2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

No Jēkabpils reģionālās slimnīcas mediķu brīdinājuma streikā piedalās septiņi dalībnieki (FOTO)

Šodien pie  pie Veselības ministrijas norisinājās mediķu brīdinājuma streiks, kas pulcēja ap 1000 nozares pārstāvju. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības rīkotās protesta akcijas mērķis ir aizstāvēt veselības aprūpes nozares darbinieku ekonomiskās un profesionālās intereses.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils reģionālās slimnīcas arodbiedrības vadītāja Margarita Saveļjeva informēja, ka brīdinājuma streikā no Jēkabpils slimnīcas piedalās mediķu arodbiedrības valde, septiņi cilvēki. 

Kā vēsta portāls DELFI kupls mediķu un viņu atbalstītāju pulks protestam šorīt pulcējās pie Vecās sv. Ģertrūdes baznīcas. Viņi nelielā gājienā devās uz Veselības ministrijas pusi. Gājiens noritēja klusumā – sanākušie uz ministriju devās, neizkliedzot nekādus saukļus.

LVSADA vadītājs Valdis Keris uzrunāja sanākušos, sakot, ka šeit visi ir ieradušies, jo "valdība mūs nedzird".

Savukārt Egils Baldzēns uzsvēra, ka viņu apvienība pilnībā atbalsta mediķu prasību par algu palielinājumu. "Prasām regulārās darba samaksas pieaugumu nevis neregulāras piemaksas". Tāpat viņš uzsvēra dialoga trūkumu ar ministriju.

Žurnāla "Latvijas Ārsts" galvenais redaktors Pēteris Apinis sacīja: "Uzrunāju jūs, jo mēs mīlam un cienām savu profesiju. Medicīna ir ne tikai slimnīcu dzelži, jaunas e-veselības, bet tie ir cilvēki. Visi esam šodien kopā un esam ieradusies, lai atbalstītu mediķus".

Stradiņa slimnīcas arodorganizācijas vadītāja Sarmīte Plūme uzsvēra, ka atalgojums daudziem medicīnas nozarē strādājošajiem nav pietiekams. "Nevar nebūt mediķu kļūdu, ja jāstrādā vairākos darbos," viņa teica.

Sanākušos uzrunāja arī Latvijas Ārstu biedrības vadītāja Ilze Aizsilniece, atgādinot, ka mediķi protestēja jau 2019.gadā un netika sadzirdēti.

Vidzemes slimnīcas arodorganizācijas pārstāve klātesošajiem akcentēja, ka daudziem politiķiem ir tāda slimība, ka pirms vēlēšanām sola, bet kā ievēlē Saeimā, tā rodas amnēzija.
Pie sanākušajiem iznāca arī Veselības ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika, kura aicināja streika komiteju uz pārrunām ar ministriju.

Uz to Keris viņai atbildēja, sakot, ka šo sarunu ietvaros ar Veselības ministrijā ir tikušies vairākkārt, bet no ministrijas šodien tiek sagaidīta "viena īsta un skaidra atbilde – vai esat gatava parakstīt vienošanos, ka ministrija izpildīs mūsu prasību – jā vai nē".

Protestētāji šo dialogu pavadīja izsaucieniem "jā vai nē". "Ja nevarat teikt skaidru jā, ejiet kur nākusi," izteicās Keris.

Dreika protesta norises vietu pameta.

Toties RAKUS pārstāvis ārsts Pēteris Tomiņš teica, ka "nemaz tik slikti nav, saņemu algu, 40 darba gados nopelnīto pensiju, varu dot citiem. Varēju arī nenākt te šodien. Bet galvenais ir attieksme".

Keris uzsvēra, ka tagad mediķi sāks gatavoties pilna formāta streikam septembrī. "Šis ir sīkums, salīdzinot ar to, kas būs septembrī," viņš teica.
"Mēs cīnīsimies," savu uzrunu noslēdza Keris. Pēc šiem vārdiem sanākušie palēnām sāka izklīst.

Jau iepriekš ziņots, ka jūnijā LVSADA padome pieņēma lēmumu rīkot veselības nozares brīdinājuma streiku un protesta akciju pie VM ēkas.

LVSADA iepriekš apgalvoja, ka, meklējot kompromisu, arodbiedrība kopš 2021. gada rudens izlīgšanas sarunās ar VM atkārtoti mīkstināja sākotnējās streika prasības.

No tām šobrīd ir palikusi viena – LVSADA uzsver, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem būtu jāsaņem vismaz 1862 eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem vismaz 1117 eiro, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – vismaz 745 eiro.

Tāpat LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte norāda, ka, atbilstoši minētajai prasībai, valsts garantētajai vidējai darba samaksai 2022. gada otrajā pusē būtu jāsasniedz: ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem – 2 048 (patlaban – 1 963) eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem – 1 229 (patlaban – 1 183) eiro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 820 (patlaban – 745) eiro pirms nodokļu samaksas.

Arodbiedrība arī atgādina, ka Ministru kabinets 2017. g. augustā apstiprināja rīkojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu, atbilstoši kurai 2022. gadā valsts garantētajai mēneša vidējai darba samaksai bija jāsasniedz: ārstiem – 2 327 eiro, māsām, vecmātēm, ārstu palīgiem – 1 396 eiro un māsu palīgiem – 931 eiro.

Foto: Streika dalībnieku foto