2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Zīlānos uzstādīta moderna virszemes ūdens monitoringa stacija

Zīlānos uzstādīta moderna virszemes ūdens monitoringa stacija

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) ir noslēdzis projektu par jaunas pieejas monitoringa sistēmu, desmit apdzīvotās vietās izvietojot modernas virszemes ūdens monitoringa stacijas.

Monitoringa stacijas uzstādītas Daugavpilī, Jelgavā, Bauskā, Gulbenē, Pāvilostā, Priekuļos, Rūjienā, Skultē, Stendē un Zīlānos. Tām ir dažāds aprīkojums atkarībā no monitoringa mērķa, piemēram, gaisa temperatūras, gaisa mitruma, atmosfēras spiediena, vēja virziena un ātruma, augsnes temperatūras, nokrišņu daudzuma, sniega segas biezuma, saules spīdēšanas ilguma un mākoņu augstuma noteikšanai.

Programmatūra staciju mērījumu datu saņemšanai, apstrādei un pārraidei nodrošina vides stāvokļa operatīvo datu saņemšanu reālā laika režīmā un mērījumu datu uzkrāšanu un glabāšanu.

Projekta kopējās izmaksas bija 988 274 eiro, no kuriem 849 915 eiro bija Eiropas Savienības finansējums, bet 138 358 eiro - nacionālais finansējums.

LVĢMC īstenotā projekta mērķis bija izveidot jaunas pieejas monitoringa sistēmu, kas veic virszemes ūdens kvalitātes un kvantitātes modelēšanu paralēli praksē veiktajiem novērojumiem ūdensobjektos, kuros šāds monitorings netiek veikts. Tādējādi tiek sniegts pilnīgs priekšstats par ūdens stāvokli visā Latvijā, ļaujot arī prognozēt iespējamās ūdens stāvokļa izmaiņas nākotnē un iespējamos draudus videi un cilvēku veselībai un dzīvībai.

Savukārt šī informācija noderēs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, kā arī nodrošinās efektīvāku un pilnvērtīgāku informācijas apmaiņu Eiropas Komisijas apvienotā izpētes centra Eiropas Plūdu brīdināšanas sistēmas programmā.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru