2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils slimnīcā veikta pleca muskuļu pārstādīšanas operācija (FOTO)

Jēkabpils slimnīcā veikta pleca muskuļu pārstādīšanas operācija (FOTO)

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ceturtdien veikta operācija pleca muskuļa pārstādīšanā. Operāciju veica traumatalogs-ortopēds, locītavu mazinvazīvās endoskopiskās ķirurģijas speciālists Kaspars Ūdris, asistējot ortopēdijas un traumatoloģijas slimnīcas ārstam rezidentam Arturam Strazdam.

“Mums ir visi darba apstākļi tādām sarežģītām operācijām, kādas veic dakters Ūdrs. Ir gan operāciju zāle, gan aprīkojums, gan medikamenti, gan apmācīts personāls atbilstoši tām kvalitātēm, kas nepieciešamas šādu operāciju veikšanai. Gandarījums, ka dakters Ūdris veic arvien sarežģītākas un komplicētāks operācijas, mācās un mācās,” saka Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris.

Operācija tika veikta artroskopiski. Dakters Kaspars Ūdris stāsta, ka līdz šim šādas operācijas veica, un arī joprojām tiek veiktas, ar vaļējiem diviem lieliem griezumiem, kas pacientam ir samērā traumatiski. Artroskopiski šī operācija Latvijā tiek veikta jau četrus piecus gadus, bet to veic Lietuvas ārsts Viktors Jermolajevs, kas Baltijā skaitās šajā jomā Nr.1 un Eiropā ir viens no labākajiem plecu speciālistiem. Kaspars Ūdris viņam ir kopā ar viņu operējis, asistējis un mācījies, kā veicama šāda operācija. Vairākas šādas operācijas Ūdris veicis Saldū kopā ar Jermolajevu, Jēkabpilī ir pirmā operācija, ko viņš Latvijā veicis patstāvīgi, asistējot Strazdam. Pacients ir vīrietis virs piecdesmit gadiem no Preiļu puses. Operācija noritējusi sekmīgi. Ūdris uzsver, ka Jēkabpilī ir visi nepieciešamie apstākļi, lai veiktu šāda līmeņa operācijas.

Kaspars Ūdris stāsta, ka artroskopijas laikā locītavā pa sīku griezienu ievada speciālu mikroskopu - artroskopu, ar kuru locītavu var apskatīt no iekšpuses. Pa otru tikpat sīku griezienu tiek ievadīti speciāli instrumenti, ar kuriem veic ķirurģiskas manipulācijas. Šādas operācijas ilgst apmēram no 10 līdz 40 minūtēm. Pacients pēc artroskopijas parasti mājās var doties jau nākamajā dienā. Pacients, kuram veica šāda veida operāciju, bija guvis atkārtotu traumu – muskuļu cīpslu plīsumu - vietā, kur reiz jau plecs operēts. Pirms tam viņam operācija tika veikta Rīgā. Ūdris norāda, ka operācijas laikā secināts, ka nevar vairs glābt muskuli, kas plīsis un piešūt to vēlreiz. Tāpēc tika izņemtas no pleca tur ievietotās metāla konstrukcijas un operācijas laikā pieņemts lēmums, kad ir jātaisa cita veida operācija, lai pacientam glābtu roku un viņš varētu atjaunot kustības. Kaspars Ūdris norāda, ja neviec šādu operāciju pacients cieš nepatīkamas sāpes, kā arī roka ir mazkustīga. Neveicot operāciju, nākamais solis ir endoprotezēšana, kas ir traumatiska un nopietna operācija un nes sev līdzi invaliditāti.

Kaspars Ūdris atzīst, ka šobrīd viņš kopā ar asistentu un savu mācekli Arturu Strazdu ir vienīgie, kas šādas operācijas veic Latvijā. Tiekoties ar žurnālistiem ārsts, stāstot par veikto operāciju, lai būtu saprotamāk, veikto manipulāciju attēloja uz tāfeles, shematiski zīmējot paveikto.

Kaspars Ūdris atkārtoti uzsver, ka Jēkabpils reģionālajā slimnīcā ir labi apstākļi šādām operācijām - gan operāciju zāle, gan nodaļa, gan personāls, gan aprīkojums. Šī esot viena no sarežģītākajām operācijām. Otra sarežģīta operācija, ko Kaspars Ūdris veic Jēkabpils slimnīcā ir gadījumos pie izmežģījumiem, kad tiek pārstādīts kauls, arī šo operāciju veic artroskopiski. Kaspars Ūdris ir trešais ķirurgs Baltijā, kas veic šādu operāciju pie pleca izmežģījumiem.

Attēlā: (no labās) Kaspars Ūdris un Arturs Strazds

Komentāri (0-8/8)

  • Edīte
    02.07.2018 18:34
    Guest:
    Ārsts droši vien ir labs,ne jau personāls.

    Arī personāls lielisks- gan operāciju zālē, gan dienas stacionārā. Varu izteikt lielu pateicību šiem profesionāli augstā līmeņa mediķiem.
  • Guest
    02.07.2018 18:34
    Ārsts droši vien ir labs,ne jau personāls.
  • Tatjana
    02.07.2018 18:33
    Milzigs psldies ārstam Kasparam Ūdrim,vienigais ãrsts Jēkabpili kam es uzticēju izoperet man kāju.Milie draugi varat droši iet uz konsultacijam un izticet šim ãrstam.
  • Irena
    02.07.2018 18:32
    Paldies ārstam! Pirms gada operēja manas mammas roku. Vecs cilvēks ar mākslīgo sirds vārstuli, kurai katru otru dienu veic nieru dialīzi, roku salauza divas vietās. Sirsnīgs paldies par atbildības uzņemšanos un veiksmīgas operācijas veikšanu uz vietas Jēkabpilī !
  • Inga
    02.07.2018 18:32
    Kaspars Ūdris ir izcils ārsts,vienīgais ārsts kam uzticētu sevi operēt.Paldies,dakter,par visu ko esat mana laba veicis.! :roll:
  • solvita.
    02.07.2018 18:32
    vajaga ticēt ka jekapils slimnica spej labi ārstēt un ja veselibas nozari vairāk atbalstītu valdiba.tad mēs vienmer saskartos ar labu medicīnisko palidzibu !
  • He
    02.07.2018 18:32
    Varbūt beidzot Jēkabpilī bez bailēm varēs uz operācijām iet?
  • pik
    02.07.2018 18:32
    Kaut kā neticās ,vai nav vietējie spečuki. vai par reklāmu ir labi samaksāts Jēkabpilī tādas lietas ar parastiem mirstīgiem nenotiek.

Atstājiet komentāru