2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

Salcevičs: Latvijas nākotne, izaugsme un attīstība vislabāk realizējama, darbojoties lielām pašvaldībām

Salcevičs: Latvijas nākotne, izaugsme un attīstība vislabāk realizējama, darbojoties lielām pašvaldībām

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pašvaldībām varētu piedāvāt apvienoties 16 administratīvo teritoriju grupās jeb apriņķos, iepriekš vēstīja laikraksts "Diena".

VARAM ir sagatavojusi projektu, kas paredz ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem izveidot 16 apriņķus. Līdz gada beigām ministrijai jāpabeidz konsultācijas ar pašvaldībām par šo ieceri, bet līdz 2017.gada martam jāiesniedz grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, tajā nosakot sadarbības teritorijas.

 Piedāvājums gan varētu raisīt plašas diskusijas, jo šobrīd Latvijā ir 30 reģionālie attīstības centri - 21 novads un deviņas lielās pilsētas. Tātad gandrīz puse no tiem neiegūs apriņķa centra statusu.

"Dienas" rīcībā esošie neoficiālie dati liecina, ka varētu tikt piedāvāts dalījums šādos apriņķos: Rīgas apriņķis - 829 000 iedzīvotāju, Daugavpils apriņķis - 158 000 iedzīvotāju, Jelgavas apriņķis - 120 000 iedzīvotāju, Valmieras apriņķis - 108 000 iedzīvotāju, Liepājas apriņķis - 106 000 iedzīvotāju, Jēkabpils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Rēzeknes apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Ventspils apriņķis - 86 000 iedzīvotāju, Saldus apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Ogres apriņķis - 59 000 iedzīvotāju, Gulbenes apriņķis - 58 000 iedzīvotāju, Tukuma apriņķis - 47 000 iedzīvotāju, Siguldas apriņķis - 46 000 iedzīvotāju, Bauskas apriņķis - 44 000 iedzīvotāju, Cēsu apriņķis - 43 000 iedzīvotāju un Madonas apriņķis - 35 000 iedzīvotāju.

Viens no iemesliem, kāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piedāvājusi Latvijā izveidot pašvaldību sadarbības teritorijas jeb apriņķus, ir nodrošināt pašvaldību iedzīvotājus ar visiem nepieciešamajiem pakalpojumiem, tomēr diskusijas par konkrētu apriņķu skaitu vēl ir tikai gaidāmas. Mazie novadi, kurus atbalsta arī Latvijas pašvaldību savienība ir pret pārmaiņām un apriņķu veidošanu. To neatbalsta arī Jēkabpils, Krustpils, Aknīstes, Viesītes un Salas novadi, liecina publikācija laikrakstā “Brīvā Daugava”.

Savukārt Jēkabpils domes preikšsēdētājs Leonīds Salcevičs atbalsta apriņķu veidošanu un norāda, ka 119 pašvaldības Latvijā ir par daudz. Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils mērs uzsvēra, ka daudzās pašvaldības sadrumstalo valsti, katra “deķi” velk uz savu pusi un netiek veidota vienota attīstības vīzija. Viņš norāda, ka šobrīd Latvijā ir 119 attīstības vīzijas, bet nav kopīgās valsts attīstības vīzijas. Salcevičs minēja savu klasisko piemēru, ka var gadīties, ka veselības ministrija nolemj kādā no pašvaldībām būvēt slimnīcu, bet satiksmes ministrija ceļus uz šo pašvaldību nav plānojusi būvēt, analoģiskas situācijas nereti veidojas arī mazās pašvaldībās, nav sadarbības, ir tikai savstarpējā konkurence, un tā ir neveselīga, jo nav vērsta uz attīstību. Izveidojot lielas pašvaldības, varētu paveikt daudz vairāk, piemēram, optimizēt skolu tīklu, nodrošināt labākus veselības pakalpojumus, rīkot daudz plašākus kultūras pasākumus, dodot iespēju pašdarbības kolektīviem koncertēt daudz lielākai auditorijai, gūstot pieredzi. Tāpat arī ar savu autobusu parku Jēkabpils varētu nodrošināt bērnu nokļūšanu uz skolu visā pašreizējo novadu teritorijā, lai tas būtu izdevīgi visiem. Kopīgi varētu veicināt darbavietu rašanos, cilvēki varētu braukt uz darbu pilsētā un dzīvot laukos. Daudz vieglāk būtu cīnīties par naudu autoceļiem un citām lietām. Leonīds Salcevičs uzskata, ka Latvijas nākotne, izaugsme un attīstība vislabāk realizējama, darbojoties lielām pašvaldībām nevis daudzām mazām.

Tajā pašā laikā Salcevičs ir reālists un atzīst, ka diemžēl sadarbība, vismaz bijušā Jēkabpils rajona robežās, ir visai maza. Tāpat arī viņš prognozē, ka pagaidām, visticamāk, šī reforma netiks realizēta, jo īsi pirms pašvaldību vēlēšanām neesot iespējams īstenot radikālas reformas. Iepriekšējā reforma, realizēta uzreiz pēc vēlēšanām. Tāpat arī šoreiz, ja šī reforma ieraudzīs dienas gaismu, tad tas esot jādara uzreiz pēc vēlēšanām vai vismaz divus gadu periodā pēc tām.

 

Komentāri (0-4/4)

  • Guest
    02.07.2018 18:33
    Pareizi Leonīd saki.
  • Pret!
    02.07.2018 18:33
    Nekādus apriņķus!!! Tagad, kad ir novadi, vismaz arī pagastos kaut kas notiek- renovē kultūras namus, kopj apkārtni in cīnās par visām skolām! Nekas tāds vairs netiks turpināts un lauki 100% uz izmiršanu, ja visa nauda atkal nonāks lielo pilsētu budžetos! Un Salcēvičam sen jau jādod vieta citiem, iesūnojis pats un pilsētu padara par "Sūnu ciemu"!
  • pilsētnieks
    02.07.2018 18:33
    ...un galvenais beidzot tikt pie novadu naudas !
  • Harijs
    02.07.2018 18:33
    Protams,ka 119 novadi mazajā Latvijā ir par daudz,bet svarīgākais ir tas,vai pagastiem būs iespējas veikt komercdarbību,jo citās ES valstīs tas ir viens no vietējās varas ienākumu veidiem,bet pie mums ,piemēram Jēkabpils novadā kungi lepni paziņo,ka viņiem nav jāsniedz pakalpojumi ārpus pagastu centriem,arī nekustamā īpašuma nodoklis aiziet novada administrācijas uzturēšanai,tāda attieksme iedzīvotājiem nav pieņemama.

Atstājiet komentāru