2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Jēkabpilij izvēlēta 12,5 metrus augsta un 30 gadus veca galvenā Ziemassvētku egle (FOTO)

Šodien Jēkabpils mērs Aivars Kraps (Attīstībai/Par), mēra vietniece Kristīne Ozola (Neatkarīgā deputāte), sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Sleže, SIA “Jēkabpils pakalpojumi” valdes priekšsēdētājs Guntars Leitāns, Pilsētvides departamenta pārstāvji, vietējo masu mediju pārstāvji devās uz SIA “Latvijas valsts meži” Dienvidlatgales reģiona mežniecību, lai izvēlētos Jēkabpilij galveno Ziemassvētku egli.

Tā tika izvēlēta un nocirsta Viesītes novada mežos.Egles augstums 12,5 metri, savukārt saskaitot gadu gredzenus stumbrā, tika secināts, ka eglei ir 30 gadu.  Aivars Kraps sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka egles izvēle ir ilgstošs process, jo jātrod gan skaista un kupla, gan tajā pašā laikā augoša tuvu ceļam, lai ir ērti nocirst un atvest uz pilsētu. Šo darbu veic Pilsētsaimniecības departamenta darbinieki, atrodot piemērotākos variantus, savukārt galavārds pieder domes priekšsēdētājam.

Jēkabpils mēra vietniece Kristīne Ozola sacīja, ka pirmo reizi piedalās egles izvēlēšanās, nociršanas un pilsētā nogādāšanas procesā un atzina, ka tas saistās ar pozitīvām emocijām. Turklāt šogad izvēlēta īpaši kupla un skaista egle, kas noteikti priecēs jēkabpiliešus, par ko esot īpašs gandarījums.

Pērn pilsētu rotāju mākslīgā egle, arī šogad sākotnēji tika izskatīti dažādi varianti pilsētas galevenajai eglei. Aivars Kraps sacīja, ka sākotnēji bijusi ideja metāla karkasu egles formā aizpildīt ar daudzām mazām eglītēm, taču speciālisti pārliecinājuši, ka mūsdienu apstākļiem tas nav piemērots variants, jo ja ārgaisa temperatūra nav patstāvīgi mīnus grādos, skujas ātri nobirst. No mākslīgās egles šogad pašvaldība atteicās, jo patlaban nevarot lieki tērēties un mākslīgās egles izmaksas ir augstākas nekādabīgās. Tāpēc nolemts atgriezties pie tradicionālā pasākuma – egles nociršanas mežā un atvešanas uz pilsētu.

Aivars Kraps piebilda, ka šogad eglei būs ļoti krāšņs rotājums. Egli šogad rotās SIA AM Noma”.  Rotāšana notiks piektdien.

No otrdienas Jēkabpils ielās, apļos un citviet sāka izvietot Ziemassvētku gaismas dekorus, tie iemirdzēsies reizē ar pilsētas galvenās egles iedegšanu 6.decembrī. Šogad egli iedegs bez publiska pasākuma, ņemot vērā ārkārtējās situācijas ierobežojumus.

Aivars Kraps piebilda, iepriekš bijusi doma galveno egli un Ziemassvētku rotājumus iedegt jau pirmajā Adventē, bet izlemts turēties pie tradīcijas, ka Jēkabpilī Ziemassvētku egle iemirdzas otrajā adventē, cerībā, ka 6.decembrī tiks atcelta ārkārtas situācija un varēs rīkot egles iedegšanas pasākumu.

Šogad izvēlēties Jēkabpils galveno egli devās arī rūķi, kas rūpīgi sekoja, lai tiek atrasta viskuplākā egle un vēros kā tā tiek rotāta. Rūķu darbošanās tika filmēta un visiem interesentiem būs iespējams 7.decembrī īsfilmā redzēt, kā egli izvēlējās, nocirta, atveda, uzstādīja un izrotāja. Īsfilma par Jēkabpils galveno egli būs skatāma Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājaslapā un sociālo tīklu kontos. Videostāsts par Jēkabpils egli veidots, lai kaut nedaudz atsvērtu mazo jēkabpiliešu skumjas par egles iedegšanas pasākuma atcelšanu.

Atstājiet komentāru