2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Zviedrijas diena Jēkabpilī

Zviedrijas diena Jēkabpilī

23. februārī ar dažādiem pasākumiem Jēkabpilī norisināsies Zviedrijas diena. Tās ietvaros demonstrēs filmas, atklās izstādes un Jēkabpilī viesosies Zviedrijas Karalistes ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms.

Pusdienlaikā Jēkabpils Valsts ģimnāzijā notiks Henrika Landerholma lekcija un Stockholm School of Economics in Riga prezentācija, kā arī tiks atklātas trīs izstādes. Jēkabpils Valsts ģimnāzija kā norises vieta šiem notikumiem izvēlēta, jo skolā apgūst zviedru valodu.

Plkst. 14.00 Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā demonstrēs populāro multiplikācijas filmu “Karlsons kas dzīvo uz jumta”. Filmas seanss apmeklētājiem pieejams bez maksas.

Plkst. 16.30 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē atklās zviedru fotogrāfa Peo Jonssona fotoizstādi "Zviedrijas un Latvijas daba". Peo Jonnsons ir dzimis Zviedrijā, bet šobrīd dzīvo Latvijā. Peo ir 30 gadu pieredze tūrisma nozarē un šobrīd viņš strādā kā konsultants ilgtspējīga tūrisma jautājumos un nodarbojas ar fotografēšanu.

Par sevi viņš saka: „Man ir īpaša attieksme pret dabu un dabas aizsardzības tēmu, jo es uzskatu, ka dabas vērtības pieder ikvienam, domājot ne tikai par šodienu, bet arī par nākotni. Ja mēs priecājamies par dabu, tad mums par to ir arī jārūpējas. Tā ir ilgtspējīgas attīstības būtība.”

Izstāde būs apskatāma līdz 1. martam.

Plkst. 17.00 Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā demonstrēs filmu „Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda”. Filmas pamatā ir pasaulē slavens bestsellers par sirmgalvi, kurš savā 100. dzimšanas dienā nolemj mainīt savu dzīvi. Viņš sakravā čemodānu, izkāpj pa logu un pazūd no pansionāta. Nozadzis narkobaronam koferi, pilnu ar naudu, viņš uzsāk savu aizraujošāko dzīves piedzīvojumu.

Alanam Karlsonam šis neparastais piedzīvojums nav pirmais. Gadsimta laikā viņš ir vakariņojis ar ASV prezidentu Hariju Trūmenu, stopējis kopā ar Vinstonu Čērčilu, devies kruīzā kopā ar Mao Dzeduna sievu, kājām apgājis Himalajus un palīdzējis PSRS tikt pie atombumbas.

Filmas režisors un scenārija autors ir pazīstamais zviedru režisors un producents Fēlikss Harngrēns. Lomās: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg.

Filma angļu un zviedru valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā. Filmas seanss apmeklētājiem pieejams bez maksas.

Līdz 29. februārim Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā ir apskatāma izstāde „Zviedru dienas 2016”.

Atstājiet komentāru