2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils pusē autobusa šoferis tumsā un aukstumā izsēdina astoņus bērnus

Jēkabpils pusē autobusa šoferis tumsā un aukstumā izsēdina astoņus bērnus

Kopš gadījuma, kad pirms vairākiem gadiem Liepājā nepareizā pieturvietā izkāpa, nomaldījās un vēlāk nosala piecus gadus vecais puisēns Ivans, pastiprināti tiek pievērsta uzmanība bērnu drošībai, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu. Diemžēl Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “4. studija” saņēma satraucošu ziņu no Salas pagasta par neizprotamu autobusa šofera rīcību, neparedzēti izsēdinot pasažierus, kuru vidū bija arī astoņi bērni., informē sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Puspiecos vakarā autobuss, ar kuru skolēniem jābrauc no Salas pagasta uz mājām Sunākstē, slidenā ceļa dēļ nevarēja uzbraukt kalnā. Autobusa šoferis aizveda bērnus atpakaļ uz pieturu, kur tie bija iekāpuši, pateica, lai zvana vecākiem, ka viņi var braukt bērniem pakaļ, un pats aizbrauca prom. 

21 kilometru attālā Salas vidusskola ir Sunākstes pagasta bērniem vistuvākā skola. Tā kā skola atrodas citā novadā, pašvaldības organizētā skolēnu autobusa pakalpojumi bērniem nav pieejami, tāpēc viņiem jābrauc ar satiksmes autobusu, ko nodrošina “Jēkabpils autobusu parks”.

Otrklasnieka mamma Kristīne bez piecām minūtēm piecos saņēmusi no sava bērna īsziņu: “Brauc pakaļ! Mūs izsvieda no autobusa. Netiek kalnā.” 

“Šoferis nav pārliecinājies, vai bērni var sazvanīt vecākus, vai vispār visiem ir telefons, lai varētu sazināties ar vecākiem.

Viņš teica: kalnā netieku, zvaniet vecākiem, lai brauc pakaļ! Viss. Man bērns  atbildēja, ka viņš nav pat no sākuma sapratis, kāpēc ir jākāpj ārā. Kāpa visi, viņš arī kāpa,” stāstīja Kristīne. 

Sieviete uzskata – tā ir laimīga sakritība, ka viss beidzies labi. Ārā bijis auksti, un šoferis varējis vismaz atļaut bērniem pagaidīt autobusā, siltumā, nevis vienkārši doties prom, pat neatdodot naudu par nenotikušo braucienu. Autobusa biļete vienā virzienā maksā 1 eiro un 5 centus. Nākamajā dienā sazvanītā “Jēkabpils autobusu parka” dispečere apšaubījusi, ka naudu par biļeti būs iespējams saņemt atpakaļ. Viņa likusi zvanīt uzņēmuma sekretārei, kura savukārt pat nedomāja izteikt nožēlu par nejauko starpgadījumu, bet attīstīja citu teoriju – varbūt šoferis naudiņu atdeva, bet bērns saka, ka nav atdota.   

“Kā tā var būt? Vai tā nauda netiek reģistrēta? Biļetes netiek reģistrētas?” sacīja Kristīne. 

Pēc “Jēkabpils autobusu parka” Pārvadājumu daļas vadītājas Aijas Veteres teiktā, sekretāre esot informēta, ka situācijās, kad reiss netiek izpildīts, nauda ir jāatgriež. 

Tomēr Kristīne uzsvēra, ka šoreiz runa nav par naudu, bet par attieksmi:

“Autobusa šoferim būtībā vajadzēja sagaidīt vecākus. Jo vienu bērnu paņem, cits bērns paliek gaidīt pieturā viens pats, kamēr vecāki atbrauc pakaļ. Mēs to nepieļāvām, bet tā varēja būt.”

Arī “Jēkabpils autobusu parka” Pārvadājumu daļas vadītāja Vetere neatvainojās par nepatīkamo situāciju. Pie visa vainojami ir neizbraucamie reģionālās nozīmes ceļi, šī iemesla dēļ nenotiek ļoti daudz reisu. Vienīgais normatīvais regulējums paredzot, ka šādās un līdzīgās situācijās autobusa vadītājam ir jāpārliecinās, ka bērni atrodas drošā vidē.

Vetere skaidroja: “Tā kā bērni bija paņemti turpat Salas pagasta pieturvietā, kas atrodas pāris simts metru attālumā no skolas, transporta līdzekļa vadītājs izpildīja visu, kas viņam pienākumos pateikts: uzrunāt bērnus, pateikt, lai viņi sazinās ar vecākiem, pārliecināties, ka viņi arī zvana. Tā kā viņš redzēja, ka tā skola ir blakus, tātad viņš pārliecinājās, ka bērni ir drošā vietā.”

Tomēr Autotransporta direkcijas pārstāvji, sazinoties ar “Jēkabpils autobusu parku” un iztaujājot šoferi, pārliecinājušies, ka viss nebūt nav bijis tik nevainojami, kā to klāsta pārvadātāja pārstāve.

“Tas akmens autobusa vadītāja lauciņā ir droši vien tas, ka viņš nepārliecinājās.

Viņš gan runāja par to, ka viņš esot pateicis, ka autobuss tālāk nevar braukt, esot aicinājis bērnus sazināties ar vecākiem, bet viņš nepārliecinājās, vai bērni to izdarīja,”

norādīja Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Plone.

Autotransporta direkcija ik pa laikam atgādina pārvadātājiem, kā jārīkojas, ja runa ir par bērnu drošību sabiedriskajā transportā. Arī pēc šī starpgadījuma ir izsūtīta atkārtota informācija, ko tagad ir sadzirdējis “Jēkabpils autobusu parks”.

“Mēs jau izstrādājām vadlīnijas, kas autobusa vadītājiem jāievēro. Turpmāk visi šie bērni, kas netiek līdz savai vajadzīgajai pieturai, tiek nogādāti līdz autoostai, tiek sazvanīta policija. Bērns tiek atdots policijai vai vecākiem, kas ierodas pēc bērna,” informēja Vetere.

Autotransporta direkcija šogad ir saņēmusi septiņas sūdzības par sabiedriskā transporta vadītāju rīcību situācijās, kur iesaistīti bērni. 

Avots: lsm.lv

Komentāri (0-10/21)

  • Ne tā?
    23.12.2021 00:48
    Ja ceļi būtu nokaisīti ar pretslīdes materiāliem, tad pasažieri būtu nokļuvuši mājas.
  • R
    22.12.2021 23:19
    Pēc izlasītā raksta tagad saprotu kāpēc tie šmurguļi bija tik bezkaunīgi. Ņirgājas par to ka šoferim neizdodas uzbraukt kalnā, baigi gudrojās un rēca. Nezinu vai šoferis kko dzirdēja, bet visu cieņu, ne reizi nebija rupjš un neko neaizrādīja tiem bērniem. Tagad saprotu, ka no tādas mammas nevar sagaidīt pieklājīgus un audzinàtus bērnus. Tiešām tai mammai bērnu audzināšana ir sveša lieta !!!!!!!!
  • Ērik
    22.12.2021 22:45
    No rīt: bērns aiziet no pieturas līdz skolai, visiem silti nevienam nesalst, nekas nedraud dzīvībai. Pēcpudienā: No pietura līdz skolai bērns nosals un nomirs pagasta vidū
  • Jā gan
    22.12.2021 22:29
    Varbūt ne par tēmu,bet Jēkabpils autoparka šoferi bieži ir nelaipni, nevīžīgi un neiecietīgi. Uzvedas kā tādi mazi karaļi. No pieredzes.
  • Elita
    22.12.2021 22:27
    Ja šoferis stāvētu katram bērnam klāt un tagad bakstītu lai sazvana vecākus ! Un tajā laikā Karina un Zuza stvāvētu pieturā un gaidītu savu autobusu tad jūs pašas pirmās skrietu un jau sūdzētos, ka jums jāstvā un jāsalst, jo autobuss kavējās
  • Лол
    22.12.2021 22:15
    Очередная яжемамка, живу в Сале, от школы до остановки 2 минуты ходьбы. Ну конечно дети замёрзли бы насмерть пока добрались бы до школы! Как в выходные в любую непогоду шлятся так всё ок!
  • Karīna
    22.12.2021 22:04
    Bērns nosaltu pagasta centrā ,gaidot pieturā tak ej uz skolu ,intresanti kā bērns nokļuva līdz pieturai no skolas,ar dronu atlidoja
  • Janka
    22.12.2021 22:04
    Ja bērniem nepietiek smadzeņu aiziet uz skolu, lai nav jāstāv un jāsalst, tad kā tādu bērnu vienu pašu var laist braukt ar sabiedrisko transportu?
  • Sofija
    22.12.2021 21:54
    Zaza! Bērnus izlaida meža vidū? Viņi tika izlaisti pie savas skolas, pilsētā! Ej uz skolu un zvani vecākiem, vecvecākiem,tantei krustmammai! Da jeb kam! Nevajag pārspīlēt ka viņi tur nosaltu un badā bez maz vai nomirtu! Ja Tavs bērns bruc viens pats ar sabiedrisko, tad iemāci savam bērnam kā rīkoties tādā situācijā! Reāli no mušas piepūš ziloni!!!
  • Zaza
    22.12.2021 21:37
    Sofija:
    Kurā vietā šoferis rīkojās bezatbildīgi? Šoferis bērnus nogādāja atpakaļ pieturā, kur paņēma. Pietura atrodas pie skolas, ja sīčiem nepietika smadzeņu iet uz skolu, siltumā gaidīt vecākus, tad tā ir viņu problēma!!!! Pati braucu tieši tajā reizē ar šo autobusu un šoferis ļoti korekti izturējās pret pasažieriem, bērnus aicināja zvanīt vecākiem. Un šoferim nav jāstāv klāt katram sīkajam kamēr tas sazvana savus seņčus. Autobusam ir jāturpina savs ceļš un jāizvadā arī citus pasažierus! Ja bruaktu augšā kalnā un autobuss apgāztos ko tad? Tad visi gudrotos, ka šoferis slikts!!!! Vecāki ja laižat savu bērnu ar sabiedrisko braukt vieniem, tad izskaidrojiet kā ir jārīkojas tādā situācijā! Šai mamma kura uzrakstīja šo sūdzību izskatās ka bērnu audzināšana ir sveša lieta!!!!
    Un ja kāds bērns nesazvanītu vecākus un nosaltu tur pat. Kurš atbildētu, kā domā? Pateiktu priekšā - autobusa vadītājs sēdētu cietumā ar visu savu korekto attieksmi!
123

Atstājiet komentāru