2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Pirmā Advente, sācies Ziemassvētku gaidīšnas laiks un Jēkabpilī iedegas pirmie gaismas dekori

Pirmā Advente, sācies Ziemassvētku gaidīšnas laiks un Jēkabpilī iedegas pirmie gaismas dekori

Šodien kristīgā pasaule atzīmē pirmo Adventa svētdienu. Līdz ar to ir sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Šogad pirmo reizi pirmie Ziemassvētku gaismas dekori Jēkabpilī ir iedegušies, sagaidot pirmo Adventi. Iepriekš pilsētas rotāšana sākās reizē ar pilsētas galvenās egles iedegšanu. 

Advents (no latīņu val. – „nākšana”) ir četru nedēļu periods, kas sākas svētā Andreja svētkiem – 30. novembrim – tuvākajā svētdienā un ilgst līdz 24. decembra vakaram. Šajā laikā visa kristīgā pasaule gaida Kristus dzimšanu. Viņš nāca pasaulē pirms pāris tūkstošiem gadu, “jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva savu vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens, kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.” (Jāņa 3:16) Jebkuram mūsdienu cilvēkam vajadzīga mīlestība un stabilitāte, ko ietver šī vēsts, tāpēc arī 21. gadsimtā tā joprojām ir aktuāla. Tāpat Advents simbolizē cilvēces ilgas pēc Kristus otrreizējās atnākšanas.

Katrai Adventa svētdienai Baznīcas liturģijā ir sava nozīme. I svētdienas tēma ir Kunga gaidīšana – kad Viņš nāks, viss tiks atjaunots – pasaule un katrs un no mums. II svētdiena mudina cilvēku “gatavot Kungam ceļu”, atvērties jaunajam un dievišķajam. III svētdienā Baznīca priecājas par tuvojošos Kristus nākšanu un pestīšanu. IV svētdienā uzmanība ir vērsta uz Mariju, kas nes zem sirds Dieva Dēlu un drīz dāvās Jēzu pasaulei. Liturģisko tērpu krāsa Adventā ir violeta, kas aicina uz atgriešanos pie Dieva. III svētdienā liturģiskā krāsa var būt rozā, kas ir prieka simbols.

Dziļi simboliska nozīme ir arī Adventa rotai – vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Tā gredzena forma simbolizē uzticību Dievam un Viņa apsolījumiem. Adventa vainags norāda arī uz Kristu kā Karali un uzvarētāju pār tumsu ar savu Gaismu.
.

Komentāri (0-3/3)

  • Pissssss
    29.11.2021 14:18
    Aizbrauciet jēpils resnvēderi kaut uz Madonu un paskatieties kā jāsapoš pilsētā Ziemassvētkiem. Skaisti un eleganti. Jēkabpilī ,kā vienmēr, tikai ar paštīksmināšanos nodarbojas.
  • Essss
    28.11.2021 17:46
    Jēkabpilietis:
    Šitie jau aizpagājušajā gadā bija.
    Jā, bija un droši vien arī daudzi citi dekori kaut kad kādā vietā būs bijuši, tam jau nav nozīmes, arī eglīšu lampiņu virtenītes ir līdzīgas. Svarīgi, ka beidzot Jēkabpilī pirmais/pirmie dekori iemirdzas tieši uz pirmo Adventi, uz Ziemassvētku gaidīšanas sākumu, nevis krietni vēlāk, tasJēkabpilī ir pirmo reizi.
  • Jēkabpilietis
    28.11.2021 13:29
    Šitie jau aizpagājušajā gadā bija.

Atstājiet komentāru