2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

AT: Atteikumus par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var pārsūdzēt

AT: Atteikumus par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var pārsūdzēt

Lēmumus, ar kuriem atteikts pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, ir iespējams pārsūdzēt, uzsver Augstākā tiesa (AT).
 AT priekšsēdētāja Aigara Strupiša sasauktā Civillietu departamenta senatoru kopsapulce šodien apstiprinājusi tiesību normu skaidrojumu šajā jautājumā.

"Atsakot pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pirms prasības celšanas, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 132.panta pirmās daļas 2.punktu, sakarā ar to, ka iespējamais prasītājs neietilpst Civilprocesa likuma 250.44 pantā noteiktajā personu lokā, attiecībā uz šī lēmuma pārsūdzību jāpiemēro tā paša panta trešā daļa, kas noteic iespēju pārsūdzēt lēmumu, kas pamatots ar Civilprocesa likuma 132.panta pirmās daļas 2.punktu, un nav pamata vērtēt, vai šāds lēmums kavē lietas virzību Civilprocesa likuma 441.panta pirmās daļas izpratnē," teikts AT atzinumā.

Pēc AT priekšsēdētāja Aigara Strupiša vārdiem, līdz šim tiesu prakse šajā jautājumā neesot bijusi vienveidīga, un daudzos lēmumos par atteikšanos pieņemt pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību bijis norādīts, ka tie nav pārsūdzami.

AT vērtē, ka šāds lēmums būtībā atzīstams par līdzvērtīgu atteikumam pieņemt prasības pieteikumu, kas ir tiesību uz pieeju tiesai ierobežošana. Šāds ierobežojums vardarbības gadījumā nav pieļaujams, un tagad tiesām būs jāņem vērā AT sniegtā interpretācija, kas būtiski uzlabošot vardarbības upuru iespējas aizsargāt savas tiesības.

AT atzīst, ka skaidrojumus tapis arī kontekstā ar nesenajiem vardarības pret sievietēm gadījumiem.

Jau vēstīts, ka šī gada 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika. Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību. Rusiņu pēc slepkavības policijai nav izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.

Foto: Valsts policija

Komentāri (0-1/1)

  • ...
    13.10.2023 23:24
    Vai šitas personāžs neieleca pagrabos pret pili? Kad sanāk braukt garām, vienmēr atceros, ka pavasarī tur bija norauts vāks. Kāds pārbaudīja? Varbūt kļūdos....

Atstājiet komentāru