2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils jauniešu dome: kas paveikts 2015.gadā?

Jēkabpils jauniešu dome: kas paveikts 2015.gadā?

Jēkabpils jauniešu dome apvieno vairāk nekā 20 aktīvākos Jēkabpils izglītības iestāžu skolēnus. Jauniešu dome rīko pilsētas un reģionāla līmeņa pasākumus – kultūras un sporta pasākumus, izklaides pasākumus, sporta turnīrus, labdarības pasākumus, izglītojošas lekcijas, u.c. pasākumus. Kas paveikts 2015.gadā?

Valsts prezidents novērtē Jēkabpils jauniešu brīvprātīgās iniciatīvas nozīmi

20.oktobrī darba vizītē Jēkabpili apmeklēja Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi Ivetu Vējoni. Vizītes laikā prezidents tikās arī ar Jēkabpils jauniešu domes biedriem.

Valsts prezidents R.Vējonis pēc tikšanās novērtēja jauniešu brīvprātīgās iniciatīvas nozīmi. Valsts prezidents uzsvēra, ka jauniešos ir gan azarts, gan enerģija, ko mērķtiecīgi ievirzot, iespējams sasniegt augstus mērķus. “Aicinu katru no jums izvirzīt sev mērķus, noteikt savas dzīves prioritātes un tam atbilstoši plānot savu laiku. Tikai ieguldot laiku un pūles, ir iespējams sasniegt augstus mērķus. Lai jums katram izdodas strādāt darbu, kas jums patīk, jo – kā pats varu apliecināt – tas ir forši,” sacīja Valsts prezidents.

Sporta un izklaides pasākumi – apmeklētākie un atpazīstamākie

2015.gada 23.maijā Jēkabpilī jau piekto gadu norisinājās Jēkabpils jauniešu diena, ko rīko Jēkabpils jauniešu dome sadarbībā ar Latvijā lielāko ielu kultūras un sporta kustību „Ghetto Games“. Arī šogad Jauniešu dienā notika sacensības  ielu basketbolā, skeitparka sporta veidos, ielu florbolā, ielu futbolā un ielu vingrošanā, pludmales volejbolā, galda tenisā, dambretē, novusā, galda hokejā. Katru gadu Jauniešu dienā ir arī dažādi pārsteigumi apmeklētājiem un programma tiek papildināta ar jaunām aktivitātēm, piemēram, šogad pirmo reizi Jauniešu dienā norisinājās radošās darbnīcas, tāpat apmeklētāji tika iepazīstināti ar brīvprātīgā darba iespējām un priekšrocībām.

Jēkabpils jauniešu domes vadītājs Rūdolfs Studāns: „Šogad strādājām pie tā, lai Jauniešu dienā savu vietu atrastu jebkurš jaunietis – gan sportists, gan mākslas un zinātnes cienītājs, gan brīvdomātājs, kas meklē aizraujošus piedzīvojumus. Un tos noteikti Jauniešu dienā varēja atrast!”.

Jēkabpils jauniešu dienu katru gadu apmeklē vairāki tūkstoši dalībnieku un skatītāju no visas Latvijas. Savukārt skolēnu vasaras brīvlaikā Jēkabpils jauniešu dome rīkoja “JJD sporta līgas” posmus, tajā skaitā Nakts turnīru un īpašas aktivitātes Jēkabpils pilsētas svētku ietvaros.

Jēkabpils jauniešu dome – piemērs citām jauniešu organizācijām

Jēkabpils jauniešu dome ar paveikto kļuvusi atpazīstama visā Latvijā. Šogad Jēkabpilī vizītē ieradās Talsu novada Bērnu un jauniešu centra pārstāvji un jaunieši, lai iepazītos ar jauniešu domes pieredzi pasākumu rīkošanā. Viesi no Talsiem bija patīkami pārsteigti par Jēkabpils jauniešu aktivitāti, rīkoto pasākumu mērogu un vietējo jauniešu iesaisti sabiedriskās aktivitātēs.

Savukārt novembrī Jēkabpils jauniešu dome piedalījās Lielvārdes un Ikšķiles novadu apmācībās vietējām jauniešu domēm un skolu pašpārvaldēm, prezentējot paveikto.

Jēkabpils jauniešu domei – apmācības radošumā un līderībā

Lai nodrošinātu arī turpmāku Jēkabpils jauniešu domes izaugsmi, Jēkabpils pilsētas pašvaldība šī gada oktobrī rīkoja domes biedriem komandas saliedēšanas treniņu un apmācības par sadarbību, radošumu, motivāciju un līderību.

Rūdolfs Studāns: “Jaunie biedri uzsver, ka ieguva jaunu pieredzi par darbu komandā, tuvāk iepazina kolēģus, paši kļuva drosmīgāki un atvērtāki, un ieguva gan teorētiskas, gan praktiskas zināšanas par radošumu, sadarbību, līderību un motivāciju. Bieži vien ierastajā pasākumu organizēšanas steigā nesanāk apdomāties par komandas attiecībām un to kopšanu. Par izjūtām un emocijām. Bija pārsteidzoši, cik daudz varam mācīties viens no otra. Nu mēs to guvām un sapratām, ka katrā no mums ir iedvesmas avots citiem!”.

Iepriecina iedzīvotājus valsts svētkos

4.maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā - līdztekus koncertiem un citiem pasākumiem, Jēkabpils pilsētas centrā notika kāda sirsnīga akcija. Atsaucoties Jēkabpils Kultūras pārvaldes aicinājumam, Jēkabpils Jauniešu domes pārstāvji garāmgājējiem dāvināja rokassprādzes ar latvju rakstiem.

Jauniešu domes pārstāvji par akciju saka: “Jau pašā akcijas sākumā sapratām, ka ideja par lentīšu dāvināšanu ir lieliska. Ja sākumā likās, ka tas ir tikai neliels, jauks un patriotisks akcents 4. maija svētkiem, tad brīdī, kad tika apsietas pirmās lentītes, sapratām, ka tas ir kas daudz nozīmīgāks. Tas bija pat daudz personiskāk un skaistāk par pienākumu svētkos ielās izkārt valsts karogus. Kā dziesma vieno latviešus Dziesmu svētkos, tā latvju rakstu aprocītes vienoja mūsu pilsētas svētku dalībniekus un mūs pašus - dāvinātājus!”

Savukārt sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību, Jēkabpils jauniešu dome patriotisma nedēļā novembrī jēkabpiliešiem dāvāja karoga lentītes.

Gada nogalē – Ziemassvētku balle un labdarības pasākums

Jau par tradīciju kļuvuši vēl divi jauniešu domes rīkotie pasākumi – Ziemassvētku balle Jēkabpils jauniešiem un labdarības pasākums sadarbībā ar Jēkabpils Vēstures muzeju -  “Pirmssvētku vakars Krustpils pilī”.

Jauniešu Ziemassvētku balle “Maģiskā ziemas brīnumzeme” norisināsies š.g.19.decembrī pl.22:00 Jēkabpils Tautas namā, bet 22.decembrī pl.19:00 ikviens ir gaidīts Krustpils pilī  pasākumā “Pirmssvētku vakars Krustpils pilī”, kur koncertā uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas dziedātāji, arī Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolas absolventi Laura Purena, Alīna Aleksejeva un Staņislava Broka Mūzikas vidusskolas absolvents Maksis Krilovs. Ieeja pasākumā par ziedojumiem talantīgo Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņu atbalstu (dalībai konkursos un izstādēs).

Paldies par sadarbību un atbalstu 2015.gadā vēlamies teikt: Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, Kultūras pārvaldei, Jēkabpils Sporta centram, Ghetto games, SIA "Silpec", Jēkabpils PMK, SIA “Sedumi”, SIA “Krokuss”, SIA “AJV grupa” SIA “Dižmežs”, Margret, SIA “LC būve”,    SIA “MK Dizains”, Z/S “Zemzarīši”, SIA “Citruss” u.c. atbalstītājiem.

Informāciju sagatavoja:

Rūdolfs Studāns, Jēkabpils jauniešu domes priekšsēdētājs
Lāsma Skļarska, Jēkabpils pilsētas pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste

Atstājiet komentāru