2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Rosina sodīt par PSRS armijas tehnikas izstādīšanu, nevis aizvākšanu

Rosina sodīt par PSRS armijas tehnikas izstādīšanu, nevis aizvākšanu

Kopš februāra nogales Valsts policija izmeklē krimināllietu, kurā par piemiņas zīmes – lielgabala – nesankcionētu demontāžu Jēkabpilī vainīgo personu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat diviem gadiem. Savukārt Nacionālā apvienība cer panākt, lai nākotnē sodītu nevis par šādu pieminekļu demontāžu, bet par to izstādīšanu un uzturēšanu. Parlamentā partijai ir arī domubiedri, informē «Neatkarīgā Rīta Avīze». 

Tiek rosināts papildināt Administratīvo sodu likumu ar šāda satura pantu : Par bijušās PSRS vai nacistiskās Vācijas ieroču, kara tehnikas un tās elementu izstādīšanu publiskā vietā, ja tā pārsniedz 30 dienas, izņemot muzejus, piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz septiņdesmit soda vienībām, bet juridiskai personai - līdz piecsimt astoņdesmit naudas soda vienībām. Viena soda naudas vienība ir pieci eiro, tātad fiziskai personai, likumprojektam stājoties spējā, varētu piemērot 350 eiro sodu, bet juridiskai - 2900 eiro. Likumprojekta autors Edvīns Šnore neslēpj, ka dokuments tapis kā reakcija uz notikumiem Jēkabpilī un pauž, ka īpašnieks ir atbildīgs par to, kas notiek uz viņa zemes.

Likumprojekta autors Edvīns Šnore intervijā NRA neslēpj, ka dokuments tapis kā reakcija uz notikumiem Jēkabpilī un pauž, ka īpašnieks ir atbildīgs par to, kas notiek uz viņa zemes.

“Uzdevums ir motivēt šos pieminekļus aizvākt, jo situācija, ka šādi pieminekļi pēdiņās stāv 30 gadus pēc okupācijas beigām nav pieņemama. Turklāt atsevišķos gadījumos tie nav saistīti ne ar karu, ne kādiem apbedījumiem,” saka politiķis un piebilst, “ir pilnīgi nepieņemami, ka par padomju kara tehnikas novākšanu neatkarīgā Latvijā soda, jābūt otrādi, par tās izstādīšanu jāsoda, nevis par novākšanu”.

To, ka Jaunā konservatīvā partija varētu atbalstīt Nacionālās apvienības iniciatīvu Neatkarīgajai apliecināja tās Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans. Viņš uzskata, ka likumprojekts noteikti jānodod izskatīšanai komisijā un tajā būtu jānoskaidro, vai likumprojekta formulējums ir attiecināms arī uz deaktivizētiem ieročiem.

Prognozējami skeptisks par likumprojektu ir “Saskaņas” līderis Jānis Urbanovičs. “Domāju, ka viņiem [Nacionālajai apvienībai] galīgi darīt nav ko. Viņi nespēj atrast sev kādu nodarbi, tad vingrinās cilvēku kacināšanā ar nebūtiskām lietām,” saka Neatkarīgajai politiķis.

Precīzs skaits, cik šādu padomju armijas atribūtu izkaisīts pa Latvijas pašvaldībām Nacionālajai apvienībai nav izdevies noskaidrot, taču Jēkabpils lielgabals noteikti nav vienīgais.

Radio1.lv sazinājās ar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vecāko speciālisti Daci Kalniņu, lai noskaidrotu, cik tālu pavirzījusies izmeklēšana un, kad par patvaļīgo lielgabala demontāžu tiks sniegta detalizētāka informācija, piebilstot, ka pilsētas sabiedrībā klejo vairākas versijas par notikušo un neoficiāli tiek nosaukta arī iespējamā vainīgā persona.

“Šobrīd saistībā ar jūsu minēto noziedzīgo nodarījumu notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, un vairāk informācijas par šo kriminālprocesu Valsts policija sniegs, tiklīdz tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm. Vēlos uzsvērt, ka Valsts policija neklusē, bet dara savu darbu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Valsts policija aicina sabiedrību uzticēties izmeklēšanā iegūtiem faktiem un informācijai nevis spekulācijām un baumām,”sacīja Dace Kalniņa.

Jau ziņots, ka naktī uz 24 februāri Jēkabpilī tika patvaļīgi demontēts lielgabals no piemiņas vietas Rīgas ielā. Tāpat arī vēstīts, ka  policija ir noskaidrojusi iespējamos vaininiekus un demontāžas procesā iesaistīto tehniku un saskaņā ar Krimināllikuma 229. pantu ierosinājusi kriminālprocesu par valsts aizsardzībā esoša kultūras pieminekļa pārvietošanu. Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Tāpat arī vēstīts, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde norādījusi, ka Jēkabpilī demontētais lielgabals nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis. Tomēr tas atrodas “Jēkabpils vēsturiskā centra” pilsētbūvniecības pieminekļa aizsardzības zonā, tādēļ patvaļīgas darbības nav pieļaujamas ne tikai no morāles, bet arī no kultūras mantojuma aizsardzības viedokļa.

Komentāri (0-2/2)

  • peteris
    20.03.2021 11:18
    malači
  • juris
    19.03.2021 20:13
    Idioti

Atstājiet komentāru