2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē noslīcis jauns vīrietis, atbildīgie dienesti atgādina neiet ūdenī alkohola reibumā

Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē noslīcis jauns vīrietis, atbildīgie dienesti atgādina neiet ūdenī alkohola reibumā

Vakar Jēkabpilī, Radžu ūdenskrātuvē noslīcis vīrietis, portālu Radio1.lv informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste. 

Piektdien plkst. 20.20 VUGD saņēma informāciju, ka Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē slīkst cilvēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji slīkstošu cilvēku virs ūdens vairs neredzēja, tāpēc nekavējoties ar laivu uzsāka pārmeklēt ūdentilpi. Pēc neilga laika apmēram 5 metru attālumā no krasta ugunsdzēsēji glābēji atrada bojāgājušo, nogādāja viņu krastā un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Glābēju darbu apgrūtināja arī fakts, ka tika saņemta neprecīza informācija par negadījuma vietu un viņi vispirms kļūdaini ieradās Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā. Pēc tam noskaidrojās, ka palīdzība nepieciešama cilvēkiem peldvietas pretējā krastā. 

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils Sporta centrs direktors Juris Bobrovs sacīja, ka karstais un saulainais laiks atpūsties pie ūdens vilina arvien vairāk cilvēku, diemžēl ne visi ievēro drošību. Nereti, atpūšoties pie dabas tiek lietots alkohols un pārvērtējot savas spējas cilvēki reibumā dodas peldēt. Līdzīgi noticis arī šajā traģiskajā gadījumā, kad vairāku cilvēku kompānija pēc alkohola lietošanas devusies peldēties, vienam slīkstot cits mēģinājis palīdzēt, kad ieradušies glābēji vienu no peldētājiem izdevies izglābt, bet otrs jau bija noslīcis. Jautāts vai divi glābēji, kas dežūrē Zilā karoga pludmalē nevarēja sniegt palīdzību, Juris Bobrovs sacīja, ka negadījums noticis samērā attālu no pludmales un viņi nav redzējuši notiekošo. Kad ieradušies glābēji, arī pludmales dežuranti ar laivu devušies norādītajā virzienā, viņi arī palīdzējuši izkļūt krastā sievietei, kas līdzīgi kā traģiski bojā gājušais biedrs, ūdenī bija devusies alkohola reibumā.

VUGD atgādina, ka, atpūšoties uz ūdens, ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Biežākie noslīkšanas iemesli ir peldēšanās alkohola reibumā, neprasme peldēt, veselības problēmas, ko rada pārāk strauja ieiešana aukstā ūdenī, kā arī pārgalvība. Redzot, ka slīkst cilvēks, nekavējoties ir jāzvana uz 112 un pēc iespējas precīzāk jāizstāsta, kur un kas ir noticis. Pēc tam nelaimē nonākušajam var pamest priekšmetus, kas palīdzēs noturēties virs ūdens – tukšu plastmasas pudeli, bumbu, striķi, zaru utt. Slīkstošo var doties glābt tikai tad, ja ir pārliecība par saviem spēkiem un zināšanas. 

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli, lai noskaidrotu, kādas ir pašvaldības iespējas ierobežot alkohola lietošanu pie Radžu ūdenskrātuves. Guntars Gogulis sacīja, ka pašvaldības policija regulāri veic reidus, gar Radžu ūdenskrātuves peldvietām un veic preventīvas pārrunas ar kompānijām, kas atpūšoties pie ūdens lieto alkoholu.

Jēkabpils pašvaldības policijas priekšnieks Indulis Surkulis radio1.lv pastāstīja, ka saskaņā ar jaunā “Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā” 10.pantu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām personām, kas lieto alkoholu publiskā vietā, ja tās traucē sabiedrisko kārtību un ir saņemtas sūdzības. Ja nav sūdzību un pretenziju, tad šādas personas nesoda. Tātad, ja cilvēki atpūšoties pie Radžu ūdenskrātuves lieto alkoholu un nevienam tas netraucē, tad policijai nav pamata viņus sodīt. Indulis Surkulis piebilda, ka par drošību pie Radžu ūdenskrātuves galvenokārt jāuzņemas pašiem cilvēkiem. Pašvaldības policija arī turpmāk regulāri izbrauks reidos un sekos līdzi atpūtnieku uzvedībai, tāpat arī Indulis Surkulis rosināja, ka ik pa laikam monitorēt citas, ne tikai Zilā karoga, peldvietas vajadzētu arī kādam no dežurantiem, kas strādā pludmalē, jo viņu rīcībā ir gan laivas, gan kvadracikls un nepieciešamais aprīkojums glābšanas darbiem, tā, iespējams, laikus pamanot, ja kādam uz ūdens nepieciešama palīdzība.

Aizvadītajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 69 izsaukumus – 19 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā vienu meža ugunsgrēku dzēšanu, 28 uz glābšanas darbiem, bet 22 izsaukumi bija maldinājumi.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru