2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils ugunsdzēsēji likvidē ugunsgrēku Jēkabpilī divstāvu dzīvojamā mājā un dodas palīgos uz Seci

Jēkabpils ugunsdzēsēji likvidē ugunsgrēku Jēkabpilī divstāvu dzīvojamā mājā un dodas palīgos uz Seci

Aizvadītajās trijās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 19 izsaukumus – deviņus uz ugunsgrēku dzēšanu, septiņus uz glābšanas darbiem un vēl trīs izsaukumi bija maldinājums, portāla Radio1.lv redakciju informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.


Svētdien no rīta plkst. 05.31 VUGD saņēma informāciju, ka Jelgavas novadā deg dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienstāva koka dzīvojamā ēka deg ar atklātu liesmu pilnā 100 m2 platībā un tai jau ir iebrucis jumts. Dzēšanas darbu laikā, vairākkārt pārmeklējot ēkas izdegušās konstrukcijas, tika atrasts bojāgājušais. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 12.59.

Svētdien no rīta Vecumnieku novadā pēc ceļu satiksmes negadījuma ugunsdzēsēji glābēji no avarējušās automašīnas ar hidraulisko instrumentu palīdzību atbrīvoja cietušo, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. 

Sestdien plkst. 19.00 Aizkraukles, Viesītes, Jaunjelgavas un Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jaunjelgavas novada Seces pagastu, kur divstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu ķieģeļu ēkā deg starpstāvu pārsegums un starpsiena 2.stāvā 50 m2 un mansarda stāvs 30 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās trīs cilvēki. Dzēšanas darbi noslēdzās pēc gandrīz deviņu stundu darba. Tos apgrūtināja sarežģītais ēkas plānojums un degšana, kas norisinājās slēpti zem pārsegumiem. 

Sestdien pēcpusdienā Pļaviņu novada Vietalvas pagastā dega koka šķūnis pilnā 84 m2 platībā un 10 m3 siena. 

Sestdien pusdienlaikā Līkajā ielā Jēkabpilī divstāvu dzīvojamās mājas otrajā stāvā dega starpstāvu pārsegums pie apkures ierīces 5 m2 platībā. 

Piektdien plkst. 21.27 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novada Kalnciemu, kur piecstāvu daudzdzīvokļu ēkā bija izveidojies sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no ēkas dzīvokļiem ir apdegusi sega un izveidojies neliels sadūmojums. Kā noskaidrojās, kaimiņu dzīvokļa iemītniece, sajūtot dūmus, iekļuva dzīvoklī, kura durvis nebija aizslēgtas, gruzdošo segu ielika izlietnē un aplēja ar ūdeni. Dzīvoklī atradās tās iemītnieks, kuram Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta palīdzība nebija nepieciešama. 

Piektdien no rīta Jaunjelgavas novada Jaunjelgavā dega suņa būda 2 m2 platībā. Visticamāk, ka ugunsgrēku izraisīja karstie pelni, kas pēc apkures ierīces tīrīšanas bija izbērti blakus būdai.

Sestdien Ozolnieku novada Salgales pagastā un svētdien Tukuma novada Sēmes pagastā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. 

VUGD aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un parūpēties par sava mājokļa ugunsdrošību, tādējādi arī parūpējoties par savu un apkārtējo drošību. Sodrēju tīrīšana no dūmvada, pareiza apkures ierīču ekspluatācija un to tehniskā stāvokļa novērtēšana ļaus izvairīties no ugunsgrēkiem apkures sezonas laikā. Lai cik neliela, uguns liesma ir bīstama, ja to atstāj bez uzraudzības vai izturas nevērīgi, tāpēc, lietojot atklātu uguni – iededzot svecīti vai smēķējot, jābūt uzmanīgam. Savukārt, dūmu detektors mājoklī savlaicīgi brīdinās tā iemītniekus par izveidojušos sadūmojumu un ļaus pašiem evakuēties, un par notikušo paziņot operatīvajiem dienestiem. 

Aizvadītajās trīs diennaktīs visā Latvijā VUGD saņēma 136 izsaukumus – 60 uz ugunsgrēku dzēšanu, 47 uz glābšanas darbiem, bet 29 izsaukumi bija maldinājumi.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru