2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpils slimnīcā, pēc vakcinēšanās pret Covid-19, vienā gadījumā medicīnas darbinieks ar alerģisku reakciju ievietots stacionārā

Jēkabpils slimnīcā, pēc vakcinēšanās pret Covid-19, vienā gadījumā medicīnas darbinieks ar alerģisku reakciju ievietots stacionārā

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā jau otro nedēļu turpinās mediķu vakcinācija pret Covid-19 un vakcīnu jau saņēmuši 125 medicīnas darbinieki, kas pēc potes jūtoties labi. Tikai vienā gadījumā bijusi smagāka alerģiska reakcija, kur medicīnas darbiniekam nācies divas dienas pavadīt stacionārā, līdz pašsajūta normalizējas, stāsta SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes loceklis Roberts Spručs.

Viņš piebilst, ka patlaban darbinieks ir izrakstīts no stacionāra un jūtas labi, viņam ir iedota brīva nedēļa atpūtai. Roberts Spručs piebilst, ka visi cilvēki pirms vakcinēšanās tiek informēti par iespējamām blakus parādībām un reakciju pēc vakcīnas. Šajā gadījumā medicīnas darbiniekam kaut kad agrāk ir bijušas nelielas alerģiska rakstura problēmas, tomēr viņš izlēmis vakcinēties.
Roberts Spručs stāsta, ka par šo gadījumu ziņots valsts zāļu aģentūrai, kā arī slimnīca sazinājās ar "Pfizer" un situāciju pārrunāja. Roberts Spručs stāsta, ka mediķiem, kas gadiem ilgi strādā ar medicīnas līdzekļiem, medicīnas ķīmiju ir paaugstināts jūtīgums pret dažādiem ķīmiskiem komponentiem, kas var izraisīt alerģisku reakciju.  Pēc vakcīnas sajūtas varot būt dažādas, kadam var paaugstināties asinsspiedienas vai būt galvas reiboņa, kadam sāpīga potes vieta, reakcijas esot līdzīgas kā pret citām vakcīnām. Tāpēc saņemot poti pret Covid-19 visi vakcinētie tiek novēroti līdz pusstundai, pirms tiem atļauts doties mājup. 

Roberts Spručs informē, ka nākamnedēļ Jēkabpils slimnīcas vakcinācijas kabinetā vakcīnu pret Covid-19 saņems 30 darbinieki.  Vēl 15 cilvēki ir pieteikušies un gaida savu rindu. Interese par iespēju vakcinēties esot liela, bet uz vakcinēšanos rindas īpaši nav. 

Jēkabpils slimnīcas vakcinācijas kabinets strādā no pulksten 8.00 līdz 18.00, vakcinēšanās norit līdz 17.00, lai būtu laiks novērot pacientu. Darba ritms sakārtots tā, lai dienā pret Covid-19 var vakcinēt 25 cilvēkus, veltot arī laiku viņu novērošanai. Tāpat arī paralēli Covid-19 vakcinācijai, noritot cilvēku sezonālā vakcinēšana pret gripu, ērču encefalītu un citām infekciju slimībām. 

Jēkabpils slimnīcā, saistībā ar vakcināciju,  ir sagatavots pirmsārsta kabinets, kur piesaistīts gan ārsts infektologs, gan ārsta palīgs, reizēm arī, ja nepieciešams konsultāciju sniedz kardioologs, slimnīcā strādā pēc vakcinājas rokasgrāmatas, ņemot vērā visus ieteikumus. 

Jautāts vai vakcinēšanās pret Covid-19 temps nav pārāk lens, kā norādījis valdības vadītājs, Roberts Spručs uzsver, ka viņš pieturās pie vidokļa, ka šobrīd pamatakcents ir jāliek uz to cilvēku ārstēšanu, kuri ar smagām komplikācijām nonākuši slimnīcā. Patlaban slimnīcai ir vitāli nepieciešamas medicīnas māsas. Roberts Spručs atzīmē, ka tikai Jēkabpils slimnīcas reanimācijas nodaļā uz pilnu darba slodzi, ir vajadzīgas 24 māsas, lai varētu kvalitatīvi idarīt visu ārstēšanu un aprūpi to, kas pacientam ir vajadzīgs. Taču tik daudz māsu nav un visu slodzi ar milzīgu pārstrādi veic stipri mazāks māsu skaits. 

“Mums ir jāpalīdz cilvēkiem šobrīd, tiem, kuri jau ir saslimuši. Protams, vakcinācijas efekts būs, mēs visi gribam tam ticēt, uz to ceram. Slimnīcā noskaņa vakcinācijai ir pozitīva, nav neviena, kas to noliegtu vai speciāli pretotos, ir dažādi nosacījumi, kāpēc varbūt daļa kolēģu nevakcinējas, daļai ir problēmas ar kādu no alerģijām, daļai ir kaut kāda medikamentu nepanesamība, kur jāuzmanās, daļa ir tikko kā izslimojuši Covid-19 un uzskata, ka vismaz trīs mēnešus nevajadzētu steigties ar vakcināciju. Katram ir kaut kādi savi nosacījumi, bet tā, ka kāds teiktu – nē – nevakcinēšos, tā nav. Darām visu ko varam izdarīt,” saka Roberts Spručs.

Viņš piebilst, ka vakcināja iet saskaņā ar Veselības ministrijas izdoto rīkojumu, ka, pirmkārt, vakcinē mediķus, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem – uzņemšanā, operāciju bloks, ātrajā palīdzībā. Nākamnedēļ vakcinēšanos sāks ģimenes ārsti un to medmāsas. Tāpat arī esot saņemta informācija no Veselības ministrijas, ka tiks paplašināts vakcinējamo personu loks. Līdz ar to pieaugs vakcinēto personu skaits. Jēkabpils slimnīca strādā saskaņā ar veselības ministrijas plānu un visas vakcīnas, kas tiekot saņemtas, tikot arī izlietotas. Pagaidām slimnīcai nav iespēju pašai noteikt saņemto vakcīnu daudzumu vai personu loku, kurām tās pienākas. Valstī ir vienota kārtība, kas tiekot ievērota.