2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kā pīļu medniekam nesakaitināt putnu vērotājus

Kā pīļu medniekam nesakaitināt putnu vērotājus

Šodien, 10. augustā, sākas ūdensputnu medību sezona, kuras laikā medību cienītāji varēs doties pīļu un citu ūdensputnu guvumos.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins informē, lai medības noritētu bez starpgadījumiem, policija aicina medniekus ievērot nepieciešamās dokumentācijas un šaujamieroču drošības prasības, kā arī rūpēties par kārtības noteikumu ievērošanu medību laikā. Policijas darbinieki uzraudzīs medību norises vietas.
Dairis Anučins atgādina, ka medniekam, dodoties uz medību vietu, obligāti jābūt līdzi medību dokumentācijai – medību apliecībai, šaujamieroča glabāšanas atļaujai un mednieka sezonas kartei. Kategoriski aizliegts medībās atrasties alkoholisko dzērienu un citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī aizliegts pārvadāt šaujamieročus reibuma stāvoklī.
Policijas darbinieki uzraudzīs medību šaujamieroču un munīcijas lietošanas kārtības un drošības prasību ievērošanu. Atgādinām, ka aizliegts izmantot pusautomātiskos šaujamieročus, kuros var vienlaicīgi ielādēt vairāk par trim patronām vai ar kuriem var šaut kārtām, kā arī aizliegts izdarīt šāvienus no braucošiem motorizētajiem ūdenstransportlīdzekļiem.
Policija aicina medniekus ievērot visus medību drošības noteikumus un uzmanīgi rīkoties ar šaujamieročiem, lai izvairītos no iespējamiem nelaimes gadījumiem.
 
Jēkabpils pusē pīļu medībām iecienītākā publiskā ūdenstilpne ir Daugava, protams, izņemot pilsētas teritoriju. Agrāk populārākās pīļu medību vietas, kas tagad galvenokārt ir privātas teritorijas vai liegumi atradās Mežgalē, Sunākstē un Kakīšu purvā.
 
Atbilstoši Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 113 "Medību noteikumi", ūdensputnu medību sezona ilgst no augusta otrās sestdienas plkst. 16.00 līdz 30. novembrim. No 10. Augusta līdz 15. septembrim medīt atļauts trešdienās, sestdienās un svētdienās, savukārt no 15. septembra līdz 30. novembrim – katru dienu.
Medījamo putnu sarakstā iekļauti lauči, krīkļi, pelēkās pīles, platknābji, meža pīles, prīkšķes, baltvēderi, garkakļi, brūnkakļi, cekulpīles, ķerras, tumšās pīles, melnās pīles, kākauļi un gaigalas.
Pīļu medību sezonas atklāšana ir vieni no gaidītākajiem brīžiem medību sezonā, to pārspēt pat nevar nedz dzinējmedību sezonas sākšanās, nedz arī mednieku festivāls, raksta mednieku portāls allforhunt.com. Tie ir svētki, jo galvenais augusta otrajā sestdienā nav nevis sašaut kravu pīļu, bet gan gūt kopības sajūtu ar citiem, kam līdzīgs vaļasprieks un dzīvesveids.
 
Protams, kas gan tā būs par atklāšanu, ja pulksten 16.00 netiks izšautas pāris patronu pa pīli, taču pīļu medību sezonas atklāšana drīzāk ir kā simbolisks pagrieziena punkts mednieka dzīves ritumā, proti, tuvojas rudens, briežu baurs, aļņu medības, dzinējmedības – laiks, kad atļauts medīt gandrīz visu, kas minēts medījamo dzīvnieku sarakstā. Pieredzējušie mednieki gan lēš, norāda allforhunt.com, ka vislabāk pīles medījamas vēlāk rudenī, kad guvums būs krietni lielāks, nekā tagad, trenkājot vietējās pīļu saimes.
Tomēr mednieki bieži vien nesaprot, ka medības ir atbildīgs pasākums, nevis tikai izklaide, un par nožēlu sliktie piemēri nav palikuši nepamanīti, jo acīgi un ausīgi medību pretinieki tikai gaida mednieku pieļautās kļūmes, lai tās izmantotu jaunu liegumu un medību aizliegumu ieviešanai.
 
Putnu vērotāju argumentācija pret ūdensputnu medībām:
- mednieki paši neatšķir, ko šauj,
- mednieki ar savu šaudīšanos un radīto troksni traucē atpūtniekiem baudīt dabas priekus,
- mednieki šauj neprecīzi, savainojot daudz putnu,
- mednieki ne vienmēr iet un meklē sašautos putnus, tādā veidā pīļu medības ir tikai asiņaina un cietsirdīga izklaide.
Ar nožēlu jāatzīst, ka ne visi mednieki ir apzinīgi un tādēļ šādai argumentācijai ir zināms pamats. Tā kā medību tradīciju nosargāšana ir katra mednieka pienākums un tā kā neviens no tiem nevēlas gandēt svētku noskaņu, mednieku portāls allforhunt.com sniedz dažus padomus, kā izvairīties no tām kļūmēm, kas ir kā medusmaize katram sevi cienošam putnu sargātājam.
 
Pirmkārt, lieku reizi pāršķirstiet bukletiņu "Medījamo ūdensputnu noteicējs", kur uzskatāmi parādītas visas medījamo ūdensputnu sugas, kā arī tās, kuras šaut nedrīkst, bet kuras kritušas par upuri nezinošam medniekam.
Otrkārt, ievērojot Medību noteikumos noteikto drošības prasību nešaut medījamo ūdensputnu uz ūdens, būs iespējams izvairīties no nemedījamo sugu nogalēšanas. Pīļu atklāšanas laikā tās pīles, kas lido visticamāk būs arī medījamas.
Treškārt, medījot publiskajās ūdenstilpēs esiet uzmanīgi un piesardzīgi – karstā vasaras pēcpusdienā tur tiešām var būt daudz atpūtnieku, kurus varat ar savu šaudīšanos nobiedēt. Katram pieiet klāt un pabrīdināt nav iespējams, taču ievērot drošības prasības, medījot ūdensputnus, ir katra mednieka pienākums.
Ceturtkārt, lai pārliecinātos par savu šaušanas prasmi, kādu dienu pirms atklāšanas tomēr labāk doties uz šautuvi un patrenēties šaušanā pa lidojošiem mērķiem. Tas ļaus saprast savas kļūmes, pierast pie ieroča un sajust šaušanas garšu.
 
Piektkārt, neattiekties bezatbildīgi pret medījumu, jo tas ir pretrunā ar medību ētikas pamatprincipiem. Ņemiet līdzi savu uzticamo draugu medību suni un tas ar prieku izložņās tur, kur saimnieks netiek klāt.
Sestkārt, nešaujiet pa pīli tikai tādēļ, ka tā lido, bet gan novērtējiet attālumu un spiediet sprūda melīti tikai tad, ja domājat, ka pastāv kāda iespēja trāpīt.
 
Izmantojot LETA un allforhunt.com, publicēsanai sagatavoja Sandra Mikanovska
Foto: poga.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Veltiņa
    02.07.2018 18:15
    Mans vīrs atnesa trīs pīles...

Atstājiet komentāru