2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Svētdien Jēkabpilī pie Krustpils luterāņu baznīcas stādīs Ernsta Glika ozolus

Svētdien Jēkabpilī pie Krustpils luterāņu baznīcas stādīs Ernsta Glika ozolus

Svētdien, 15.maijā pēc dievkalpojuma aptuveni ap pulksten 12.30 pie Krustpils luterāņu baznīcas paredzēts iestādīt divus Ernsta Glika ozolus.

Sarunā ar Radio1.lv draudzes mācītājs Ēvalds Bērziņš  sacīja, ka ir atsaucies piedāvājumam un plāno iestādīt divus Ernsta Glika ozolus. Vienu no tiem paredzēts iestādīt tūlīt aiz vārtiem kreisajā pusē baznīcas teritorijā, bet otru Daugavas malā starpo abām piemiņas zīmēm represētajiem. Ozolu stādi jau ir atceļojuši uz Krustpils baznīcu un gaida brīdi, kas tiks iestādīti, lai augtu un kuplotu. Ēvalds Bērziņš aicināja jēkabpiliešus piedalīties svētdien dievkalpojumā un ozolu stādīšanas pasākumā.

Jau ziņots, ka atzīmējot reformācijas piecsimtgadi Latvijā un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) simto dzimšanas dienu, 2022.gadā dažādās Latvijas vietās tiek stādīti ozoli, kas izaudzēti no Johana Ernsta Glika (1652 — 1705) pirms vairāk nekā 300 gadiem Alūksnē stādīto ozolu zīlēm. 

2016.gada rudenī, sākot atzīmēt Reformācijas piecsimtgadi pasaulē, tika salasītas zīles no Glika ozoliem pie Alūksnes mācītājmuižas. Tās tika nodotas Latvijas valsts mežu Jelgavas kokaudzētavai, un izaugušie jaunie ozoli šo pavasari tiek stādīti visā Latvijā. Ozolus stāda gan pie baznīcām un draudžu mājām, gan arī sadarbībā ar vietējām pašvaldībām parkos, alejās, pie skolām un citās publiskās vietās ar  novēlējumu – lai ozoli izplatās pa visu Latviju, kā izplatījās Dieva vārds līdz ar Ernsta Glika tulkoto Bībeli.

Sadarbībā ar A/S “Latvijas valsts meži” un LELB Mežu fondu, vietējām draudzēm un pašvaldībām, šī gada aprīlī un maijā paredzēts iestādīt Glika ozolus kopumā 52 vietās visā Latvijas teritorijā. 16 stādīšanas vietas ir atlasītas sadarbībā ar vietējām un novadu pašvaldībām.

Atstājiet komentāru