2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Uz 14.Saeimu Zemgales vēlēšanu apgabalā pretendē 26 deputātu kandidāti no Jēkabpils novada

Uz 14.Saeimu Zemgales vēlēšanu apgabalā pretendē 26 deputātu kandidāti no Jēkabpils novada

Otrdien noslēdzoties kandidātu pieteikšanai 14.Saeimas vēlēšanām, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegti 19 partiju saraksti, liecina CVK publicētā informācija.

Šogad kandidēt uz vēlēšanām ir pieteikušās par trim partijām vairāk nekā 2018.gada 13.Saeimas vēlēšanās.

Savus kandidātu sarakstus iesniegušas partijas "Attīstībai/Par!", "Stabilitātei!", "Saskaņa", "Progresīvie", "Jaunā vienotība", "Latvija pirmajā vietā", "Apvienotais saraksts", Nacionālā apvienība, Zaļo un zemnieku savienība, "Katram un katrai", Latvijas krievu savienība, "Republika", Konservatīvie, "Suverēnā vara", "Tautas varas spēks" un "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Latvijai", "Kristīgi progresīvā partija" un "Vienoti Latvijai".

Kopumā startēt vēlēšanās pieteikušies 1832 kandidāti, kas nozīmē, ka uz vienu deputāta vietu vidēji kandidē 18 dalībnieki. 13.Saeimas vēlēšanās startēja 1461 kandidāts, tātad konkurence uz vietu parlamentā šogad ir augstāka.

Saskaņā ar centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju no Jēkabpils novada dažādos partiju sarakstos kopumā startē 34 deputātu kandidāti, kas ir 1,9% no kopējā deputātu kandidātu skaita. Ne visi, kuri norādījuši Jēkabpils novadu kā dzīvesvietu startē Zemgales vēlēšanu apgabalā, vairāki no tiem atrodami arī citu vēlēšanu apgabalu sarakstos, piemēram, Vidzemes un Rīgas. Jēkabpils novada vēlētāji balsos par deputātu kandidātiem, kas startē no Zemgales vēlēšanu apgabala. Tāpēc Radio1.lv apkopoja informāciju par deputātu kandidātiem, kuri no Jēkabpils novada startē Saeimas vēlēšanās Zemgales apgabalā. Kopumā, dažādu politisko partiju sarakstos, 24 deputātu kandidāti jeb 9,7% no visiem, kas startē Zemgalē, norādījuši dzīvesvietu Jēkabpils novadā. Divi deputātu kandidāti, kas ir saistīti darba attiecībās vai citādi ar Jēkabpils novadu un startē vēlēšanās no Zemgales apgabala, kā dzīves vietu norādījuši citu pašvaldību. Līdz ar to Zemgales vēlēšanu apgabalā kopumā ir iespēja, izvēloties kādu no partiju sarakstiem, balsot par 26 deputātu kandidātiem no Jēkabpils novada.

Ar augstāko – otro kārtas numuru sarakstos Zemgalē startē – no Zaļo un zemnieku savienības Jēkabpils novada domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāja, deputāte Līga Kļaviņa. Šajā sarakstā ar 7. kārtas numuru startē arī Zasas vidusskolas direktora vietnieks Ingus Zālītis, bet ar 15.kārtas numuru Krustpils pamatskolas direktore Vija Stiebriņa.

Tāpat arī ar otro kārtas numuru no partijas “Saskaņa” startē arī saeimas deputāts Vitālijs Orlovs. Šajā sarakstā ar 4.kārtas numuru  startē arī Grind Fibers OU Latvijas filiāle iepirkumu speciālists Jaroslavs Gaveiko. Savukārt ar 10.kārtas numuru Saeimas vēlēšanās no partijas “Saskaņa”startē Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrības LAKRS valdes locekle Jeļena Hnikina.

Augstais 2.kārtas numurs deputātu kandidātu sarakstā no politiskās partijas “Republika” ir arī SIA “Krustpils ceļavējš” valdes loceklei Elzai Ģirģenai. Jāpiebilst, ka šīs partijas sarakstā startē visa ģimene – Vidzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo kārtas numuru - Kaspars Ģirģens, Rīgas vēlēšanu apgabalā pirmais numurs ir Sandim Ģirģenam, bet 7. viņu tēvam – Aivaram Saulītim. No politiskās partijas “Republika” Zemgales vēlēšanu apgabalā ar 3.kārtas numuru startē z/s “Bērzmales” īpašnieks Jānis Bērziņš, ar 5. kārtas numuru SIA “Auto centrs Kreicburga” valdes priekšsēdētājs Miervaldis Ziediņš un ar 9.kārtas numuru pašnodarbinātais Andrejs Pavārs.

No partijas “Jaunā Vienotība” ar 3. kārtas numuru startē Jēkabpils domes deputāts Leonīds Salcevičs. Šajā sarakstā ar 9.kārtas numuru Saeimas vēlēšanās startē arī LPKS Latraps Aizkraukles-Jēkabpils reģiona vadītājs Mārtiņš Felss.

Tāpat arī ar 3.kārtas numuru no “Latvijas krievu savienības” saraksta startē Jēkabpils krievu biedrības “Rodņik” valdes loceklis Sergejs Podalko.

Ar ceturto kārtas numuru no partijas “Latvija pirmajā vietā” startē Jēkabpils novada domes deputāts Aivars Kraps. Nesaņemot partijas vadības solīto atbalstu reģioniem, viņš ir izstājies no “Latvijas attīstībai” un pievienojies jaunam politiskajam spēkam. “Latvijas attīstībai” rindas pametuši arī citi no šī saraksta Jēkabpils domē ievēlētie deputāti.

Ceturtais kārtas numurs startam 14.Saeimas vēlēšanās no partijas “Konservatīvie” ir arī Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietniekam sociālajos jautājumos Aivaram Vanagam. No šī saraksta ar 13.kārtas numuru vēlēšanās startē SIA “LV Roads” valdes priekšsēdētājs Ivars Joelis, bet ar 14. kārtas numuru – SIA “Slaides” valdes priekšsēdētājs Ainis Čamāns. 

Ar ceturto kārtas numuru no partijas “Progresīvie” saraksta Zemgalē startē Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja Alla Beļinska. No šī saraksta ar 11. kārtas nomuru uz 14.Saeimas deputāta vietu kandidē arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas ergoterapeits Niks Avišāns.

Sestais kārtas numurs partijas Nācionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” sarakstā ir Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniekam Attīstības un Tautsaimniecības jautājumos Kārlim Staram. No šī saraksta ar 13.kārtas numuru startē arī Jaunsardzes centra, 2.novada pārvaldes vadītāja vietnieks Normunds Pastars.

No “Apvienotais saraksts-Latvijas zaļā partija, Latvijas reģionu apvienība, Liepājas partija” ar 7.kārtas numuru startē Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Renārs Putniņš, bet ar 16.kārtas numuru Jēkabpils domes deputāts Mārtiņš Svilis.

Septītais kārtas numurs politiskās partijas “Stabilitāte” sarakstā ir SIA “Šindelmanis” valdes priekšsēdētājam” Borisam Šindelmanim.

Ar 11.kārtas numuru no partijas “Tautas kalpi Latvijai” startē bērnudārza “Zvaniņš” noliktavas pārzine Astrīda Austriņa.

No partijas “Attīstībai/Par” saraksta ar 13. kārtas numuru startē SIA “Smartecon” attīstības vadītājs Jānis Veide.

Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtā informācija liecina, ka no visiem pieteikumiem 14. Saeimas vēlēšanās divas trešdaļas jeb 64% ir vīrieši, kas ir par četriem procentpunktiem mazāk nekā 2018.gada vēlēšanās. Visvairāk 14.Saeimas deputāta amata kandidātu - 27% un 26% - ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem un no 31 līdz 40 gadiem. Arī to kandidātu īpatsvars, kuri ir vecumā no 51 līdz 60 gadiem, ir salīdzinoši augsts - tādu vēlēšanu dalībnieku ir 22% no visiem. Salīdzinot ar 13.Saeimas vēlēšanām, šie rādītāji nav būtiski mainījušies. Jaunākajam deputātu kandidātam ir 21 gads, bet vecākajam 92 gadi.

Vidēji trim no četriem kandidātiem jeb 75% gadījumu ir augstākā izglītība, ceturtajai daļai pieteikušos ir vidējā izglītība, taču 2% jeb 34 dalībniekiem - pamatizglītība. Augstāko izglītību ieguvušo kandidātu īpatsvars šogad ir par četriem procentpunktiem zemāks nekā 2018.gadā, taču vidējo izglītību ieguvušo - par trim procentpunktiem augstāks.

Lielākais 14.Saeimas vēlēšanu kandidātu īpatsvars - 38% - dzīvo Rīgā. Citās lielajās pilsētas - Daugavpilī, Jūrmalā, Liepājā, Jelgavā - katrā dzīvo aptuveni 3% no vēlēšanu dalībniekiem. Līdzīgi kandidātu dzīvesvietu rādītāji bijuši arī 2018.gada vēlēšanās.

14.Saeimas vēlēšanas norisināsies oktobra pirmajā dienā.

Komentāri (0-10/14)

  • Pareizi
    10.08.2022 09:39
    Aivars Kraps butu labs!
  • jēkabpilietis
    08.08.2022 23:03
    Visvairaak paarsteidz kautkaadu apšaubāmu firmeļu it kaa vadiitāji un veel daži labi par kuriem gandrīiiz nekas nav dzirdēts Un jau taisaas uz saeimu. Gruuti kaut kā saprast..... nezinu, nezinu....
  • ES
    08.08.2022 12:12
    Un tik skrien vergi balsot par šiem korumpētiem deģenerātiem, Jēkabpils novada izlaupītājiem, un brīnās, ka Jēkabpils dzīvo dziļā pakaļā, bet t.s. priekšnieku gals tik mazgājas naudā.
    Pareizi teica viens no sekotājiem, 14.Saeimā vislielākais daudzums no reģistrētiem kandidātiem bez izglītības un darba. Skrieniet tik balsot par šitiem vanckariem, krapiem, putniņiem ar cerību, ka būs dārgākā apkure Latvijā, ja vispār būs. Pusremontētie tilti, ar džinsu biksēm lāpītie ceļi un pusmiljonu! vērtās starpnovadu ekskursijas pašvaldības deputātiem, kamērt Jēkabpils novada tauta grims vēl lielākā nabadzībā. Kā redzams pēc aptaujas, lapas labajā malā, tādu ir 60% iedzīvotāju, kuriem nav nekādu uzkrājumu.
  • ...
    07.08.2022 19:47
    Ak kungs.......par kuru tad te īstenībā var balsot?
  • moderna meitene
    07.08.2022 17:48
    Par Putniņu balsošu un aicinu arī citus to darīt!
  • Vis ok
    07.08.2022 14:55
    Aivars Kraps ļoti labi tikai par tevi!
  • Ja
    07.08.2022 14:52
    Līga Kļaviņa
  • Es
    07.08.2022 14:50
    Es par Aivaru Krapu, labakais!
  • Sesks
    05.08.2022 21:19
    Par galda apmīzēju noteikti nebalsošu, Ainārs ar Aivara uzņemšanu konkrēti ieberzies.
  • es
    04.08.2022 21:19
    Astr'ida piln'igi noteitki b'us erud'it'akais un zino's'akais saeimas deputats. Laba izv'ele
12

Atstājiet komentāru