2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Piektdien ugunsgrēkā Jēkabpilī cietis ugunsdzēsējs (MAINĪTS VIRSRAKSTS, PAPILDINĀTS)

Piektdien ugunsgrēkā Jēkabpilī cietis ugunsdzēsējs (MAINĪTS VIRSRAKSTS, PAPILDINĀTS)

(Papildināts viss teksts ar jaunāko VUGD sniegto informāciju)

Pagājušajās trijās diennaktīs, laika posmā no šī gada 20.marta plkst. 6.30 līdz 23.marta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 33 izsaukumu, no tiem 18 uz ugunsgrēka dzēšanu, deviņus uz glābšanas darbiem un vēl seši izsaukumi bija maldinājumi, PORTĀLU Radio1.LV Informējas VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Piektdien plkst. 21.26 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Jēkabpilī, kur divstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka 80 m2 platībā deg mājas piebūve un jumts un otrā stāva logā redzams cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji nekavējoties ar kāpņu palīdzību no ēkas otrā stāva izglāba vienu cilvēku. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas pašu spēkiem bija evakuējušies divi cilvēki. Dzēšanas darbu laikā cieta ugunsdzēsējs glābējs, kuru Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi hospitalizēja. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 00.33.

Naktī no sestdienas uz svētdienu plkst. 03.33 Jelgavas, Elejas, Dobeles un Bauskas ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jelgavas novada Vilces pagastu, kur dega divstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā māja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka daļa no ēkas deg ar atklātu liesmu, turklāt netālu atrodas vēl viena dzīvojamā māja. Viens cilvēks no ēkas bija evakuējies vēl pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. Dzēšanas darbus apgrūtināja tas, ka ēkas konstrukcijas nopietni ietekmēja liesmas un karstums – daļa no jumta un otrā stāva pārseguma bija iebrukušas, tāpēc dzēšanas darbus daļēji bija jāveic tikai no ārpuses, lai neapdraudētu ugunsdzēsēju glābēju drošību. Kopējā degšanas platība bija 300 m2, no tiem pirmais stāvs dega 80 m2, otrais stāvs 100 m2 un jumta pārsegums 120 m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 10.36.

Naktī no svētdienas uz pirmdienu plkst. 00.01 Neretas un Viesītes ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pasta ielu Neretā, kur dega saimniecības ēka un tajā esošā malka 20 m2 platībā. 

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji Zemgalē dzēsa deviņus kūlas ugunsgrēkus:
Jēkabpilī Slimnīcas ielā kūla dega divu hektāru platībā un Ķieģeļu ielā – 100 m2 platībā;
Jelgavas novada Platones pagastā kūla dega 100 m2, 1000m2 un viena hektāra platībā un Kalnciema pagastā – 7000 m2 platībā;
Bauskas novada Īslīces pagastā kūla dega 300 m2 platībā;
Skrīveros Zaļās zemes ielā kūla dega 700 m2 platībā;
Dobeles novada Auru pagastā kūla dega 1000 m2 platībā;
Auces novada Vītiņu pagastā kūla dega 5000 m2 un meža zemsedze viena hektāra platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir bīstama, aizliegta un sodāma! Kūlas dedzināšanas rezultātā iet bojā kukaiņi, putni un dzīvnieki, sadeg ēkas un automašīnas, kā arī cieš un dzīvību zaudē cilvēki! Ja pirmie kūlas ugunsgrēki parasti norisinās nelielās platībās, tad iestājoties sausākam laikam ugunsgrēka platības kļūst arvien lielākas un liesmas nereti pārņem arī jaunaudzes un mežus! Ja nodedzinātās zāles vietā pēc laika izaug jauna, tad nodegušā meža atjaunošanai ir nepieciešami gadu desmiti!    

Atstājiet komentāru