2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Varētu slēgt dažus cietumus un būvēt jaunu ieslodzījuma vietu Latgalē

Varētu slēgt dažus cietumus un būvēt jaunu ieslodzījuma vietu Latgalē

Tieslietu ministrija (TM), visticamāk, rosinās valdību slēgt dažus Latvijas cietumus un būvēt jaunu ieslodzījuma vietu Latgalē, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pastāstīja TM Kriminālsodu izpildes politikas nodaļas vadītāja Kristīne Ķipēna.

Oktobrī tika iemūrēts pamatakmens jaunajam Liepājas cietumam, kura uzbūvēšana ļautu slēgt esošo cietumu, kas atrodas citā pilsētas daļā. 

Jaunajā cietumā paredzētas 1200 vietas, kas ir gandrīz puse no patlaban Latvijā notiesātajām personām un vairāk nekā trešā daļa no kopējā ieslodzīto skaita. Patlaban Latvijā kopumā ir 3200 ieslodzītie, informēja Ķipēna.

Pēc Liepājas cietuma uzbūvēšanas tiks pārskatīta esošā sistēma un, visticamāk, daži visneatbilstošākajā situācijā esošie cietumi tiks slēgti. Patlaban tiek vērtēts, kurus cietumus varētu slēgt. 

Nākamā gada vidū TM iesniegšot valdībā ziņojumu par slēdzamajiem cietumiem un turpmāko cietuma sistēmas attīstību. 

Ķipēna pauda pārliecību, ka būs nepieciešams vēl viens jauns cietums, visticamāk, Latgales reģionā. 

"Pēc Liepājas cietuma uzbūvēšanas Kurzemes reģions būs nosegts, bet Latgales reģionā patlaban ir divi cietumi - Jēkabpils un Daugavgrīvas, kuros infrastruktūra nav pietiekami atbilstoša prasībām," norādīja TM amatpersona. Viņasprāt, būtu labi, ja Latvijā ir divi lieli reģionāli cietumi.

TM izsvēršot visas iespējamās jaunā cietuma atrašanās vietas, un nav izslēgts, ka jauno cietumu varētu būvēt kādas esošā cietuma vietā. 

"Galvenais, lai zemes gabals būtu pareiza izmēra, konfigurācijas un ģeogrāfiskajā novietojumā," piebilda Ķipēna.

Patlaban, nav izlemts, kur nākotnē ieslodzīt sievietes. "Būtu labi, ja ir atsevišķs cietums, bet nu skatīsimies," piebilda Ķipēna.

Informējot par citām lielām iniciatīvām, Ķipēna pastāstīja, ka TM plāno parlamentā iesniegt Soda izpildes kodeksa grozījumu projektu, kas paredz pārietu uz divu veidu cietuma sistēmu - slēgtajiem un atklātajiem cietumiem. Patlaban ir trīs veida cietumi - slēgtais, daļēji slēgtais un atklātais cietums.

Šī būšot diezgan nopietna reforma, un tā nepieciešama, lai padarītu soda izpildi raitāku un sistēmā būtu mazāk nepieciešams ieguldīt administratīvos resursus.

Jau ziņots, ka aktīva Liepājas cietuma būvniecība uzsāksies 2024.gadā. Cietuma būvniecību plānots pabeigt 2025.gada septembrī.

Latvijā patlaban ir deviņas ieslodzījuma vietas.

Atstājiet komentāru