2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ugunsdzēsēju glābēju ieteikumi Līgo svētku svinētājiem!

Ugunsdzēsēju glābēju ieteikumi Līgo svētku svinētājiem!

Lieli un mazi līgotāji jau pēc pāris dienām atzīmēs ilgi gaidītos vasaras saulgriežus, kuros bez Līgo dziesmu dziedāšanas un Jāņu sieru ēšanas notiks arī lēkšana pāri ugunskuram un papardes zieda meklēšana. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina ieteikumus drošai Līgo svētku svinēšanai!

Zini, kur svini!

Ikvienam īstenam līgotājam šobrīd azotē ir vairāki varianti, uz kurieni doties šajos saulgriežu svētkos – pilsētas laukumu, drauga dzīvokli, mājas pagalmu vai lauku sētu.

 

Kur Jānītis šovakar,

Savus svētkus svinēja?

Pie kalniņa lejiņā

Pie ūdens maliņā?

Ak, Jānīti, dullai puika,

Vai tad māte tev neteica?

Svētki jestri tikai tiem,

Kas labi zin’, kur tie svin!

Ja iegaumēsiet svinību vietas adresi, tad situācijā, ja būs nepieciešama palīdzība, ugunsdzēsēji glābēji, mediķi vai policisti daudz ātrāk varēs ierasties palīgā.

Ne ugunskura lielumam, bet gan saturam ir nozīme!

Ikvienās Līgo svinībās tiek kurināts kārtīgs Jāņu ugunskurs, kas priecē līgotājus no saules rieta līdz lēktam. Svarīgi ir ugunskuram atrast pareizo vietu – tā, lai tas ne tikai apgaismo un silda visas nakts garumā, bet arī neaizdedzina tuvumā esošās ēkas. Jāņu ugunskurs ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem, piemēram, kādā klajā vietā, tomēr nekādā gadījumā mežā. Skaistāku un drošāku ugunskura vietu padarīs ap to apkārt apliktie akmeņi vai aprakta zeme.

Katru gadu Līgo dienā,

Es iekūru Jāņu guni!

Cik tā spoža, cik tā gaiša,

Ar bērziņu kurināta!

Kaimiņ Jānim gan ir ziepes,

Gunī riepas dedzināja.

Melni dūmi, slikta smaka,

Visus svētkus sabojāja!

Spožākais un gaišākais ugunskurs būs tiem, kas to dedzinās ar malku, nevis ar riepām, plastmasas pudelēm un dažādiem sadzīves atkritumiem.

Svinību laikā nedrīkst aizmirst par drošību – VUGD iesaka pie ugunskura blakus novietot spaini ar ūdeni, jo ar to varēs ne tikai nodzēst ugunskuru, kad visi līgotāji dosies pie miera, bet arī atveldzēt kādu sakarsušu līgotāju.

Pāri ugunskuram var lēkt tikai tie līgotāji, kuri ir vismaz 18 gadus veci, pirms tam nav baudījuši kādu stiprāku dzērienu un sev mugurā nav uzvilkuši sintētiskas vai plandošas drēbes.

Ar Līgo grilu jārīkojas prātīgi!

Reti kurš līgotājs Līgo svinības aizvadīs nebaudot kārtīgu Jāņu sieru, kvasu un šašliku (vai desiņas). Grils ir jānovieto drošā attālumā no ēkām un kokiem. Grils ir pareizi jāiekurina – sākotnēji ar speciāli šim mērķim paredzētu degšķidrumu jāaplej kurināmais, jāpagaida, kad tas sasūcas, uzmanīgi jāaizdedzina un tikai tad jācep uz tā svētku mielasts.

Līgo diena, Jāņu nakte,

Kas par svētkiem katrā ciemā!

Bija alus, bija siers,

Bet, kas gaļu cepināja?

Bērziņ Jānis no pilsētas,

Tas mums gaļu cepināja!

Grilu droši novietoja.

Un pareizi kurināja!

Līgotājiem, kuri svētkus svinēs pilsētā, svarīgi atcerēties, ka šašlika vai desiņu cepšana uz balkona visticamāk sabojās svinības pašiem un kaimiņiem – jārēķinās ar dūmiem visā apkārtnē un, ja kaimiņa balkonā iekritīs kāda dzirkstele vai oglīte, kas izraisīs ugunsgrēku, vainīgs būs gaļas cepējs.

Pirts un peldes – tikai skaidrā prātā!

Kurinot pirti, svarīgi to nepārkurināt, lai neizceltos ugunsgrēks. Pirtī jādodas skaidrā prātā, nevis jau nobaudot alutiņu, lai nesanāk aizmigt uz lāviņas un visus svētkus saldi nogulēt.

Lai šie svētki paietu bez traģiskiem pārgalvības izraisītiem negadījumiem un ja lietoti alkoholiskie dzērieni, aicinām pašiem nedoties un arī draugiem neļaut doties peldēties vai laivot!

Līgo dienu sagaidījām,

Alus kausus cilājot.

Jautrā prātā nedomājām,

Cik mēs draugus zaudēsim!

Viens sadega pirtiņā,

Otrs slīka peldoties!

Labāk svētkos skaidrā prātā,

Nekā pēc tam glabājot!

Ne viens vien līgotājs Jāņu vakarā iebaudīs svētku alutiņu, bet aicinām atcerēties par to, ka jestra un droša Līgo svētku svinēšana iespējama tikai tad, ja stiprie dzērieni tiks baudīti ar mēru!

Labākās papardes aug tuvāk mājām!

Lielākie un pieredzes bagātākie līgotāji visticamāk mēģinās atrast maģisko papardes ziedu. Papardes ziedu labāk meklēt labi zināmās vietās, lai neapmaldītos.

Mans bāliņš gudrs bija,

Jāņiem gadu gatavojās!

Jaunu meitu noskatīja,

Ar ko meklēt papardsziedu!

Papardi pie mājām sēja,

Nevis mežā meklēt gāja!

Jāņu naktī mēs bez raizēm,

Zinājām, kur bāliņš aiziet!

Ja nu tomēr klusībā, nevienam nesakot, vienatnē esat izlēmis, ka dosieties mežā papardes ziedu lūkoties, tad neaizmirstiet paņemt līdzi uzlādētu mobilo telefonu un lukturīti, kas palīdzēs atrast atpakaļceļu.

Mazākie līgotāji vienmēr jāpatur redzeslokā!

Līdzīgi kā Ziemassvētkus, arī Līgo svētkus bērni gaida vairāk nekā pieaugušie. Redzot, ka pieaugušie gatavojas līgošanai un kurina ugunskuru, mazajiem šķiet, ka arī viņiem ļauts padraiskoties. Ugunsdzēsēji glābēji aicina neaizmirst par bērniem! Svētkos arī viņiem var uzticēt kādu darbu – mazie līgotāji ir izveicīgi vainagu pinēji un galda klājēji, bet viņi ir jātur tālāk no uguns un ūdenstilpnēm.

Līgo svētkos mazie bērni,

Draiskus darbus darīt steidza.

Vecāki ar stingru roku,

Tos no acīm neizlaida!

Ne tie blēņas paveikt spēja,

Bet māmiņai palīdzēja!

Tā nu visu uzraudzīti,

Maziem svētki jautri bija!

Jautra un droša līgošana būs garantēta tajā gadījumā, ja bērni visu laiku būs pieaugušo redzeslokā!

Ja tomēr ir izcēlies ugunsgrēks vai atgadījusies kāda cita nelaime, kas apdraud Jūsu vai līdzcilvēku veselību vai dzīvību, nezaudējiet laiku un nekavējoties zvaniet uz 112!

VUGD ikvienam novēl līksmus un drošus Līgo svētkus!

Plašākai informācijai:

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Tel. 67075854, prese@vugd.gov.lv

Atstājiet komentāru