2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Pēc ziemas klusuma pavasaris atnācis ar aktīvu maluzvejnieku rosīšanos

Pēc ziemas klusuma pavasaris atnācis ar aktīvu maluzvejnieku rosīšanos

Pēc piedzīvotā klusuma ziemas periodā, pienākot pavasarim, sākusies arī aktīva maluzvejnieku rosīšanās,  pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Rīgas sektora vecākais inspektors Gints Zemitāns.

Aizvadītajā nedēļā VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Rīgas sektora inspektori strādājuši katru dienu un nakti, noformējot gan administratīvā pārkāpuma protokolus, gan aizturot maluzvejniekus un no tīkliem atbrīvojot ne tikai zivis, bet arī putnus.

Naktī uz svētdienu, 21.aprīli, inspektori veica pārbaudi Lielupē pie Buļļuciema un no ūdens izcēluši trīs tīklus, no kuriem katrs bija aptuveni 50 metrus garš, un viens no tiem bijis salaku ķeršanai domāts tīkls. Lomā atradās līdakas, līņi un karūsas, bet salaku tīkls bija pilns ar salakām. Vides inspektori iespēju robežās no tīkliem atbrīvoja un upē atlaida atpakaļ visas dzīvās zivis.

Savukārt naktī uz otrdienu, 23.aprīli, vides inspektori apsekoja Lielupi Varkaļu kanāla rajonā un atrada divus tīklus, no kuriem katrs bija 60 metrus garš. Tīklos bija dažādas zivis, tostarp līdakas, brekši, asari un raudas. Savukārt 23.aprīlī pa dienu tika apsekots Ķīšezers, kur atrasts 90 metrus garš tīkls ar aptuveni 30 kilogramus smagu lomu. Lielākoties šajā tīklā bija raudas un asari. Dažas no zivīm jau bija bojātas, taču vairums bija dzīvas, tādēļ inspektori tās no tīkla atbrīvoja un atlaida atpakaļ ezerā.

Kopš aizvadītās nedēļas vides inspektori vairākas dienas un naktis uzraudzīja licencēto makšķerēšanas vietu Varkaļu kanālā pie Lielupes, piecu dienu laikā noformējot 14 administratīvā pārkāpuma protokolus par cemmerēšanu un līdaku paturēšanu lomā.

Šorīt vides inspektori atgriezušies no reida pa Lielupi, Gātes upi un Babīti. Pārbaudes laikā Lielupē pie Jāņraga izdevās notikuma vietā pieķert divus maluzvejniekus, kuri centās skaidrot, ka tīkli nav viņu, bet gan citu, uz kuru rēķina viņi tikai cerējuši iedzīvoties, klāstīja Zemitāns.

Abi maluzvejnieki sākumā vides inspektorus nemaz neievēroja, taču, kad inspektori tika pamanīti, tad abi kungi steigšus centušies pāri laivai pārmest gan tīklus, gan arī spaiņus, kuros, kā vēlāk izrādījās, arī atradās tīkls un zivis. Taču inspektori jau atradās pietiekami tuvu, lai ūdenī iemestās mantas varētu izcelt ārā. Tika noskaidrots, ka šie maluzvejnieki ir 1956.gadā un 1963.gadā dzimuši vīrieši, Kauguru iedzīvotāji. Kungi beigās gan vainu atzina un nodarīto nožēloja, taču administratīvā pārkāpuma protokols viņiem noformēts. Pie maluzvejniekiem tika atrasti divi tīkli, un laivā atradās brekši un karūsas.

Turpinot pārbaudīt Lielupi, tika atrasti vēl astoņi tīkli - pieci no tiem bija 50 metrus gari, bet trīs - 60 metrus gari. Lomā bija līdakas, līņi, brekši, karūsas un asari. Liela daļa no šo zivju daudzveidības tika atlaista atpakaļ ūdenī, minēja vides inspektors.

Tāpat vides inspektori devās apsekot Babītes ezeru, kurš viņus sagaidīja nepatīkams pārsteigums. Babītes ezera Bļodnieku līcī tika atrasti kopā sasieti 12 tīkli, no kuriem katrs bija 720 metrus garš, līdz ar tas stiepās visa līča garumā. Lomā atradās aptuveni 250 kilogrami zivju, kuru vidū bija brekši, līņi, karūsas un līdakas.

Zemitāns akcentēja, ka šajā gadījumā satraucošs ir ne tikai tas, ka tīklos bija daudz zivju, bet arī tas, ka tajos bija sapinušies trīs putni, kuri par laimi vēl bija dzīvi, tādēļ inspektori tos steigšus atbrīvojuši. Tāpat ilgu laiku inspektoriem nācās ziedot, lai atbrīvotu tīklos saķērušās zivis.

VVD pārstāvis skaidroja, ka upēs un ezeros sāk kristies ūdens līmenis, pavasara pali ir mazinājušies, tādēļ maluzvejnieki atkal kļūst aktīvi, ar savu rīcību nodarot kaitējumu ne tikai zivju resursiem, bet arī putniem.

Materiāls tapis sadarībā ar LETA

Atstājiet komentāru