2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jaunu starptautisku militāro bāzi - Zalves poligonu - veidos Jēkabpils un Aizkraukles novadā

Jaunu starptautisku militāro bāzi - Zalves poligonu - veidos Jēkabpils un Aizkraukles novadā

Jaunu starptautisku militāro bāzi - Zalves poligonu - Latvijā plānots veidot Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām. Šī vieta izvēlēta arī vēsturisku iemeslu dēļ, jo tieši šeit no Lietuvas, sākoties otrajam pasaules karam, Latvijā ienāca padomju okupantu karaspēks.

Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi un poligonu, piede VAS "Latvijas valsts meži".

Zalves poligona izveidei Aizsardzības ministrija plāno pārņemt 81 zemes vienību 1072, 78  ha platībā Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. Pabriks piebilda, ka militārā bāze neuzbūvēsies strauji, bet gan, tā attīstīsies pakāpeniski. "Gada laikā varētu nonākt līdz telšu pilsētiņai, bet jau vēlāk būvēt lielāku infrastruktūru," norādīja Pabriks.

Konkrētu bāzes atrašanās vietu ministrs neminēja, taču zināms, ka Jēkabpils novadā poligons atradīsies bijušā Viesītes novada teritorijā. Tāpat arī Aizsardzības ministrijas izplatītie materiāli liecina, ka blakus iecerētajai teritorijai atrodas tādas apdzīvotas vietas kā Daudzeva, Sece, Lone un Zalve. Netālu no iecerētās teritorijas atrodas arī Sproģi. Poligons robežotos ar dzelzceļa līniju Jelgava-Krustpils.

Ministrs arī neminēja cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

Pašvaldību vadītāji ieceri vērtē atzinīgi

“Nepieciešamība pēc jaunas militārās bāzes pati par sevi nav nekas pozitīvs,” komentējot ziņu, ka Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā plānots veidot jaunu starptautisku militāro bāzi, aģentūrai LETA teica Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Raganis (LZP). 

Šādu bāzi veidos ne jau tādēļ, ka kādam nav kur naudu likt, bet gan tāpēc, ka ģeopolitiski drošības situācija to prasa un ir nepieciešams uzlabot drošību visā Baltijas reģionā, paskaidroja Ragainis. Viņš norādīja, ka Jēkabpils novada izvēle šādas bāzes izveidei esot saprotama un loģiska - te esot saglabājies lidlauks, šajā vietā ir dzelzceļa un autoceļu krustpunkts. Savukārt pašvaldībai kopumā šādas bāzes izveide nozīmējot pozitīvu grūdienu tautsaimniecības attīstībā, īpaši dažādu pakalpojumu sfērā. Piemēram, medicīnas pakalpojumu sniegšanu varot nodrošināt Jēkabpils reģionālā slimnīca. Citādi militārās bāzes un poligona izveide pašvaldību neskars, jo pārsvarā visas nepieciešamās teritorijas atrodoties valsts īpašumos, apgalvoja Ragainis.

Arī Aizkraukles novada pašvaldības vadība cer uz saimnieciskās rosības aktivizēšanos, veidojot pašvaldības teritorijā NATO karaspēka bāzi. Kā aģentūrai LETA atzina Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (LA, VP), pateicoties šādas bāzes izveidei, pašvaldība cer uz jaunu attīstības grūdienu Daugavas kreisajā krastā, jo šādas bāzes izveidei būs nepieciešama infrastruktūra, ēkas, infrastruktūra treniņu vajadzībām, sporta nodarbībām u.c. Rosība noteikti pieaugs, jo šādiem objektiem esot nepieciešami pakalpojumi visplašākajā klāstā, piemēram, veikali, ēdināšanas pakalpojumi un citi, prognozē pašvaldība vadītājs.

Jaunā poligona izveide veicinās reģiona ekonomikas attīstību un sildīs Jēkabpils un Aizkraukles  novadu ekonomiku, jo palielinās cilvēku skaita pieplūdumu, infrastruktūras sakārtošanu un jaunas darba vietas. Piemēram, Ādažu bāzes un poligona attīstība pavērusi iespējas vietējai uzņēmējdarbībai. Vietējie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji lieliski ir apzinājuši karavīru vajadzības un spēj piedāvāt ēdināšanas, sporta un izklaides, skaistumkopšanas un citus nepieciešamos pakalpojumus. Ādažu uzņēmēji ir atzinuši, ka sabiedroto valstu karavīri palīdzējuši viņiem pārdzīvot Covid-19 krīzi, jo karavīru pienesums uzņēmējdarbībai esot vismaz 30%. Pateicoties ekonomiskajai attīstībai novadā un ieguldījumiem publiskajā infrastruktūrā, ir novērojama arī nekustamā īpašuma vērtības paaugstināšanās Ādažos.

Vietējiem iedzīvotājiem būs iespēja sākt dienesta gaitas Nacionālajos bruņotajos spēkos savas dzīves vietas tuvumā, lai apgūtu militārās iemaņas un vajadzības gadījumā spētu aizsargāt sevi, savus tuviniekus un mājas, kā arī novadu.

Poligona teritorijā varēs ogot, sēņot un medīt

Aizsardzības nozare darīs visu iespējamo, lai pēc iespējas netraucētu iedzīvotāju ikdienu, taču vienlaikus aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un atbalstošiem valsts aizsardzības spēju nodrošināšanā. Vietējie iedzīvotāji varēs turpināt sēņot, ogot lielākajā daļā poligona teritorijas, kā arī turpināt nodarboties ar lauksaimniecību blakus poligonam esošajās teritorijās. Nacionālie bruņoties spēki neliegs pārvietošanos pa reģionālajiem un valsts ceļiem, taču uz militāro mācību laiku var tikt ierobežota kustība, par ko sabiedrība tiks informēta.

Militārais poligons tiks izveidots teritorijā, kas bagāta ar biotopiem un dažādām putnu sugām. Nacionālie bruņotie spēki ievēros vides aizsardzības prasības un saudzīgi izturēsies pret dabu. Zalves poligona izveidošanas un iespējamā šaušanas trokšņa dēļ netiks apdraudēti mikrolieguma teritorijā aizsargājamie putni un to ligzdvietas, kā arī netiks nodarīts kaitējums videi un dabas resursiem. Darbības militārajā poligonā notiks saskaņā ar Aizsargjoslu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Ādažu poligons ir uzskatāms piemērs bruņoto spēku aktivitāšu savietojamībai ar vides aizsardzību. Periodisku un kontrolētu militāro mācību norise retu aizsargājamo sugu dzīvotspējai ir daudz pateicīgāka, nekā regulāra rūpnieciskā darbība. Jāatzīmē, ka Ādažu poligons ir ne tikai Nacionālo bruņoto spēku mācību vieta, bet tā teritorija ar Eiropas nozīmes dabas vērtībām ir iekļauta Eiropas vienotajā dabas teritoriju tīklā “NATURA 2000”. Arī citur Eiropā militārie poligoni ir iekļauti īpaši aizsargājamu dabas teritoriju tīklā “NATURA 2000”, jo intensīvi izmantotās militārās teritorijās izveidojas plašas, no traucējumiem atkarīgas, citur reti sastopamas dzīvotnes. Dabas saglabāšanas pasākumos militārajos poligonos īpaša uzmanība tiek pievērsta arī zonām starp infrastruktūru objektiem – dabiskas vides salām, kas kalpo kā ekoloģiskās kabatas dzīvniekiem un augiem.

Lai poligona teritorijā arī turpmāk varētu notikt medības, Aizsardzības ministrija pārslēgs ar medību kolektīviem noslēgtos līgumus. Medības būs jāsaskaņo ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un jāievēro poligonā noteiktās drošības prasības.

Zalves poligonā izvietos lielāko daļu starptautiskās brigades

Plānots, ka Jēkabpils un Aizkraukles novados izvietotu lielāko daļu no starptautiskās brigādes, par kuru nesen panākta vienošanās NATO samitā Madridē.

Patlaban sabiedrotie spēki pamatā izvietoti Ādažu bāzē, kurai blakus ir arī mācību poligons. Latvijā lielākā militārā bāze ir tieši Ādažos, kur bez sabiedrotajiem izvietoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Tāpat NBS bāzes ir Rīgā, bet Zemessardzes bataljoniem - dažādās Latvijas vietās. NBS karavīri dislocēti arī Liepājā, Lūznavā, Alūksnē, Stāmerienā, Cēsīs un Aviācijas bāzē Ogres novadā.

Lielākais militārais poligons atrodas Ādažu novadā. Tāpat poligoni atrodas Skrundā ("Mežaine"), Augšdaugavas novada Vaboles pagastā ("Meža Mackeviči") un Alūksnes novadā ("Lāčusils"). Poligons ir arī Šķēdē, kas atrodas Dienvidkurzemes novadā.

Jūnijā notikušajā NATO samitā Madridē tika panākta vienošanās par Austrumeiropā izvietoto kaujas grupu palielināšanu līdz brigādes līmenim.

Patlaban NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm - Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam.

Iedzīvotāju ievērībai

No 6.jūlija iedzīvotāji, sazinoties ar Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru (VAMOIC), varēs pārbaudīt, vai viņu Jēkabpils vai Aizkraukles novadā esošais zemes īpašums neatrodas teritorijā, kur plānots veidot Zalves poligonu. Kā liecina Aizsardzības ministrijas (AM) paziņojums, minēto informāciju iedzīvotāji var saņemt līdz 1.decembrim darba dienās no plkst.9 līdz 17, zvanot VAMOIC pa tālruni 26 177 070.

AM kopā ar Aizkraukles un Jēkabpils novadu pašvaldībām plāno organizēt tikšanos ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu poligona attīstību un atbildētu uz neskaidrajiem jautājumiem.


Foto: Aizsardzības ministrijas
Materiāls tapis sadarbībā ar Aizsardzības ministriju

Komentāri (0-10/12)

  • Jecis
    11.07.2022 15:48
    Vispār jau Jēkabpils gadu desmitiem ir bijusi militārā pilsēta...kaut kā neredz ka līdz šim te iedzīvotāju trūktu ...viss bebru mikrorajons tika militāristiem celts... saklausās krievu propagandu un ceļ histēriju
  • Haha
    11.07.2022 15:43
    Realitāte pierāda ka pirmos no zemes virsas noslauka lielveikalus un skolas....pa bāzēm mērķēt bail.... tā kā bāzes tiesā tuvumā būs visdrošākā zona.... vairāk satraukties vajag tiem, kuriem lielveikali pieci soļi no mājas
  • Mmm
    10.07.2022 12:29
    Forshi Latvija kaa bufers. Pirmos jau noslauciis kur baaze tuvaak. Taa turpinaat!!!
  • Emigrants
    07.07.2022 22:19
    Un pēdējais komentārs no manas puses par šo tēmu - ministri nāk un aiziet, bet Tauta paliek. IMHO - šādus pilsoņiem svarīgus ( es pat teiktu, jūtīgus ) lēmumus ir jāpieņem "konsultējoties" ar novada iedzīvotājiem, nevis vienpusēji pieņemot kaut kur Rīgas kabinetos, nerēķinoties ar mūsu viedokli.
  • Emigrants
    07.07.2022 22:09
    Interesanti gan, sanāk, ka "@Laucinieks" un "@Skolnieciņš" uzskata sevi par absolūtiem un nenoliedzmiem "patriotiem" , bet pārējos par čīstuļiem, tikai tāpēc, ka ne visi atbalsta Jēkabpils novada militarizēšanos un svešinieku izminitāšanu un "apkalpošanu", lai tie mācītos un mācītu mūsu puikas profesionāli nogalināt. Es biju vienmēr pārliecināts, ka patiess patriotisms balstās uz citām vērtībām un mērķiem.
  • !
    07.07.2022 16:16
    Smiekli nenāk! Dzirdēt šāvienus, redzēt saplosītu teritoriju brrrr. Ragainis murgo par darba vietām - 3 apkopējas un 2 sētnieki. Visur iepirkumi un atvedīs paiku no ārzemēm. Latvijas zeme, kā jau daži sen minēja, būs tikai armiju poligons. Tāpēc jau dzina latviešus trimdā. Un šis poligons tiešā Pļaviņu HESa tuvumā - 1 raķetīte un Rīgu nomazgās no Latvijas kartes. Tik bīstamu vietu tiešām hrūti bija atrast Latvijā.
  • Laucinieks
    07.07.2022 10:04
    Atkal jau nav labi cikstuliem. Kas jūs tiešām gaidāt krievu "atbrīvotājus"??? Tfu
  • Emigrants
    06.07.2022 21:34
    kā tad:
    Steidzies gan,un par ieņemto naudu nopērc biļeti vienā virzienā. Lai citiem negriež ausīs tava čīkstēšana un vaimanāšana.
    Čīkst jums galvā, jo tur nekā nav un vējš pūš cauri. It sevišķi, ja nesaprotat, kāda nozīme ir poligoniem. Mācīt un padomus dot nevienam negrasos, vēlaties militarizēties, uz priekšu.
  • Skolnieciņš
    06.07.2022 17:47
    Aizlūgsim Dievu Pērkonu pār mūsu brašajiem NATO karavīriem! Aizlūgsim visvareno Pērkonu — Debesu Tēvu pār mūsu brašo armiju! Sentēvu Dievi — Latvju Dievi — ir ar mums. Svētīgi!
  • kā tad
    06.07.2022 15:27
    Emigrants:
    Paldies par šo ziņu, steidzīgi pārdošu zemi Jēkabpilī. Tādā "militarizētā" pilsētā nav vairs vēlēšanās dzīvot... Bēdīgi...
    Steidzies gan,un par ieņemto naudu nopērc biļeti vienā virzienā. Lai citiem negriež ausīs tava čīkstēšana un vaimanāšana.
12

Atstājiet komentāru