2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Mūžībā devusies un sestdien zemes klēpī guldīta ārste Irēna Kudiņa

Mūžībā devusies un sestdien zemes klēpī guldīta ārste Irēna Kudiņa

Nec mortem effugere quisquam, nec amorem potest (Neviens nespēj aizbēgt no nāves un mīlestības).

Jūnija pēdējā dienā sasniedza skumja ziņa – Mūžības ceļos devusies cienījamā ārste Irēna Kudiņa, viena no Jēkabpils mediķu saimes, kura jēkabpiliešu un apkārtējo novadu iedzīvotāju ārstniecībai un veselības aprūpei bija veltījusi turpat 40 sava mūža gadus.

Dzimusi Pirmās brīvvalsts norietā Rīgā, 1939. gada 23. maijā. 1963. gadā absolvējusi Rīgas Medicīnas institūta Ārstniecības fakultāti, iegūstot terapeita specialitāti. Nākamie dzīves 20 gadi pagājuši, iegūstot rūdījumu ārsta darbā, ģimenes dzīvē, kā arī audzinot dēlu Aivaru.

1983. gada aprīlī, kad ģimene dzīvoja jau Pļaviņās, ārste uzsāka veikt iecirkņa terapeita pienākumus Jēkabpilī. Tas ir laiks, kad poliklīnika atradās vēl vecajā ēkā, kur ambulance atradusies vēl Pirmās brīvvalsts gados (mūsdienās: galerijas „MANS`S” ēka). Gadu vēlāk tiek piedzīvota jaunās poliklīnikas atklāšana. Ārste bez tiešo pienākumu veikšanas uzņēmās arī Profilaktisko apskašu nodaļas vadītājas pienākumus. Cieņu savai dakterei pauduši pacienti vietējā laikraksta slejās.

Atjaunojoties Latvijas Republikai, parādījās jaunas vēsmas medicīnas sistēmā un 10 mēnešu laikā nokārtojot 9 eksāmenus, viņa kļuva par ģimenes ārstu – pirmo sievieti Latvijā, kura saņēma sertifikātu šādai darbībai. Privātprakses sākuma gadi bija grūti – pilnīgi jauns darbs, kur kā par darba organizācijas, tā par saimnieciskajiem jautājumiem bija jārūpējas pašai, trūka aprīkojuma un atbilstošu telpu. Sākotnēji prakse atradās Jēkabpils Lauktehnikas īpašumā – trīsistabu dzīvokļa divās istabās, kur bija iekārtota arī procedūru istaba un aptiekas punkts. 

1993. gadā tika atklāta pirmā privātpoliklīnika Jēkabpilī – medicīnas sabiedrības „ARS” filiāle, par kuras vadītāju kļuva Irēna Kudiņa. Tur bez viņas pacientus pieņēma arī citi ārsti-speciālisti.

Tomēr par Irēnas Kudiņas mūža darbu var uzskatīt pašas izloloto medicīnas sabiedrību „Katarse”, kas tika nodibināta 1995. gadā, pašai kļūstot par valdes priekšsēdētāju. Sākotnēji medicīnas iestāde atradusies Pasta ielā 21, tad neilgu laiku Brīvības ielā 149, līdz iekārtojās pastāvīgajā mājvietā Brīvības ielā 169/171, agrākajā Jēkabpils Vēstures muzeja ēkā, kur medicīnas sabiedrība atrodas joprojām. Droši šī ēka dakterei bija tuva, jo pa logiem varēja noraudzīties ēkā iepretim, kas bija viņas pirmā darba vieta Jēkabpilī. Tika ieguldīts milzīgs darbs un līdzekļi tāda medicīnas centra izveidei, kas atbilstu profesionalitātes, kvalitātes un godprātīguma principiem.

Ierasti bija redzēt daudzus cilvēkus, kuri vēra „Katarses” durvis. Šeit bija ģimenes ārstes Irēnas Kudiņas privātprakse. Tā kā viņa bija ieguvusi arī narkologa un arodārsta sertifikātu, darba lauks bija ļoti plašs. Šeit varēja nokārtot ārstu komisijas šoferi un mednieki, palīdzību meklēt devās atkarīgās personas, bija iespējams veikt nepieciešamās analīzes, un ultrasonogrāfiskos izmeklējumus, darbojās fizioterapijas un ārstnieciskās vingrošanas kabinets, pieejamas zemūdens masāžas procedūras un sāls istaba. Bez tam iestādē regulāri konsultēja speciālisti no dažādām vietām. Par to mēs varam pateikties ārstei Irēnai Kudiņai. 

Daktere ir devusies Mūžībā... „Katarsei” (skaidrojums: attīrīšanās caur līdzpārdzīvojumu; atbrīvošanās no fiziskiem un garīgiem sārņiem) veltīti 26 mūža gadi, Jēkabpilij 38, ārsta darbam 58, medicīnai kopumā viss pieauguša cilvēka mūžs… 

Izsakām līdzjūtību dakteres dēlam Aivaram, tuviniekiem un darba kolēģiem. Ārste Irēna Kudiņa 3.jūlijā guldīta zemes klēpī Pļaviņu Bāru (Bārukalna) kapsētā. Lai viegli Dvēseļu dārzos….

Biedrība “Jēkabpils mantojums”

Komentāri (0-1/1)

  • Aija
    26.07.2021 11:01
    Man loti žēl.

Atstājiet komentāru