2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Iedzīvotāji Jēkabpilī aktīvi piedalījušies Lielajā Talkā

Iedzīvotāji Jēkabpilī aktīvi piedalījušies Lielajā Talkā

23.aprīlī Lielajā Talkā Jēkabpils pilsētā piedalījās vairāk nekā 500 talcinieku.

Talkotājus nebiedēja mainīgie laika apstākļi, visās pieteiktajās talku vietās bija manāma liela rosība. Milzīgs darbs tika paveikts Jēkabpils pilsētas Kapeles kapos. Atskatoties vēsturē jāteic, ka Kapeles kapi tika izveidoti pirms tam, kad 1787.gadā Krustpils dzimtkungs Korfs tur uzcēla savu dzimtas kapliču. Talkas laikā tika izzāģēti vecie koki, sagrābtas lapas, kapu teritorija atbrīvota no kārkliem, uzstādīta piemiņas zīme Krustpils evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājam Albertam Tīlingam, kurš draudzē nokalpoja vairāk kā 50 gadus un viņa dzīvesbiedrei Šarlotei Tīlingai (dzim. Amenada). Šarlotes Tīlingas tēvs bija slavenā komponista Ludviga van Bēthovena bērnu skolotājs un komponista draugs. Talkas laikā tika sakopta arī 1919.gadā pret lieliniekiem kritušo 4.Valmieras kājnieku pulka karavīru kapavieta. Daudz interesantu faktu par Kapeles kapiem ekskursijas laikā pastāstīja ilggadējs kultūras pieminekļu aizsardzības inspektors, vēsturnieks, novadpētnieks, aktīvs LTF un barikāžu dalībnieks un Jēkabpils Goda pilsonis Jānis Amats. Lielās Talkas dienā Kapeles kapos strādāja gan pašvaldības, gan biedrības “Jēkabpils mantojums”, nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pārstāvji un daudzi citi.

Jēkabpils reģionālās partijas biedri Mežaparkā veica pašu stādīto eglīšu sakopšanu.

Zaļās partijas biedri atjaunoja liepu stādījumus Ledus ielā. Jauniešu grupa, kas iesaistījušies Geocaching jeb slēpņošanas spēlē sakopa teritoriju pie Mīlestības tiltiņa.

Jēkabpils sporta centrs talkas laikā sakopa pilsētnieku un pilsētas viesu iecienīto atpūtas vietu Mežaparkā un peldvietu pie Radžu ūdenskrātuves.

Aktīva iedzīvotāju grupa, kuriem nav vienaldzīga ūdeņu tīrība, sadarbībā ar uzņēmumu “LC būve” lasīja atkritumus Daugavas attekas Sakas malā Celtnieku ielas mikrorajonā.

Kā katru gadu, arī šogad daudzdzīvokļu māju Jaunā iela 37 un Brīvības ielas 16 iedzīvotāji labiekārtoja savu māju apkārtni.

PII “Zvaigznītes” filiāle jau otro gadu talkas laikā atjaunoja un labiekārtoja grupiņu spēļu laukumus.

Patlaban Lielā talka oficiāli ir beigusies, tomēr vides sakopšanas darbi un talkas laikā savākto atkritumu, zaru un lapu izvešana turpināsies. Talkas laikā savākti 1400 maisi ar atkritumiem. Daži privātmāju iedzīvotāji izmantoja pašvaldības piedāvāto iespēju bezmaksas atbrīvoties no nestandarta atkritumiem.

Paldies visiem čaklajiem talkotājiem un pilsētas uzņēmējiem: SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, SIA “Zeļenko kapu labiekārtošana”, SIA “Doma”, SIA “Ceļa vējš” par atbalstu talkas organizēšanā.

A.Truksne

Lielās Talkas koordinatore Jēkabpilī

Komentāri (0-1/1)

  • Sarmīte
    02.07.2018 18:32
    Grupa aktīvistu sakopa Baļotes ezera krasta gabaliņu Ribākos. Ivars Ozoliņš uztaisija GRILU un uzstādīja šajā vietā. Super !

Atstājiet komentāru