2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Šodien Latvijā atzīmē Skolotāju dienu

Šodien Latvijā atzīmē Skolotāju dienu

2. oktobrī Latvijā atzīmē Skolotāju dienu. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga aicina Skolotāju dienā atcerēties katru pedagogu – sākot no sākumskolas un beidzot ar augstākajā izglītībā nodarbinātajiem. 

"Lai šī diena ir īpašāka nekā visas citas, lai tajā ir vairāk prieka.

Lai šī diena dod mirkli arī izvērtēt to, ko mēs esam kopā panākuši – kādus uzlabojumus pedagogu saimei," svētkos atgādināja Inga Vanaga.

"Es aicinātu arī atcerēties, ka skolotājs ir spēcīga personība profesionāli, skolotājs ir atbildīgs, pašaizliedzīgs, atbalstošs, zinātkārs un viņam šī zinātkāre ir jānodod arī jaunajai paaudzei. Un šai profesijai ir raksturīgs tas, ka katru dienu caurvij cilvēkmīlestība," atzina Vanaga.

Starptautiskā skolotāju diena Latvijā tiek svinēta oktobra pirmajā svētdienā. Tradicionāli bērni savus skolotājus sveic ar ziediem un sirsnīgiem pateicības vārdiem. Šīs dienas svinēšanas tradīcijas visspilgtāk ir novērojamas tieši pamatskolās un vidusskolās.

Citviet pasaulē šī diena tiek atzīmēta citos mēnešos un datumos. Tas, ka liela daļa pasaules valstu šo dienu svin citos datumos, ir izskaidrojams ar faktu, ka daudzas valstis to svin par godu kādai vietējai un ievērojamai personai.

Kad atzīmē Skolotāju dienu citviet pasaulē?

Skolotāju Diena oktobra pirmajā svētdienā tiek atzīmēta arī Baltkrievijā, Ukrainā, Ungārijā un Kazahstānā.
20 pasaules valstis – Armēnija, Azerbaidžāna, Bulgārija, Kanāda, Igaunija, Vācija, Lietuva, Maķedonija, Maldīvija, Maurīcija, Moldova, Nīderlande, Pakistāna, Filipīnas, Kuveita, Katara, Rumānija, Krievija, Serbija, Lielbritānija – to svin tieši 5. oktobrī.
Argentīnā to svin 11. septembrī, kas ir Domingo Faustīno Sarmiento nāves diena. D. F. Sarmiento bija Argentīnas aktīvists, intelektuālis, rakstnieks, valstsvīrs un septītais valsts prezidents.

Par skolotāju dienu

5. oktobris pēc Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas jeb UNESCO iniciatīvas tika pasludināts par starptautiski svinamu dienu jau 1994. gadā. Jāpiemin, ka 1994. gadā šī diena ne vien formāli tika pasludināta par Starptautisko skolotāju dienu, bet arī pirmo reizi tika svinēta, atzīmējot kārtējo gada dienu notikumam, kad 1966. gada 5. oktobrī, Parīzē tika pieņemtas UNESCO un Starptautiskās Darba organizācijas rekomendācijas par skolotāju statusu. Tā mūsdienās 5. oktobris ir iespēja atminēties šo pieņemto rekomendāciju nozīmību, kuru vadlīnijas par skolotāju profesionalitāti, nodarbinātības apstākļiem, līdzdalību lēmumu pieņemšanā un pasaules valstu centieniem uzlabot izglītības kvalitāti ir vēl joprojām ļoti aktuālas.

Skolotāju sveikšanas tradīcijas:

Ne visās skolās un ne visās stundās, bet viena no tradīcijām ir, ka piektdienā, pirms skolotāju dienas, stundas vada vecāko klašu skolēni;
Parasti notiek vien pāris stundas un pārējais mācību laiks tiek veltīts dažādām aktivitātēm un svinīgiem pasākumiem;
Dāvināt skolotājiem ziedus.

Sveiciens visiem pedagogiem Skolotāju dienā!

Avots: visisvetki.lv un lsm.lv
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru