2024.gada 9. maijs

Einārs, Ervīns, Klāvs

Salcevičs: Lielbritānijas izstāšanās process no ES būs garš un sarežģīts

Salcevičs: Lielbritānijas izstāšanās process no ES būs garš un sarežģīts

Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, kas jau vairākus gadus darbojas arī Eiropas reģionu komitejā Briselē, sarunā ar Radio1.lv prognozēja, ka Lielbritānijas izstāšanās process no Eiropas Savienības(ES) būs garš un sarežģīts, jo tai ir ciešas saites ar ES ekonomiku, tirgu un dalībvalstīm. Tāpat arī izteica viedokli, kā Brexit varētu ietekmēt Anglijā strādājošos jēkabpiliešus.

“Bēdīgi. Britu lēmums izstāties no Eiropas Savienības apbēdina. Manuprāt, nav prāta darbs sagraut to, kas tik ilgi tika veidots. Mans subjektīvais viedoklis, ka Anglija būdama viens no lielākajiem finansu donoriem Eiropas Savienības ekonomikā, nebija apmierināti ar to, kā tiek izlietota viņu nodokļu maksātāju nauda. Mēs jau zinām, ka ir bijuši daudzi gadījumi, kad nauda “pazūd” un ar šo referendumu parādīja savu attieksmi. Taču vai tas ir galvenais iemesls, man grūti pateikt. Taču jebkurā gadījumā
Lielbritānijas aiziešana nebūs vienkāršs process,” saka Leonīds Salcevičs.

Viņš piebilda, ka Lielbritānijas lēmums izstāties ir sašūpojis arī citas valsti. Patlaban arī īri un skoti runā par atdalīšanos. Salcevičs norādīja, ka par šādu britu lēmumu, iespējams, visvairāk priecājas krievija, kura ne reizi vien ir demosntrējusi mērķi vājināt Eiropas Savienības ietekmi pasaules ekonomikā un politikā.

“Referenduma rezultāti vēl nav galējais Lielbritānijas lēmums par izstāšanos no Eiropas Savienības. Referenduma rezultāti ir jāratificē jeb jāapstiprina Lielbritānijas parlamentam, tikai tad referenduma rezultāti būs galējais lēmums,” saka Leonīds Salcevičs.

Viņaprāt, “Brexit” pamatā ir Deivida Kamerona ambīcijas, kas tik ļoti vēlējies kļūt par Lielbritānijas premjerministru un vēlētājiem, zinot daudzu attieksmi pret Eiropas Savienību, apsolīja referendumu un visādus citus labumus, ko beigās pats nožēloja, bet nevarēja vairs vērst par labu.

“Ļoti žēl, ka ir tāds referenduma iznākums, spēks ir vienotībā nevis atšķeļoties,” uzskata Leonīds Salcevičs.

Viņš piebilda, ka viens no iemesliem Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības ir arī angļu vēlme izvairīties no migrācijas problēmu risināšanas, jo valstī jau tā ir ļoti daudz iebraukušo, kas izmanto tās ekonomiku, taču vai tas pasargās Angliju no migrantu plūsmas vēl ir neatbildēts jautājums.

Pēc Salceviča domām, viens no būtiskākajiem veidiem, kā Lielbritānijas izstāšanas no Eiropas Savienības ietekmēs Latviju būs tas, ka daudziem mūsu valsts cilvēkiem nāksies atgriezties mājās. Tā kā pēdējo divdesmit gadu laikā Jēkabpils iedzīvojāju skaits ir krietni vien sarucis un pieņemot, ka zināma daļa, vismaz vairāki tūkstoši, ir devušies peļņā uz ārzemēm, tajā skaitā Angliju, jautājām Salceviča kungam vai Jēkabpils ekonomika ir gatava uzņemt atpakaļ aizbraukušos, ja tiem nāktos atgriezties.

“Nē, nav gatava. Pilsētā nav radītas pietiekami daudz jaunas darbas vietas. Kā zināms, jaunu darba vietu radīšana nav Jēkabpils pilsētas pašvaldības uzdevums, pašvaldība tikai veicina uzņēmējdarbības vidi un šajā jomā ir darīts daudz. Taču pilsētas ekonomika nav gatava īsā laika periodā uzņemt vairākus tūkstošu jēkabpiliešu ekonomiski aktīvajā vecumā,” secina Leonīds Salcevičs.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas izstāšanos no ES atbalstījuši 51,9% referenduma dalībnieku, liecina piektdien paziņotie galīgie rezultāti.
Savukārt 48,1% balsotāju iestājušies par valsts palikšanu blokā, informē Apvienotās Karalistes Vēlēšanu komisija.

Par izstāšanos nobalsojuši 17,4 miljoni referenduma dalībnieku, bet par palikšanu ES - 16,1 miljons. Līdz ar to izstāšanās piekritēju balsu pārsvars ir nepilni 1,3 miljoni.

Pēc iepriekš paziņotajiem oficiālajiem datiem, vēlētāju aktivitāte ceturtdien notikušajā referendumā bijusi 72,2%.

Lai gan referendums bija konsultatīvs, Lielbritānijas valdībai būs politiski neiespējami neņemt vērā tā rezultātus.

Komentāri (0-5/5)

  • Līga V.
    02.07.2018 18:32
    Es nedomāju ka kāds no aizbraukušajiem grasās atgriezties, jo palikušie knapi elpo un ķepurojas. Drīzāk Anglijas letiņi mēģinās pārvietoties uz valstīm, kas vēl neizrāda interesi par izstāšanos no ES. Latvija šobrīd ir ļoti nepievilcīga pat ļaudīm , kas bēg no reāla kara šausmām. Ja arī kādi trīs tautieši atbrauks, tad ,visticamāk ,izvēlēsies Rīgu ,nevis nolaistu provinci.
  • he
    02.07.2018 18:32
    Tas bija protests pret Briseles augstprātīgajām un neapdomīgajām amatpersonām. Ja mums liktu uzņemt bezgalīgu bēgļu plūsmu, ja mums būtu miljardi jāiemaksā eiropas katlā, lai balstītu vājākas valstu ekonomikas, ko mēs darītu? Nekā! Mēs būtu tik pat stulbi kā šodien. Mēs nedarītu nekā! Dzīvotu pēc diktāta. Kā teiks, tā būs. Par vietējo runas vīru kā jau teicu, vilks nesaprot aitas asaras.
  • IvetaR
    02.07.2018 18:32
    P.S.Vēl,Salceviča kungs...kā jūs varat pateikt,ka pilsēta,tās ekonomika nav gatava saņemt atpakaļ Savus iedzīvotājus??? Pašvaldība neatbild utt...Jūs zelojaties,ka brūk ES? Tātad jums zel,ka brūk veidojums,nevis vienots spēks,kas kas lika cilvēkiem aizbraukt un palikt svešumā,jo savās mājās tie nebija vajadzīgi?? Es nerunāju par to daļiņu,kas aizskrēja laimes meklējumos.Jūs nonākat pretrunā pats savos izteikumos.)))
  • IvetaR
    02.07.2018 18:32
    Nespriedelejiet par savām skumjām,un citām lietām.Salceviča kungs,Jums ir dota iespēja parādīt savu patriotismu un aicināt jēkabpiliešus mājās no UK)
  • jaa
    02.07.2018 18:32
    Malači, ka izstājās!
    Tagad nakamajam kārta.

Atstājiet komentāru