2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Iemītnieki neizpratnē, kāpēc dzīvojamai mājai Brīvības ielā nav izejas uz Brīvības ielu (FOTO)(PRECIZĒTS)

Iemītnieki neizpratnē, kāpēc dzīvojamai mājai Brīvības ielā nav izejas uz Brīvības ielu (FOTO)(PRECIZĒTS)

(Precizēta 9.rindkopa ar SIA "Jēkabpils pakalpojumi" direktora Jāņa Haukas sniegto informāciju)

Radio1.lv redakcijā versās daudzdzīvokļu mājas Brīvības ielā 252A iedzīvotāji, kuriem pārsteigumu radīja, ka pirms pāris nedēļām slēgts piebraucamais ceļš no Brīvības ielas līdz mājai, kas ticis izmantots gadu desmitiem ilgi un pēkšņi izrādījies privātīpašums. Turpmāk, lai nokļūtu uz Brīvības ielu, jāiet pa piebraucamo ceļu uz Bauskas ielu un tad tālāk uz Brīvības ielu.

Ceļa slēgšana izejai uz Brīvības ielu mājas Brīvības ielā 252A iedzīvotājiem, kā viņi apgalvo, bija pārsteigums. Jautāti vai iepriekš par to netika informēti, viņi atcerējās, ka februārī esot saņemta vēstule no SIA “GEO Mērniecība” ierasties uz nekustamā īpašuma Bauskas ielā 5 zemes robežu apsekošanu un zemes kadastrālo uzmērīšanu. Domājot, ka runa ir par kaimiņmāju Bauskas ielā 5, kurai neesot nekāda sakara ar māju Brīvības ielā 252A, neviens šim aicinājumam nav atsaucies, jo prātā neienācis, ka tas izšķir piebraucamā ceļa likteni.

“Šajā mājā dzīvoju kopš 1965.gada maija, kad manai sievai kā jaunai speciālistei finanšu lietās te ierādīja dzīvokli. Visu laiku šai mājai bija pieeja no Brīvības ielas – gan gājējiem, gan autobraucējiem, kas izmantoja piebraucamo ceļu gan no Brīvības ielas, gan Bauskas ielas,” stāsta mājas Brīvības ielā 252a ilggadējākais iemītnieks Voldemārs Kasparovičs.

Viņš piebilst, ka vecajā Jēkabpils pilsētas kartē māja Brīvības ielā 252a bija atzīmēta ar piebraucamo (jeb caurbraucamo) ceļu no Brīvības ielas līdz Bauskas ielai. Tāpat arī Voldemāra kungs norāda, ka agrāk šis ceļš bijis it kā servitūts, taču šobrīd šis fakts nekur oficiāli vairs neesot atrodams, turklāt līdz šim visi mājas Brīvības ielā 252 īpašnieki, gadu gaitā tie mainījušies vairākkārt, neesot cēluši iebildumus, ka piebraucamo ceļu no Brīvības ielas izmanto arī Brīvības 25A iedzīvotāji.

“Jau pirms vairākiem gadiem mums sākās strīdi ar mājas Brīvības ielā 252 īpašnieku, ka viņš vēlas slēgt pieeju Brīvības ielai. Toreiz vērsāmies Jēkabpils domē un mums atsūtīja rakstisku vēstuli, ka kaimiņš nedrīkst taisīt žogu un slēgt pieeju Brīvības ielai,” saka Voldemārs Kasparovičs, norādot vēstules parametrus - Jēkabpils pilsētas pašvaldība, Jēkabpils pilsētas dome, Pilsētsaimniecības departaments, 08.12.2005. N.299-6-17. Uz (IES)-K-1407-03-5-1, kuru savulaik parakstījis Raits Sirmovičs. Kasparoviča kungs atkārtoti apgalvo, ka tolaik šis ceļš it kā bijis servitūts. Diemžēl šobrīd šis fakts kaut kur esot pazudis un ceļš kļuvis privātīpašums.

“Labi, tie, kas brauc ar automašīnu tiem vienalga cik garš, cik īss ceļš, bet tie, kuri iet kājām tiem gan nav vienalga. Turklāt mājā Brīvības ielā 252a dzīvo arī invalīdi un veci cilvēki, kuriem katrs lieks solis ir no svara. Kā tas var būt, ka mūsu adrese ir Brīvības iela 252a, bet nokļūt uz Brīvības ielu mēs varam tikai caur Bauskas ielu,” neizpratnē ir mājas iemītnieks Alfons Štelmahers.

Viņš arī izteica bažas, ka turpmāk šo adresi būs problēmas atrast gan operatīvo dienestu mašīnām, gan arī citiem, piemēam, pastniekiem vai Jēkabpils pakalpojumu sadzīves atkritumu transportam, jo līdz šim tas mājas Brīvības 252a pagalmā braucis no Brīvības ielas.

Radio1.lv izmantojot mobilo navigācijas aplikāciju Waze pārliecinājās, ka auto tiek atvests līdz Brīvības 252 mājai, nevis Bauskas ielai 5, kur ir piebraucamais ceļš. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Nekustamā īpašuma nodaļas vadītāja Daina Akmene skaidro, ka pievedceļš no Bauskas ielas līdz mājai Brīvības ielā 252A ir jauns, savukārt informācija mobilajā navigācijas aplikācijā Waze atjaunojas periodiski un drīzumā arī šis ceļš tiks ievadīts informācijas datos.

Sazinājāmies ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi” direktoru Jāni Hauku, lai noskaidrotu, kādu ceļu izmanto sadzīves atkritumu savākšanas automašīna. Viņš atbildēja, ka no Brīvības ielas un gadījumos, ja ir šķērslis un nevar piebraukt, sadzīves atkritumi paliek neizvesti, ja turpmāk jābrauc no Bauskas ielas, tad tas arī tiks darīts. Jautāts par līgumiem par sadzīves atkritumu izvešanu, Jānis Hauka sacīja, ka mājas Brīvības ielā 252 un 252a apsaimnieko SIA "JK namu pārvalde" ar vienotu sadzīves atkritumu laukumu. Viņam bija pārsteigums, ka jau četrpadsmit gadus māja Brīvības 252 ir privātīpašums. Jautāts vai SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ir līgums par sadzīves atkritumu izvešanu arī ar mājas Brīvības ielā 252 īpašnieku, jo mājas Brīvības ielā 252A iedzīvotāji sūdzējās, ka iepriekš šīs mājas īpašnieks sadzīves atkritumus metis viņu konteinerī. Pēc strīda par šo jautājumu, sadzīves atkritumi neesot mesti. Jānis Hauka Radio1.lv sacīja, ka līguma neesot. Līgums par sadzīves atkritumu izvešanu  bijis noslēgts šogad uz trim mēnešiem līdz martam, šobrīd līguma par sadzīves atkritumu izvešanu mājai Brīvības ielā 252 neesot, taču īpašnieks solījis jau tuvākajā laikā līgumu noslēgt.  Savukārt mājas īpašniece Marika Ozola skaidroja, ka tas neatbilst patiesībai. Līgums ir noslēgts uz viņas vārda, sadzīves atkritumu maisi no SIA “Jēkabpils pakalpojumi” iegādāti, ka SIA “Jēkabpils pakalpojumi” uzskaitē ir kļūda.

Dienā, kad Radio1.lv viesojās pie Brīvības ielas 252A mājas iedzīvotājiem, lai uzklausītu viņu stāstu, mājas īpašumam Brīvības ielā 252 tika uzmērīts zemes gabals un iezīmētas robežas. Mājas Brīvības ielā 252 īpašnieki jau tuvākajā laikā iežogos sev likumīgi piederošo zemes gabalu. Sarunā ar Kārli un Mariku Ozoliem noskaidroju, ka viņi rīkojas saskaņā ar likumu, kurš mūsu valstī garantē īpašumu tiesības. Slēdzot piebraucamo ceļu no Brīvības ielas, likums nav pārkāpts, jo šis ceļš neuzrādās kā servitūta ceļš, bet gan kā piebraucamais ceļš mājai Brīvības ielā 252 un šīs mājas iedzīvotāju īpašums.

To apstiprina arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības deparatamenta Nekustmā īpašuma apsaimniekošanas nodaļas vadītāja Daina Akmene. Viņa norāda, ka īpašumam Jēkabpilī, Brīvības ielā 252 ir mazākais apbūves zemes gabals pilsētā. Jēkabpilī ir noteikts minimālais apbūves zemes gabals no 600 m2, savukārt šim īpašumam tas ir 350 m2 un, ja vēl koplietošanā atdod piebraucamo ceļu, tad īpašums samazinās vēl vairāk. Daina Akmene izteica izbrīnu, ka Brīvības ielas 252 īpašnieki tik ilgi nav izmantojuši savas tiesības slēgt sava īpašuma robežas.

Jautāta vai var būt īpašums Brīvības ielā bez izejas uz šo ielu, Daina Akmene skaidroja, ka šī ir vēsturiska adrese, ja īpašumam adresi dotu šodien, tad māja 252A atrastos Bauskas nevis Brīvības ielā. Viņa piebilda, ka šīs mājas iedzīvotāji var rosināt mainīt adresi uz Bauskas ielu, taču tad tiem jārēķinās ar papildu izdevumiem, kas nepieciešami adreses maiņai Zemesgrāmatā.

Daina Akmene norādīja, ka mājas Brīvības ielā 252A iedzīvotāji ierobežo īpašnieka tiesības uz sava īpašuma Brīvības ielā 252 lietošanu un apsaimniekošanu. Lai neierobežotu īpašnieka tiesības lietot savu nekustamo īpašumu, pašvaldība ir nākusi pretī un nodrošinājusi likumīgu ceļa servitūtu pa sev piederošo zemes gabalu.

Komentāri (0-4/4)

  • edza
    02.07.2018 18:32
    Kur ir Brīvības iela un kur Bauskas, paskatieties kartē un tad rakstat.
  • Ennija
    02.07.2018 18:32
    Vai tiešām cien. žurnālistiem vairs nav jāievēro nekādas pareizrakstības normas? Vai tiešām nav jāizlasa un jālabo pirms publicēšanas? Necieņa pret lasītāju, manuprāt.
  • agata
    02.07.2018 18:32
    Pareizi! Pilsētā savus īpašumus ir norobežojuši tikai tie, kuriem no dzeršanas ir aizbraucis šīberis un viņi sastrīdējušies ar kaimiņiem :) Pārējie dzīvo dziļā saskaņā ar savu saprātu un ticību :)
  • kristi
    02.07.2018 18:32
    Noteikti sastrīdējās un tāpēc pēkšņi izlēma taisīt robežas.... ***

Atstājiet komentāru