2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Situācija Daugavpils novadā pasliktinās, brīdina par plūdu draudiem Līvānos un Jēkabpilī

Situācija Daugavpils novadā pasliktinās, brīdina par plūdu draudiem Līvānos un Jēkabpilī

Sakarā ar iespaidīgo ledus sastrēgumu Daugavā Nīcgales pagasta teritorijā palu situācija Daugavpils novadā pasliktinās, atzīst Daugavpils novada domes izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts.

Vietējie iedzīvotāji zina stāstīt, ka tik iespaidīgu ledus sastrēgumu neatceras redzējuši vismaz pēdējos 45 gadus.

Kārtējo reizi norādot uz glābšanas dienestu bezdarbību, Aizbalts brīdināja Līvānu un Jēkabpils iedzīvotājus sagatavoties pamatīgam ūdens līmeņa pieaugumam Daugavā pēc tam, kad ledus sastrēgums tiks pārrauts un milzīgās ūdens un ledus masas dosies lejup pa upi.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales brigādē norādīja, ka dienests ar tā rīcībā esošo tehniku un tehnoloģijām faktiski nav spējīgs jelkādā veidā ietekmēt palu gaitu.

Patlaban neviens - ne VUGD, ne Nacionālie bruņotie spēki - neuzņemsies atbildību sastrēguma vietā sūtīt uz ledus cilvēkus, lai tur novietotu spridzekļus, kuriem eksplodējot sastrēgums, iespējams, izkustētos, jo nav iespējams prognozēt ledus kustību sastrēguma vietā. Ledus pēkšņa izkustēšanās var izraisīt traģēdiju, saspiežot uz tā esošos cilvēkus, skaidroja dienestā.

Patlaban ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils sasniedzis 7,31 metra atzīmi, kas par 31 centimetru pārsniedz pilsētai kritisko septiņu metru atzīmi. Daugavpilī zemākajās vietās sākušas applūst ielas un teritorijas.

Aizvien plašākas teritorijas applūst arī Daugavpils novadā. Patlaban, pēc sākotnējām aplēsēm, Daugavpils novadā varētu būt applūduši ap 5000 hektāru zemes Sventes, Kalkūnes, Nīcgales, Līksnas, Tabores un Lauceses pagastā.

No ārpasaules patlaban ir nošķirti Mazie un Lielie Ribaki, kuros dzīvo 30 līdz 40 cilvēki, Aizupes ciems, kurā mīt 12-15 cilvēki, un Nīcgales ciems, kur atrodas vairākas mājas, kuras to īpašnieki izmanto galvenokārt kā vasarnīcas.

Palu ūdeņi Daugavpils novadā appludinājuši arī aptuveni 150 vasarnīcas dārzkopības kooperatīvā "Ļubaste", vairākus vecā Ilūkstes ceļa un ceļa Daugavpils-Rubanišķi posmus, kā arī vairākus pagastu ceļus.

Vakar no palu apdraudētajām teritorijām Sventes pagasta Nīcgales ciemā un Kalkūnu pagastā evakuētas divas ģimenes ar bērniem. Pārējo no ārpasaules nošķirto ciemu iedzīvotāji, līdz kuru mājām patlaban var nokļūt vienīgi ar laivu, no evakuācijas pagaidām atteikušies.

Kopumā apdraudētajās teritorijās Daugavpils novadā dzīvo aptuveni 160 cilvēku.

Sakarā ar izveidojušos situāciju šodien tiks sasaukta apvienotās ārkārtas situāciju komisijas sēde, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru