2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kādu laiku rudenim sola dabas vērotājs – pirmās prognozes

Kādu laiku rudenim sola dabas vērotājs – pirmās prognozes

Novērojumi dabā liecina, ka rudens sākums būs patīkams un salīdzinoši silts, taču vēlāk sekos arī vējains un dzestrs laiks. Tā savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

Nozīmīgajās vasaras dienās, kas raksturo rudeni, lielākoties bija saulains un sauss. Tas norāda, ka kopumā būs jauks rudens.

Norādes, kas vasaras ritējumā jau zīmēja tuvojošos rudeni, bija vairākas. Agra un bagātīga liepu ziedēšana jūnijā norāda uz bagātu rudeni un agru aukstumu. Tāpat arī pirmās dzeltenās lapas kokos, kas parādījās jūlijā un koku  vienāda dzeltēšana augustā norāda uz garu rudeni un vienādu ziemu. Savukārt dzeguze, kas savu kūkošanu beidza Jāņu laikā, liecina, ka rudens atnāks Miķeļu nedēļā. Nozīmīgajās vasaras dienās kas raksturo rudeni, piemēram, Annā (26. jūlijs), 1. augustā un Labrencī (10. augusts) lielākoties bija saulains un sauss. Tas norāda, ka kopumā būs jauks rudens.

Šogad daudz pīlādžogu, lai gan meža sērmūkšļi ar ogām nav tik raženi. Riekstu arī daudz, lai gan liela daļa no tiem «melni». Toties ozoli ar zīlēm šogad nav tik bagāti.  Ticējums saka, ja pīlādzim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tas atkal savukārt zīmē, ka būs kārtējais parastais un pierastais Latvijas rudens kopumā.

Augusta pirmajās desmit dienās šovasar daudzviet bija karsts un sauss, bet tas paredz vējainu rudeni, it īpaši oktobri, raksta Bukšs.

Nozīmīgajās dienās janvārī un martā, kas raksturo septembri, bija sals un bez būtiskiem nokrišņiem. Tas rāda, ka septembra pirmā puse būs mēreni silta, saulaina un pārsvarā ar nokrišņiem īslaicīga lietus veidā.

Septembra otrajā pusē laika apstākļi mainīgi un nokrišņu būs vairāk. Kļūs vējaināks, bet bezvēja skaidrajās naktīs jau plašākā teritorijā rudens salnas.

Oktobris būs ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem. Ja mēneša sākumā vēl salīdzinoši silts un mitrs, tad laikā no Vecā Miķeļa (12.oktobris) līdz 22.oktobrim jau nakts sals un dzestrie ziemeļrietumu vēji  Vidzemē un Ziemeļlatgalē atnesīs arī pirmās sniegpārsliņas.

Novembra pirmajā pusē mēreni nokrišņi un nelieli mīnusi naktīs. Mārtiņa mēneša otrajā pusē, laikā ap Katrīnām (25.novembris), jau lielāks sals, sniegs un dažviet arī putinās.

Tad sekos ar sniegu ne pārāk bagāta, bet ar periodiskiem stiprāka sala viļņiem vidēji auksta ziema.

 

Atstājiet komentāru