2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils novada sociālais dienests aicina uz HIV AIDS testēšanu un AIDS dienai veltītu pasākumu

Jēkabpils novada sociālais dienests aicina uz HIV AIDS testēšanu un AIDS dienai veltītu pasākumu

Ik gadu 1. decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni, celt informētības līmeni, un mazināt aizspriedumus pret HIV/AIDS.  Saistībā ar šo dienu Jēkabpils novada Sociālajā dienesta Atkarību profilakses kabinetā, (Jaunā ielā 39i), no 27. novembra līdz 1. decembrim notiks Eiropas testēšanas nedēļa, katru dienu no pulksten. 8.30 līdz 11.30 un no 13.30 līdz 16.00 pieņems klientus bezmaksas testēšanai, informē Jēkabpils novada sociālā dienesta sociālā darbiniece Marika Kitova.

Savukārt 1. decembrī pulksten. 14.00 norisināsies AIDS dienai veltīts pasākums, kurš notiks Jēkabpils novada Sociālā dienesta pagalmā, Jaunā ielā 39i. Aicināti visi interesenti.

Latvijā katru gadu tiek reģistrēti jauni HIV saslimšanas gadījumi.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, līdz 2022. gada sākumam Latvijā atklāti 8433 HIV gadījumi, no tiem 2223 cilvēki AIDS stadijā.

Latvija ir otrajā vietā Eiropas savienībā jaunatklāto HIV inficēšanas gadījumu skaita ziņā uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt, tā kā šīs infekcijas ilgi var palikt nepamanītas, patiesais jauno gadījumu skaits, visticamāk, ir lielāks. Būtisku lomu šo infekciju izplatības apturēšanā ieņem agrīna diagnostika. HIV profilakses punktu tīklā Latvijā šobrīd ir 26 punkti, kuros bez maksas, anonīmi un konfidenciāli var veikt HIV, B, C hepatīta un sifilisa eksprestestus un 20 minūšu laikā saņemt rezultātu.

Atstājiet komentāru