2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils novadā saslimstības ar gripu dēļ reģistrēts valstī zemākais bērnudārzu apmeklējums

Jēkabpils novadā saslimstības ar gripu dēļ reģistrēts valstī zemākais bērnudārzu apmeklējums

Pagājušajā nedēļā Latvijā turpināja pieaugt saslimstība ar gripu un šajā sezonā tā prasījusi jau 13 cilvēku dzīvības. Nedēļas laikā ir dubultojies laboratoriski apstiprināto gripas gadījumu skaits, sasniedzot 79 gadījumus, kur 77 paraugos noteikta A tipa gripa, bet 2 – B tipa gripa. 

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka šobrīd saslimstības ar gripu līkne iet uz augšu. pašlaik tikai uz augšu iet. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 1024 pacienti, no kuriem 346 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Saslimšanas gadījumi reģistrēti visā Latvijā. Tajā skaitā Jēkabpils novadā reģistrēti 232,9 saslimušie uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Jēkabpilī nedēļas laikā saslimstība ar gripu pieaugusi vairāk kā divas reizes, jo pirms nedēļas tā bija 116,5 saslimušie uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt gripas monitoringā piedalās un datus sniedz no novadā esošās 31 ģimenes ārstu prakses tikai divas. Tas nozīmē, ka reāli ir krietni vairāk saslimušo.

Pagājušajā nedēļā Latvijā vispārējās izglītības iestādes apmeklēja vidēji 84,3 procenti reģistrēto bērnu, kas ir par 1,5 procentiem mazāk kā iepriekšējā nedēļā. Jēkabpils novadā skolu apmeklējums saslimstības dēļ bija nedaudz augstāks kā vidēji valstī -  87,9 procenti, kas  ir par 1,9 procentiem mazāk kā nedēļu iepriekš. Tikmēr bērnudārzu apmeklējums vidēji valstī bija zemāks nekā skolu, jo kā jau minēts, visvairāk slimo mazie bērni - 62,2 procenti, kas ir par 1,3% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Jēkabpils novadā pagāšajā nedēļā reģistrēts valstī zemākais pirmsskolas izglītības iestāžu apmeklējums - 55,9 procenti reģistrēto bērnu, kas ir par 5,8 procentiem mazāk, kā iepriekšējā nedēļā. 

Tikmēr Covid-19 gadījumu skaits Latvijā samazinājies – laboratoriski apstiprināti 52 Covid-19 gadījumi, nedēļu iepriekš 96. Stacionēto Covid-19 pacientu skaits samazinājies līdz 79 pacientiem. Iepriekšējā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās divi pacienti. Reģistrēti arī trīs Covid-19 pacientu nāves gadījumi vecuma grupā "80 gadi un vairāk". Vismaz vienā gadījumā Covid-19 bijusi kā pamatdiagnoze. Mediķi atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs.  

Pieaugot gripas izplatībai, tiek aicināti vakcinēties plānveida operāciju pacienti. Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs. Vakcinācijas iestādēm pašlaik arī ir iespēja izmantot to rīcībā esošās valsts apmaksātās vakcīnas pret gripu, lai vakcinētu ikvienu iedzīvotāju, proti, arī ārpus riska grupām. Neraugoties uz gripas epidēmiju, vakcinācija joprojām ir ieteicama, jo gripas epidēmija parasti ilgst desmit nedēļas, bet vakcinācijas izraisīta imunitāte veidojas 10-14 dienu laikā. Tāpēc cilvēks var gūt labumu no vakcinācijas pat tad, ja viņš to nav saņēmis, sākoties gripas epidēmijai.

Atstājiet komentāru