2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Uzņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās pagarināta līdz septembra beigām

Uzņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās pagarināta līdz septembra beigām

Šovasar Latvijas profesionālās izglītības iestādēs Jauniešu garantijas projekta ietvaros mācībām pieteikušies ap 2000 jauniešu. 26 profesionālās izglītības iestādēs uzņemšana ir pagarināta līdz septembra beigām, tāpēc jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri vēlas viena vai pusotra gada laikā iegūt darba tirgū pieprasītu arodu, vēl var izvēlēties un apgūt kādu no 53 piedāvātajām profesijām.

Jaunieši nonāk darba tirgū jau mācību laikā

Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās uzsver: „Visas Jauniešu garantijas projektā iekļautās mācību programmas nodrošina praktisko apmācību iespējas, un atsevišķās programmās notiek arī darba vidē balstītas mācības. Tas nozīmē, ka Jauniešu garantijas audzēkņi jau mācību laikā nonāk darba tirgū - iestādēs un uzņēmumos, apgūst tajos tehnoloģijas un reālajā darba vidē iepazīst un izmēģina profesijai nepieciešamās prasmes. Amats ir pamats, tāpēc aicinu jauniešus izmantot iespēju apgūt profesiju, jo tas ir vienīgais ceļš, kā sākt savu dzīves un darba karjeru”

Rīgā mācībām vēl var pieteikties astoņās profesionālās izglītības iestādēs. Piemēram, Rīgas Amatniecības vidusskolā ir iespēja iegūt interjera noformētāja vai vizuālās reklāmas noformētāja kvalifikāciju, kā arī citas profesijas, bet Rīgas Stila un modes profesionālajā vidusskolā var apgūt multimediju dizaina speciālista, tērpu stila speciālista un citu arodu prasmes.

Vēl ir brīvas vietas vairākās programmās arī reģionos

Vairākās izglītības iestādēs Latvijā vēl ir brīvas vietas autotransporta izglītības programmās, kurās var apgūt šobrīd ļoti pieprasītās automehāniķa, autoatslēdznieka vai autoelektriķa profesijas. Šādu izglītības programmu piedāvā Daugavpils tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Malnavas koledža, Priekuļu tehnikums un Rīgas Valsts tehnikums.

Ņemot vērā, ka Jauniešu garantijas projekta ietvaros tiek apmaksāta dzīvošana dienesta viesnīcā, jaunieši no tālākiem reģioniem ir laipni gaidīti arī Priekuļu tehnikumā, kur brīvas vietas vēl ir automehāniķa, ekotūrisma speciālista, guļbūves ēku celtnieka, drēbnieka, aukļa un interesantajā kokkopja - arborista profesijā, kuru Latvijā var apgūt tikai Priekuļu tehnikuma filiālē Ērgļos.

Automehāniķu sagatavošanā uzņēmumam “Mūsa Motors Rīga” ir izveidojusies laba sadarbība ar Priekuļu tehnikumu. „Mēs redzam, ka šobrīd darba tirgū ienāk jaunieši ar mērķi strādāt šajā profesijā, tāpēc tiem, kurus esam skolojuši prakses ietvaros un kas sevi ir izcili pierādījuši, mēs esam ieinteresēti piedāvāt iespēju kļūt par mūsu kolēģiem, jo auto mehānikas nozarē šobrīd izteikti trūkst kvalificētu darbinieku,” atzīst uzņēmuma Pēcpārdošanas nodaļas vadītājs Gunārs Bebrišs.

Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante īpašu uzmanību vēlas pievērst mežsaimniecības izglītības programmām, jo meža nozare nodrošina būtisku ienākumu daļu tautsaimniecībai un labi sagatavoti speciālisti ir nepieciešami daudzos nozares uzņēmumos. I.Brante aicina pieteikties uz brīvajām vietām meža mašīnu operatora, mežsaimniecības tehniķa un kokvedēja automobiļa vadītāja specialitātēs, kā arī datorsistēmu tehniķa, vizuālās reklāmas noformētāja un lietveža profesijās.

Vērtīgas priekšrocības – stipendija, apmaksāta dienesta viesnīca un citas

Visas šīs un vēl daudzas citas profesijas jaunieši varēs iegūt gada vai pusotra gada laikā bez maksas, turklāt saņemot ikmēneša stipendiju 70 - 115 eiro apmērā, apmaksātu dienesta viesnīcu un ceļa izdevumus uz prakses vietu.

Jauniešu garantijas izglītības programmas atšķiras arī ar papildu iespējām, kas pieejamas jauniešiem. Atsevišķu programmu apguve paredz papildus profesijai bez maksas iegūt nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, piemēram, automehāniķi var iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību, bet mazumtirdzniecības veikala pārdevēji, viesmīļi un bārmeņi saņem sertifikātu darbam ar kases aparātu.

Lai motivētu jauniešus vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā un nemācās, izmantot projekta Jauniešu garantija priekšrocības, VIAA līdz 9. septembrim visā Latvijā īsteno sociāli izglītojošu kampaņu “Atmet BEZdarbību!”.

Plašāka informācija par projektu Jauniešu garantija pieejama VIAA interneta vietnes www.viaa.gov.lv sadaļā “Jauniešu garantija”. Savukārt ar projekta Jauniešu garantija izglītības programmām var iepazīties nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāte “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” tiek finansēta ar ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

Papildu informācija:

Kristīne Keiča

VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr.: 67785461, 28628088, e-pasts: kristine.keica@viaa.gov.lv

Atstājiet komentāru