2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Tūrisma kampaņā popularizē UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Strūves ģeodēzisko loku

Tūrisma kampaņā popularizē UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Strūves ģeodēzisko loku

Tūrisma kampaņā tiek popularizēts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautais Strūves ģeodēziskais loks, portālu Radio1.lv informēja Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes projektu vadītāja Līva Stašule.

No 1.aprīļa līdz 31.maijam norisinās Jēkabpils novada pašvaldības un Lietuvas Aukštaitijas aizsargājamo teritoriju direkcijas organizētā tūrisma kampaņa "Izzini Strūves ģeodēzisko loku", kurā interesenti var apceļot Strūves ģeodēziskā loka punktus Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Somijā.

Ir izstrādāti divu, trīs un piecu dienu maršruti. Kampaņas dalībnieki tiek aicināti apmeklēt vismaz divus Strūves ģeodēziskā loka punktus dažādās maršrutā iekļautajās valstīs, nofotografēties punktā un saņemt zīmogu nospiedumu nolikumā un bukletā norādītajās vietās.

Kampaņas mērķis ir popularizēt Strūves ģeodēzisko loku, rosināt zinātnes vēstures izpēti, izveidot starptautisku maršrutu, lai piesaistītu tūristus, kuri vēlas uzzināt un izpētīt zinātnes vēsturi, paplašināt savu redzesloku un ir gatavi doties uz līdz šim nezināmu vietu.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā ir iekļauti 34 Strūves ģeodēziskā loka punkti desmit pasaules valstīs, tostarp Latvijā. Viens no tiem atrodas Jēkabpilī, Strūves parkā. Kā arī Jēkabpils novada Taborkalnā atrodas Strūves ģeodēziskā loka punkts un 28 metrus augsts Taborkalna skatu tornis. Lielākā daļa citu Strūves ģeodēziskā loka vietu ir grūti sasniedzamas, un tām trūkst modernu, atraktīvu ekspozīciju, lai gan dažas no tām ir vērts apmeklēt un pievērst apmeklētāju uzmanību.

Kampaņas organizators ir Aukštaitijas aizsargājamo teritoriju direkcija. Jēkabpils novada pašvaldība un Aukštaitijas aizsargājamo teritoriju direkcija īsteno 2014.-2020.gada "Interreg V-A" Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektu "Starptautiskā tūrisma maršruta "Strūves ģeodēziskais loks" izveide / Strūve". Projekta mērķis ir palīdzēt programmas teritorijai attīstīties ilgtspējīgi.

Atstājiet komentāru