2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Svētdienas vakarā ugunsdzēsēji saukti uz Zvaigžņu ielu Jēkabpilī, kur dega četru garāžu vārti

Svētdienas vakarā ugunsdzēsēji saukti uz Zvaigžņu ielu Jēkabpilī, kur dega četru garāžu vārti

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 23. jūlija plkst. 6.30 līdz 26. jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 41 izsaukumu – 20 uz ugunsgrēku dzēšanu, desmit uz glābšanas darbiem, bet vēl 11 bija maldinājumi, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Sandra Vējiņa.
 
Vakar plkst. 17. 33 tika saņemts izsaukums uz Zvaigžņu ielu Jēkabpilī, kur no sausās zāles ugunsgrēka bija aizdegušies četru garāžu vārti ar kopējo platību 100m2. Plkst. 19.03 ugunsgrēks tika nodzēsts. 

Ugunsdzēsēju glābēju palīdzība nedēļas nogalē bija nepieciešama arī Jelgavas novada Jaunvirlaukas pagastā, kur dega vieglā automašīna 1m2 platībā, Cukurfabrikas ielā Jēkabpilī, kur konteinerā dega atkritumi 2m2 platībā, Gaurata ielā Dobelē, kur divstāvu neapsaimniekotā ēkas pirmajā stāvā dega sadzīves mantas 6m2 platībā, Jelgavas novada Ozolnieku pagastā dega koka dobums 1,5m2 platībā, Olaines novada Olaines pagastā atklātā teritorijā dega atkritumi 10m2 platībā, Tukuma novada Viesatu pagastā, kur dega vieglā automašīna 8m2 platībā, Jelgavas novada Valgundes pagastā, kur dega nepieskatīts ugunskurs 5m2 platībā, kā arī Bauskas novada Bārbeles pagastā, kur neapsaimniekotā pagrabā dega atkritumi 30m2 platībā. 

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsējiem glābējiem Zemgalē bija vairāki izsaukumi, kas saistīti ar sausās zāles, kā arī labības degšanu. Piektdien tika saņemts izsaukums uz Jēkabpili, kur dega sausā zāle un kūdra 100m2 platībā, Jelgavas novada Valgundes pagastu, kur dega sausā zāle 120m2 platībā, Tukuma novada Smārdes pagastā, kur sausā zāle dega 50m2 platībā. Sestdien šāda veida izsaukumi tika saņemti uz Jelgavas novada Sesavas pagastu, kur dega rugāju lauks 500m2 platībā, Jelgavas novada Glūdas pagastu, kur sausā zāle dega 100m2 platībā, Celtnieku ielu Tukumā, kur sausā zāle dega 10m2 platībā, kā arī uz Tukuma novada Zemītes pagastu, kur dega kombains 30m2 platībā un rugāju lauks 3 hektāru lielā platībā un Tukuma novada Vānes pagastu, kur rugāju lauks dega 3000m2 platībā (likvidēts pirms VUGD ierašanās). Svētdien izsaukumi tika saņemti uz Jēkabpils novada Sēlpils pagastu, kur dega nopļauts siena lauks 200m2 platībā, kā arī uz Jelgavas novada Jaunvirlaukas pagastu, kur labības lauks dega 16 hektāru lielā platībā.  

Ugunsgrēku skaitu lauksaimniecībā un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram, lauksaimniecības traktortehnikas aizdegšanos novērsīs regulāra rotējošo detaļu un mezglu vārpstu attīrīšana no degtspējīgiem materiāliem. Transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir arī jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek novērsta iespēja, ka dzirksteles iekļūst sausajos salmos, sienā, graudos un tos aizdedzina. Degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Sestdien ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī Madonas ielā Jēkabpilī, kur divstāvu dzīvojamā mājā nepareizas apkures sistēmas ekspluatācijas dēļ bija radies sadūmojums. Ugunsdzēsēji glābēji veica telpu vēdināšanu, kā arī ar iedzīvotājiem pārrunāja drošības jautājumus. 

Visā Latvijā aizvadītajās diennaktīs VUGD saņēma 240 izsaukumus – 134 uz ugunsgrēku dzēšanu, no kuriem 14 bija meža ugunsgrēki, 64 uz glābšanas darbiem, bet 42 izsaukumi bija maldinājumi.

Atstājiet komentāru