2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Ancenes ciema iedzīvotāji aicina uz kopīgu Ražas svētku svinēšanu

Ancenes ciema iedzīvotāji aicina uz kopīgu Ražas svētku svinēšanu

Sestdien, 23. septembrī “Graudu centrā” Ancenes ciema iedzīvotāji, viesi un kaimiņi tiek aicināti uz Ražas svētkiem un fotogrāfiju izstādi “Laiks. Darbs Cilvēki Ancenē 2023”, portālu Radio1.lv informēja Ancenes kopienas pārstāve Egita Streļčuka.

Ancene ir viedais ciems, kas var lepoties ar ļoti aktīvu uzņēmējdarbību lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarēs. Nelielajā ciematā dzīvo ap 150  iedzīvotāju, no kuriem ap 20 ir aktīvi uzņēmēji – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem valstī. Taču, lai tiktu pie “ražas”, ir garš un bieži vien arī sarežģīts un citu acīm neredzams ceļš. Šis stāsts no vēsturiskās un senču tradīciju perspektīvas tiks atainots koncertuzvedumā, savukārt mūsdienu saimnieki un saimniekošanas metodes tiks parādītas dokumentālajā filmā un foto izstādē. Noslēgumā arī plānota uzņēmīgāko iedzīvotāju godināšana, groziņvakars un balle.

“Ražas svētki Ancenē” programma

10.00 -13.00 Meistarklase bērniem un jauniešiem “Ražas svētku noformējuma tradīcijas”, to vadīs Ilze Ermansone. Meistarklases laikā bērni un jaunieši iepazīs ražas daudzveidību un dabas materiālus, ko var izmatot telpu un vides noformēšanai.
16.00 -19.00 Svinīgais pasākums “Ražas svētki Ancenē”:
Rubenes Tautas nama folkloras kopa “Kāre” koncertuzvedums par mūsu senču izmantotajām ražas audzēšanas un novākšanas metodēm, izdziedātas un izstāstītas ražas svētku godināšanas tradīcijas Ingas Kraševskas vadībā;
Jāņa Putniņa uzņemtā dokumentālā video filma par Ancenes uzņēmējiem;
Uzņēmīgāko iedzīvotāju godināšana;
20.00 Groziņvakars un balle ar grupu “Starpbrīdis”.

Visas dienas garumā būs apskatāma fotogrāfa Māra Arbidāna veidotā foto izstāde “Laiks. Darbs Cilvēki Ancenē 2023”. Tajā būs apskatāma Ancenes uzņēmēju darba ikdiena – acīm slēptais laiks pirms ienākas raža.

Pasākuma norises vieta: SIA “Slaides” Graudu centrā Ancenē, graudu kaltes teritorijā.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Gan Ražas svētku pasākums, gan foto izstāde “Laiks. Darbs Cilvēki Ancenē 2023” ir divu Ancenes iedzīvotāju biedrības “Kopā-2” izsapņotu un veiksmīgi uzrakstītu projektu rezultāts. Tos abus finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda jaunizveidotā Sēlijas kultūras programma. Šāda kultūras atbalsta programma Sēlijas vēsturiskās zemes robežās tiek īstenota pirmo reizi. Svētkiem palīdz notikt arī Jēkabpils novada pašvaldība un vietējie Ancenes uzņēmēji un iedzīvotāji.

Atstājiet komentāru