2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpiliešiem savāktie atkritumi Lielajā talkā būs jāizved par saviem līdzekļiem

Jēkabpiliešiem savāktie atkritumi Lielajā talkā būs jāizved par saviem līdzekļiem

Rīt, 16.maijā visā Latvijā norisināsies Lielā talka. Šogad tā būs atšķirīga no citiem gadiem, šogad izpaliks kopā pulcēšanās, kopā strādāšana un kopīgas talkas zupas ēšana. Šogad visā valstī iedzīvotāji aicināti talkot vienatnē, divatā vai tikai savas ģimenes lokā.

Neatkarīgi no tā, ka šogad mainījušies Lielās talkas talkošanas principi, daudzas pašvaldības piedāvā iedzīvotājiem gan maisus šķirotu atkritumu vākšanai, gan darba cimdus un pēc tam arī izvest savāktos atkritumus publiskās vietās. Sarunā ar jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļu Radio1.lv redakcija noskaidroja, ka šogad, ņemot vērā ārkārtējo situāciju, Jēkabpils pilsētas pašvaldība neaicina iedzīvotājus talkot un arī nepiedāvā nedz maisus atkritumu vākšanai, nedz arī savākto sadzīves atkritumu maisu izvešanu pēc talkas. Arī oficiālajā Lielās talkas mājaslapas interaktīvajā kartē Jēkabpilī nav atzīmēta neviena talkošanas vieta. Ja iedzīvotāji dosies talkot šaurā lokā, piemēram, vācot sadzīves atkritumus Daugavmalā vai Jēkabpils Mežaparkā vai citviet pilsētā, tad iedzīvotājiem pašiem jāparūpējas par šo atkritumu izvešanu.

Iepriekš, tiekoties ar žurnālistiem preses konferencē aprīlī, Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka šogad Lielajā talkā bijis iecerēts nevis sakopt kādu no pilsētas teritorijām, bet gan stādīt kokus Jēkabpils Mežaparkā un citviet. Ārkārtas situācija mainījusi šo ieceri un koku stādīšana talkas dienā nenotikšot, taču no šīs ieceres nav paredzēts atteikties, kokus stādīs citā laikā, kad valstī nebūs ārkārtas situācija un pulcēšanās ierobežojumu.

Jau ziņots, ka Lielā talka šogad notiks sestdien, 16. maijā, no plkst. 9.00 līdz 15.00 vienlaikus visā Latvijā. Talkas norisi kopumā katrā novadā un republikas pilsētā pārraudzīs Lielās talkas koordinators. 

Kā norāda Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme, šīgada talka no iepriekšējiem divpadsmit gadiem atšķirsies ar to, ka organizētāji nevar aicināt cilvēkus sapulcēties un būt kopā. “Šobrīd aicinām talkot pa vienam, pa diviem, ģimenes lokā, kā arī atļautajās grupās pa 25 cilvēkiem, protams, visos noteiktajos gadījumos ieturot 2 metru distanci,” turpina V. Jaunzeme.

Talkas norisi, arī savākto atkritumu izvešanu, katrā novadā un republikas pilsētā, kur notiks talkošana, pārraudzīs Lielās talkas koordinators. Atbilstoši Lielās talkas organizatoru publiski sniegtajai informācijai talkas koordinators ir cilvēks, kurš savā novadā vai republikas pilsētā atbild par Lielās talkas norisi visā administratīvajā teritorijā.

Savukārt talkas atbildīgais ir attiecīgā pašvaldība, izglītības iestāde, organizācija, uzņēmuma pārstāvis, kā arī ikviens brīvprātīgais, kurš 16. maijā organizē kolektīvu talku noteiktā teritorijā, kas ir saskaņota ar konkrētā novada vai republikas pilsētas Lielās talkas koordinatoru un ir reģistrēta mājaslapā www.talkas.lv.

Ja talkas laikā tās dalībniekiem rodas kādas neskaidrības, piemēram, kur atstāt piepildītos maisus, jāzvana konkrētās pašvaldības talkas koordinatoram. 

Solo, duo un ģimenes talkas

Kā skaidro Lielās talkas organizatori, ņemot vērā paaugstinātās drošības apstākļus un pašreiz noteikto sociālās distancēšanās aicinājumu, Lielā talka šogad tiek organizēta, liekot lielāku uzsvaru uz individuālo talkošanu.
Proti, talkas organizētāji aicina cilvēkus talkot šādi:
solo talkās – talkot vienatnē, pastaigājoties mežā vai gar jūru un sakopjot savas mājas apkārtni;
duo talkās – talkot divatā, proti, ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz 2 m distanci;
ģimenes talkās – talkot visai ģimenei kopā (bet visiem jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem).

Protams, ņemot vērā, ka no 12. maija ir atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēkiem ārā organizētajos publiskajos pasākumos, talkot var arī lielākās grupās, ja iespējams ievērot savstarpējo divu metru distanci un pārējos epidemiologu noteiktos drošības noteikumus.

V. Jaunzeme aicina tos, kuri vēlas palikt mājās, piedalīties Ideju talkā, proti, sūtīt Lielās talkas organizētājiem idejas par Latvijas un planētas ilgtspējības risinājumu. Viņas galvenais aicinājums ir: “Beigsim mēslot!”

Lielā talka šogad notiks jau trīspadsmito gadu, un, par spīti ārkārtējai situācijai, 13. maijā Latvijā bija pieteiktas 570 obligāti saskaņojamās talkas, kā arī 90 solo talkas. Atbilstoši Lielās talkas organizatoru publiski sniegtajai informācijai pieteiktas ir gan atkritumu vākšanas, gan labiekārtošanas talkas.
Lielās talkas vadītāja V. Jaunzeme cer, ka 2020. gada 19. septembrī, kad talkos visa pasaule (World Cleanup Day), arī Latvija, jau notiks ierastā kopā sanākšanas talka.

UZZIŅAI

2020. gada 16. maijā plkst. 9.00 Lielo talku svinīgi atklās Valsts prezidents Egils Levits.
Pēc tam plkst. 9.30 notiks īpaša sociālo tīklu akcija, kurā visi iedzīvotāji tiek aicināti dziedāt dziesmu “Bēdu manu lielu bēdu” un ar nofilmēto materiālu dalīties sociālajos tīklos.

Komentāri (0-2/2)

  • Mārtiņš
    16.05.2020 19:46
    Valdei neinteresē. Jēkabpils pakalpojumos pat nav iespēja normālā dienā aizvest atdot sadzīves atkritumus, vienkārši nepieņem... Jūs nesaprotat,ka daļa no tiem atkritumiem kurus jūs nepieņemat nonāks dabā vai konteineros pilsētā un jūsu pašu darbiniekiem tapat būs viņi jāvāc un jātransportē?...
  • Iedzīvotājs
    15.05.2020 13:54
    Nu vai tiešām pilsētas valde nevarētu salikt katrā rajonā milzīgos konteinerus ? Cilvēki samestu vispaz tur

Atstājiet komentāru