2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Viesītē pensionārei draudēts ar sodu par klaiņojošu kaķu aprūpēšanu

Viesītē pensionārei draudēts ar sodu par klaiņojošu kaķu aprūpēšanu

Viesītē kāda pensionāre jau gadiem uzņēmusies rūpes par klaiņojošajiem kaķiem – tos baro, ārstē, ved sterilizēt. Sieviete vērsās pēc palīdzības Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "4. studija", jo viņas darbošanās nepatīk pašvaldībai, un arī kaimiņi sūdzas par kaķu radīto smaku. Seniorei par kaķu barošanu tam nepiemērotā vietā pat draudēts uzlikt sodu, ziņo sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Viesītē seniore Anna Baltbārzde ir viena no kundzēm, kura ik dienas rūpējas par bezsaimnieka kaķiem. Saviem spēkiem uzcēlusi pat kaķu māju un tajā ieklājusi segas, lai dzīvniekiem siltāk. Sieviete atlicina līdzekļus no savas nelielās pensijas, lai kaķi būtu paēduši, un tos noteiktā laikā baro divas reizes dienā.

Baltbārzde pastāstīja, ka kaķus pie daudzdzīvokļu namiem no automašīnām kā nekam nederīgu mantu izmet cilvēki, tāpēc kādam par nelaimē nonākušajiem dzīvniekiem ir jārūpējas. Pensionāre vērsusies pašvaldībā, lai tā piešķir līdzekļus kaķu sterilizācijai, taču bez rezultāta, tāpēc deviņus dzīvnieciņus noķērusi un aizvedusi sterilizēt, samaksājot no savas kabatas.  

Izskatās, ka Viesītes pašvaldība rūpes par klejojošajiem kaķiem uzvēlusi uz iejūtīgu senioru pleciem – neviens sadarbības līgums ar kādu no patversmēm vai dzīvnieku biedrībām, kas veiktu klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu un sterilizāciju, nav noslēgts.

Bijušais Viesītes mērs, Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks (apvienība "Iedzīvotāji") norādīja, ka iepriekš Viesītē šī problēma risināta ar "Mežavairogu" palīdzību.

Kā atzina dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede, administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ļoti daudzas pašvaldības ir palikušas "uz jautājuma zīmes" tieši jautājumos, kas skar klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu, un nezina, "ko tagad drīkst darīt, kas par to maksās, kā to noformēt."

"Šajā situācijā, es domāju, ka jaunajai Jēkabpils novada domei būtu jāpievērš uzmanība un Dzīvnieku aizsardzības likums jāpilda. Jānodrošina šo klaiņojošo un bezsaimnieka dzīvnieku aprūpe visā novadā," teica Priede.

Savukārt Žuks skaidroja, ka nepieciešamības gadījumā tikšot domāts par kaķu mājas ierīkošanu pie šīs daudzdzīvokļu mājas, taču cilvēkiem, kas baro dzīvniekus, esot jāatceras par vides uzkopšanu, nevis viss jāliek "uz pašvaldības pleciem". 

Lai arī Viesītē pašvaldības vietā kaķu glābšanas, barošanas, ārstēšanas un sterilizēšanas funkcijas uzņēmušās vietējās seniores, viņu aktivitāte tiek nosodīta. Baltbārzdes kundzei pašvaldības policija tik jaudīgi paskaidrojusi, ka kaķu barības trauki piemājas zālājā ir uzskatāmi par atkritumiem, kas izmesti neatļautā vietā, un par to pienākas sods, ka kundze pārbijās un vērsās televīzijā. Tāpat likumsargi norādīja, ka saņēmuši oficiālu iesniegumu par te nevēlamajiem kaķiem, to apčurātajiem kartupeļiem un smaku.

"Vienmēr viss ir satīrīts, un man ir jājūtas vainīgai? Es nezinu, par ko," neizpratni pauda seniore.

Tikmēr Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks uzsvēra, ka kundzei esot beidzot jāsaprot, ka daudzdzīvokļu mājā savas darbības jāsaskaņo ar citiem iedzīvotājiem. Baltbārzde ir sarūgtināta, ka ar sodu draud nevis cilvēkiem, kuri izmet kaķus, bet tiem, kuri par viņiem rūpējas.

"Esam saskārušies arī ar tādām domēm, kur uzskata, ka kaķi vispār nav dzīvnieki, ka vispār nekas nav jādara šajā jomā, paskries un kaut kur nosprāgs. Ir arī tādi gadījumi diemžēl. Ir pašvaldības, kuras ļoti grib iznīdēt visus kaķus," stāstīja "Mežavairogu" vadītāja.

"Mēs viņus varam savākt, aizvest viņus uz patversmi. Arī Jēkabpilī mums ir pašvaldības patversme, kur šos dzīvniekus var uzturēt. Mēs varam uz "Mežavairogiem" aizvest. Sakārtosim to lietu, kamēr tās kaķu mājas nav. Nebrauksim šodien, netaisīsim kaķu māju un viņus nebarosim," pauda Žuks.

Priede norādīja, ka pašvaldība nedrīkst attiekties pret dzīvniekiem tik nihilistiski, jo "tā nav tikai kaut kādas kaķu tantes iegriba, tā ir likumdošana".

Kamēr klaiņojošo kaķu aprūpe Viesītē gulst tikai uz senioru pleciem, lai nevienam nebūtu pretenziju, "Mežavairogos" sniedza padomu: "Pirmkārt, tad, kad mēs pabarojam kaķus, aiz sevis visu novācam. Neatstājam trauciņus, neatstājam kartoniņus, jo tik tiešām tas rada, it īpaši vasaras sezonā, tādu neglītu vidi – žurkas, mušas, kūniņas, vārnas. Nebarojam, netērējam savu jau tā niecīgo pensiju, barojot vārnas. Atnākam, pabarojam kaķīšus vienā vietā, vienā laikā katru dienu. Un otra lieta – to nekad nedarīt pie trepju telpām, jo tas tiešām nav solīdi un ētiski pret citiem iedzīvotājiem, jo kādam var būt alerģija, kādam vispār bail no kaķiem."

Jēkabpils pašvaldības policija atteikusi ierosināt administratīvo procesu, kas nozīmē – sods kundzei par kaķu barošanu nedraud.

Avots; lsm.lv

Komentāri (0-1/1)

  • Kaķis
    20.05.2022 13:30
    Kā konkrēti Žuks šo jautājumu atrisinās?

Atstājiet komentāru