2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Šodien tiek svinēta Pūpolsvētdiena

Šodien tiek svinēta Pūpolsvētdiena

Šodien visā Rietumu kristīgajā Baznīcā tiek svinēta Pūpolsvētdiena jeb Palmu svētdiena, kā to tradicionāli sauc baznīca. Svētku pamatā ir vēsturisks notikums, kas atainots evaņģēlijos, proti, Jēzus iejāšana Jeruzalemē.

Kaut arī Jēzus iejāja Jeruzalemē uz ēzelīša, viņš tika sagaidīts kā ķēniņš. Cilvēki māja ar palmu zariem, klāja viņa ceļā drēbes un sauca "Ozianna Dāvida dēlam!". Taču cilvēki gaidīja, ka viņš būs cita veida ķēniņš, nevis tāds, kas tika piesists pie krusta.

Tā kā Latvijas klimatiskajos apstākļos neaug palmas, bet gan šajā laikā krāšņi zied pūpoli, šī diena ir nosaukta par Pūpolsvētdienu.

Palmu jeb Pūpolsvētdiena ievada Kristus ciešanu laika pēdējo nedēļu - Kluso nedēļu, kurā norisinās visi lielie notikumi, proti, Svētā Vakarēdiena iestādīšana Zaļajā ceturtdienā, Kristus krusta nāve Lielajā piektdienā un Kristus augšāmcelšanās Lieldienās.

Klusā nedēļa ir Lielā gavēņa jeb Kristus ciešanu laika pēdējā nedēļa. Šajā laikā ikviens cilvēks ir aicināts atcerēties 40 dienas, kurās Jēzus tuksnesī lūdza Dievu un gavēja pirms savas publiskās darbības uzsākšanas, kā arī gatavoties Lieldienām - Jēzus Kristus Augšāmcelšanās svētkiem.

Šis ir īpaši labvēlīgs laiks, lai noliktu visus savus smagumus, grēkus, saņemtu piedošanu, svētību un stiprinājumu ticībā. Tas upuris, ko Kristus nesa, mirstot krusta nāvē, ir nests katra cilvēka dēļ.

Tautas ticējumi vēsta, ka pūpoliem piemīt dziedinošas īpašības, tāpēc ar pūpolzariem ir labi pieskarties cilvēkiem, vēlot viņiem veselību; likt slimo cilvēku gultas galvgalī; likt pie sāpošajām vietām; pērt bērnus, lai viņi visu gadu neslimotu un augtu veseli.

Paražas, ko vērts ņemt vērā Pūpolsvētdienā:

Nopērsi sevi vai kādu citu ar pūpolzaru – visu gadu būs veselība.

Šī, diemžēl, ir vienīgā paraža, kuru mūsdienās zina cilvēki.  Vēl bez pēršanas cilvēki atceras, ka ir jāsaka kāds teiciens:

*Apaļš kā pūpols, apaļš kā pūpols, slimībā ārā, veselība iekšā!

*Audz apaļš kā pūpols, vesels kā rutks!

*Sveiks, vesels visu gadu, audz apaļš kā pūpols!

*Vesels, vesels, vesels! Apaļš kā pūpols, mīksts kā zīds, stiprs kā rutks!

Lieldienas šogad tiks svinētas 12.aprīlī un 13.aprīlī.

Atstājiet komentāru