2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

“Lūšu ķepas K9” jaunietes triumfē pirmajā Latvijas čempionātā kanikrosā jeb biatlonā ar suni

“Lūšu ķepas K9” jaunietes triumfē pirmajā Latvijas čempionātā kanikrosā jeb biatlonā ar suni

Jūlija beigās Iecavas novadā norisinājās sacensības kanikrosā ar šķēršļiem jeb biatlonā ar suni, kurām pirmo reizi bija Latvijas čempionāta statuss. Kopumā dažādās vecuma un meistarības grupās startēja 98 dalībnieki no visām trim Baltijas valstīm, viņu vidū arī jēkabpilieši no biedrības “Lūšu ķepas K9”.

Jauniešu grupā uz goda pjedestāla visiem trīs pakāpieniem kāpa jēkabpilietes. Par pirmajām Latvijas čempionēm jauniešu grupā kļuva Annija Degtereva un Šveices aitu suns Fiba. Otrajā vietā ierindojās Amanda Lapsa un labradors Grēta. Bet bronzas medaļas saņēma Elizabete Medzjuta un vācu aitu suns Gera. Elizabetei ir tikai 13 gadu, un šī bija viņas debija jauniešu grupā. Elizabete saņēma vēl vienu medaļu – par trāpīgāko šaušanu, jo bija vienīgā, kas precīzi sašāva visus piecus mērkus. 

Savukārt senioru grupā bronzas medaļas izcīnīja jēkabpiliete Olga Medzjuta un vācu aitu suns Gera.

Kanikross ar šķēršļiem jeb biatlons ar suni ir sacensības, kur sportists kopā ar suni noteiktā distancē pārvar vairākus dažādus šķēršļus, viens no kuriem ir šaušana pa biatlona mērķiem, līdz ar to arī kanikrosam ar šķēršļiem tiek lietots otrs nosaukums – biatlons ar suni. Šajās sacensībās dalībniekiem vajadzēja veikt 5km trasi, kurā bija jāpārvar 18 dažādi šķēršļi, ieskaitot smaguma vilkšanu, kāpšanu pāri 4 metri augstam šķērslim ar tīklu, rāpšanos virvē, peldēšanu pāri dīķim, šaušanu mērķī un citus. Lielākā daļa šķēršļu tika veikti kopā, bet tādus kā lielā trijstūra šķērsošana (4m augsts), kāpšana virvē, šaušana dalībnieks veica bez suņa. 

Piedalīties varēja dalībnieki ar jebkāda izmēra šķirnes vai bezšķirnes suni no 12 mēnešu vecuma. Pēc meistarības un vecuma dalībnieki bija sadalīti šādās grupās: sporta jeb profesionāļu grupa – suņu sporta cienītāji ar iepriekšēju pieredzi suņu biatlona sacensībās, kanikrosā, baikdžoringā vai dienestā esošas personas, jaunieši un jaunietes no 13 līdz 18 gadiem, seniori 40+ un tautas klase – suņu sporta cienītāji iesācēji vai sportisti bez rezultatīvas pieredzes sacensībās.

Lāsma Irša
Jēkabpils sporta centra
sabiedrisko attiecību speciāliste

Izmantotie avoti: sportacentrs.com
Foto: Zigmunds Kluss. Attēlā: Latvijas čempioni jauniešu grupā - Annija Degtereva un Fiba

Atstājiet komentāru