2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Noderīgo padomu skoliņa vecākiem: Peldēšanas pozitīvā ietekme bērna pilnvērtīgā attīstībā

Noderīgo padomu skoliņa vecākiem: Peldēšanas pozitīvā ietekme bērna pilnvērtīgā attīstībā

Gandrīz ikvienā peldvietā ir nācies redzēt ainiņu, kad, savam bērnam vēlēdamies palīdzēt apgūt peldēšanas māku, vecāki mazo bērnu, satvēruši aiz padusēm, stiepj ūdenī un liek mazajam sparīgi ar rokām un kājām kult ūdeni. Tomēr diez vai daudziem ir nācies redzēt šāda scenārija veiksmīgu turpinājumu, kad mazulis tiešām pēc šādām izdarībām sāk peldēt. Arī peldēšana, tāpat kā citas prasmes, jāapgūst pakāpeniski.

Bērniem peldēšanas nodarbības harmoniski attīsta organismu, stiprina muskuļu masu, muskuļi kļūst spēcīgāki un elastīgi, zūd lielais tauku slānis, nostiprinās sirds un asinsvadu sistēma, nomierinoši tiek ietekmēta nervu sistēma, normalizētas elpošanas kustības, attīrītas ādas poras. Ūdens mehāniskās un termiskās iedarbības rezultātā peldētāja āda kļūst gluda un plastiska. Peldēšana labi attīsta un nostiprina elpošanas sistēmu un uzlabo imūnsistēmu. Peldēšana ir pats efektīgākais sporta veids, jo nodarbina visas muskuļu grupas, kā arī tā disciplinē, vairo bērna pārliecību par sevi. Turklāt peldēšanas prasmi vislabāk var apgūt jau agrā bērnībā, kad kustību iemaņas cilvēks apgūst visātrāk un visprecīzāk. Kustību iemaņas (to skaitā arī prasmi peldēt), kas iegūtas bērnībā, cilvēks parasti saglabā līdz sirmam vecumam.

Cilvēkiem ar kustību traucējumiem peldēšana ir veids, kā neatteikties no fiziskas aktivitātes veselības stāvokļa dēļ - peldēšana nenoslogo locītavas, ūdenī var kustēties brīvāk nekā uz sauszemes.

No pašsajūtas viedokļa peldēšanai ir spēcīgs atslābinošs efekts, smadzenes atpūšas, domas kļūst pozitīvākas. Ūdens attīra ne tikai ķermeni, bet arī prātu. Peldēšanas nodarbība vakarā nodrošinās dziļu un veselīgu miegu.

Peldēšana ir ievērojams ieguldījums cilvēka veselībā, pašsajūtā un drošībā (atrodoties ūdenī). Diemžēl ik gadu Latvijā noslīkst vairāki desmiti cilvēku, tādēļ jo īpaši svarīgi ir savlaicīgi mācīt gan pareizu peldēšanas tehniku, gan uzvedību, atrodoties ūdenī.

Kā iemācīt bērnam peldēt? Kādi ir ieguvumi no peldēšanas? Kā lai iesāk? Kas ir nepieciešams? Kur lai nodarbojos ar peldēšanu? Kāda ir tipiska nodarbība? Brīdinājumi (kas jāņem vērā pirms uzsākt peldēt un treniņu laikā)! Kā uzvesties ūdens tuvumā?

Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs rast pieredzējušais un atsaucīgais peldēšanas treneris Indars Mucenieks. Uz tikšanos 14.aprīlī plkst. 17:00 Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā (Draudzības alejā 26), kur notiks kārtējā Noderīgo padomu skoliņas vecākiem nodarbība.

Pieteikšanās līdz 13. aprīlim pa tālruni 20371529 vai rakstot uz e-pastu: dace.laizane@jekabpils.lv .

Informāciju sagatavoja:

Dace Laizāne,

Jēkabpils pilsētas pašvaldības

Iekļaujošas izglītības atbalsta centra izglītības darba speciāliste

Atstājiet komentāru