējās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija tuva normai – vien 0,3 grādus virs tās.
Dienā termometra stabiņš pakāpās pārsvarā līdz +19...+23 grādiem, visaugstāko vērtību- +24,3 grādus pēc Celsija – sasniedzot 29.augustā Kuldīgā.
Turpretī naktis pakāpeniski palika vēsākas, arvien plašākā teritorijā gaisa temperatūra noslīdēja zem +10, vietām arī zem +5 grādiem. Dekādes otrajā pusē zāles virskārtā jau bija arī salnas līdz -1 grādam, informē Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
Nokrišņu aizvadītajā dekādē bija maz – kopumā Latvijā tikai 28% no normas. Vislielākais nokrišņu daudzums bija Krāslavas novada Piedrūjā – šeit dekādes nokrišņu „plāns" ar uzviju (130%) tika izpildīts divās dienās – 22. un 23.augustā. Tomēr lielākajā Latvijas teritorijas daļā nokrišņu daudzums nebija lielāks par 20% no normas, Skrīveros, Ogres novada Lielpēčos un Zosēnos – tikai 1-3% no normas.
Vējš dekādes laikā lielākoties bija rāms, brāzmās maksimālo vērtību – 14 m/s – sasniedzot 22.augustā Ventspilī. Laika apstākļi bija labvēlīgi, lai perioda laikā bieži veidotos migla – tā Latvijas teritorijā bija astoņās dienās no vienpadsmit.

Atstājiet komentāru