2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Raivis Ragainis: Esmu ļoti skeptisks pret obligātu un piespiedu vakcinēšanu

Raivis Ragainis: Esmu ļoti skeptisks pret obligātu un piespiedu vakcinēšanu

Valdība pieņēmusi jaunas izmaiņas, kas vairākās nozarēs prasa obligātu vakcināciju, bet citās dod darba devējiem tiesības atlaist ar klientiem strādājošos un uzņēmumam kritiskos darbiniekus, ja viņi nebūs potējušies. Par izmaiņām vēl jālemj Saeimai, bet iesniegtie grozījumi liek darbiniekiem sagatavoties, jo plānots, ka prasības stāsies spēkā no 1. oktobra. Šie valdības lēmumi izraisījuši pretestību daļā sabiedrības un pēdējās nedēļas laikā dažādās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī, ir notikuši protesta mītiņi pret obligāto vakcināciju. 

Pašvaldība ir viena no tām iestādēm, kurai ir cieša saskare ar iedzīvotāju plūsmu, sniedzot pakalpojumus. Savukārt Jēkabpils novada vadība regulāri tiek aicināta piedalīties dažādos pasākumos, kur nereti tiek prasīts Covid-19 sertifikāts vai negatīvs tests. Tāpēc tiekoties preses konferencē ar Jēkabpils novada mēru Raivi Ragaini (LZP), Radio1.lv lūdza viņu komentēt, kāda ir viņa attieksme pret obligāto vakcināciju un, kā šī prasība var ietekmēt pašvaldībā strādājošos.

Raivis Ragainis atklāja, ka nav vakcinējies, tāpēc katru piektdienu taisa Covid-19 testu, lai varētu piedalīties brīvdienās notiekošajos pasākumus, ja pasākumi notiek nedēļas vidū, tad arī pirms katra no tiem tiek veikts tests. Par testu veikšanu viņš maksājot no saviem līdzekļiem.

“Es esmu ļoti skeptisks pret obligātu un piespiedu vakcinēšanu. Cilvēkam ir iespēja izvēlēties un viņam ir jābūt pārliecinātam par to, ko viņš dara. Es nekādā veidā negribu teikt, ka nevajag vakcinēties. Izvērtējot savu veselības stāvokli, konsultējoties ar savu ģimenes ārstu, cilvēkam jāpieņem lēmums – vakcinēties vai nevakcinēties. Ja izlemj vakcinēties, tad tas ir jādara. Covid-19 ir, tāpēc no saslimšanas ar šo slimību vajadzētu izvairīties. Katrs mēs to cenšamies darīt, kā protam un saprotam. Bet noteikti nav pareizs virziens - piespiedu vakcinācija, jo tas cilvēkus iedzen pretestībā un tad tiek vainota valdība un pašvaldība un tiek radītas dažādas sazvērestības teorijas. Tā ir tiki atbildes reakcija uz kaut ko, kas ir piespiedu kārtā. Es uzskatu, cilvēki mīļie, izvērtējiet savu veselību, griežaties pie sava ģimenes ārsta, izrunājieties ar viņu, jo tas ir cilvēks, kurš vislabāk pārzina jūsu veselību un pieņemiet lēmumu. Daudziem cilvēkiem ir dažādas asinsvadu slimības un asins sarecēšanas pakāpes un viņi ir sabaidīti ar dažādām trombozēm. Mēs zinām, ka ne viss ir tik balts un tīrs, kā saka, ir dažādas situācijas, bet jārēķinās, ka jebkurai vakcīnai varbūt arī blaknes, to mēs iepriekš nezinām. Ja jūsu lēmums, lai pasargātu sevi ir vakcinēties, tad dariet to. Savukārt, ja lēmums vakcinēties nav jūsu un nav jums sirdī, tad lūdzu ievērojiet visus epidemioloģiskos noteikumus. Es nebūšu tas, kurš spiedīs visus vakcinēties vai tieši pretēji aģitēs to nedarīt. Tas ir katra personisks lēmums. Jā, medicīna iet uz priekšu, arī vakcīnas top ātrāk, ir ātrāk izpētāmas un izmēģināmas, kā tas bija pirms 10, 20 vai 30 gadiem. Taču katram ir sava pārliecība un es cienu katra gribu un izvēli, katram pašam jābūt pārliecinātam par to, ko viņš dara. Neapdraudēsim cits citu, ievērosim noteikto distanci un drošības prasības – nēsāsim maskas, mazgāsim rokas un izvairīsimies no ilgstošas uzturēšanās publiskās vietās ar lielu cilvēku plūsmu. Būsim godīgi pret sevi un citiem,” saka Raivis Ragainis.

Viņš piebilda, ka pie viņa, kā pašvaldības vadītāja ir vērsies izglītības personāls, informējot, ka tiklīdz būs obligātā vakcinācija, tā vairāki rakstīs atlūgumu. Tajā pašā laikā pedagogu trūkums jau šobrīd esot jūtams. 

“Es uzskatu, ka valdībai ir jāstrādā savādāk, jāstāsta, kas ir šī slimība, kāpēc mēs to darām un kādas ir šīs garantijas. Valdība ir spērusi pirmos soļus un pateikusi, ka uzņemas  atbildību par pedagogu vakcināciju. Es esmu vairāk kā pārliecināts, ka vecāki daudz biežāk vakcinētos, ja būtu garantija par to, ka bērns nepaliek bez vecāka. Tās ir tās bažas iedzīvotājiem, vērtējot vai šī vakcīna der vai neder. Tik, cik man ir bijusi saskarsme ar vakcinētiem cilvēkiem, šobrīd visi ir sveiki un veseli. Pārliecība vakcinēties vai nē katram ir cita. Iedodiet cilvēkam pārliecinošu stāstu un viņš varbūt savu pārliecību mainīs, bet, ja jūs cilvēkam ejat virsū ar poti, sakot, mēs te visus vakcinēsim, jūs saskarsieties ar pretestību. Diemžēl tā tas ir un es to saku no sirds. Nepareiza komunikācija, nepareiza auditorijas uzrunāšana. Apkārt man šobrīd visi vairāk vai mazāk ir vakcinēti, dažāda gadagājuma cilvēki un nekādu problēmu nav bijis, bet tajā pašā laikā ir diezgan daudz cilvēku, kas diezgan agresīvi uzstājas ne tik daudz pret Covid-19 vai vakcinēšanos, bet tieši pret to, ka spiež vakcinēties,” ir Raivis Ragainis.  

Raivis Ragainis norādīja, ka neprasa kolēģiem nedz domē, nedz pašvaldībā, kurš ir, kurš nav vakcinējies, jo tā ir katra privāta darīšana. Ikviens ejot uz pasākumu ar savu rīcību atbild gan sabiedrības, gan likuma priekšā. Tie, kuri ir vakcinējušies tiem ir sertifikāts, kuri nav, ejot uz pasākumu veic testu.

Likums ir noteicis tiesības, kādos gadījumos darba devējs var atlaist darbinieku, kurš nav vakcinējies.

“Tiesības ir, bet es negrasos nedz pieprasīt obligātu vakcinēšanos, nedz kādu atlaist, ja nav vakcinēts, jo, kā jau teicu, vakcinēties vai nevakcinēties šis lēmums jāpieņem katram pašam. Turklāt man neviens nav iedevis pamatotu skaidrojumu ar ko es, kā nevakcinētais, esmu bīstams vakcinētam cilvēkam?” norāda Raivis Ragainis.

Jēkabpils novada mērs arī neslēpj, ka ir saņēmis administratīvo sodu par sejas aizsargmaskas nevilkšanu domes pirmajā ārkārtas sēdē. Viņš stāsta, ka sēdes diena bijusi ļoti karsta, ārgaisa temperatūrai pārsniedzot 30 grādus, telpā nedarbojušies kondicionieri un daudzi, arī viņš, sēdes laikā karstuma dēļ bija noņēmuši sejas aizsargmaskas. Par šo sēdi ticis veidots videosižets un informācija par sejas aizsargmasku nelietošanu nonākusi Slimību profilakses un Kontroles centrā. Viņam lūgts informēt par visiem, kas nelietojuši sejas aizsargmasku, lai sauktu pie atbildības par epidemioloģisko noteikumu neievērošanu, ko Raivis Ragainis nav darījis, uzņemoties atbildību par notikušo, jo kā sēdes vadītājs nav aizrādījis un pieprasījis pārējiem būt sejas aizsargmaskā. Uzlikto soda naudu viņš jau nomaksājis.