2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Tūrisma attīstībā Jēkabpilī vērojamas pozitīvas tendences

Tūrisma attīstībā Jēkabpilī vērojamas pozitīvas tendences

Apkopojot statistiku un datus par 2015.gada tūrisma sezonu Jēkabpilī, kas ilgst no 1.maija līdz 30.septembrim, vērojamas pozitīvas tendences. Kopējais Tūrisma informācijas centra apmeklējums piecos sezonas mēnešos bija par 26% lielāks nekā pērn – 2036 apmeklētāji. No tiem -16% ārvalstu ceļotāji.

Šajā gadā īpaši daudz ceļotāju viesojās no Igaunijas (14%), Ukrainas (11%), Vācijas ( 11%) Krievijas (10%) Somijas (10%). Uz Jēkabpili ceļoja arī no Lietuvas, Lielbritānijas un ASV.

Kopumā šajā tūrisma sezonā noorganizētas un novadītas 19 ekskursijas pa Jēkabpils pilsētu. Šogad liela interese par Jēkabpili ir ārzemju žurnālistiem, viesiem no ASV. Tika novadīta bezmaksas ekskursija Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem, atklājot tūrisma sezonu. Lielākoties pilsētas apskate  interesē viesu grupas, kas dodas darba darījumos Jēkabpils pusē vai organizē tūrisma braucienus pa Zemgali, Latgali vai Vidzemi. Pavasarī un vasarā ekskursanti brauc no visas Latvijas, tai skaitā pensionāru grupas ar interesi par pilsētas kultūrvēsturi un Jēkabpils sakrālo mantojumu. Sākoties mācību gadam, tiek organizētas skolēnu grupu ekskursijas. Vislielākā interese ir par lūša skulptūru pie Tautas nama un par Trešdienas tirgus laukumu ar zirga skulptūru un karuseli. Interesē arī pilsētas iepazīšana, brīvdabas muzejs “Sēļu sēta”, Jēkabpils Meža parks un kameršļūkšanas trase.

Jēkabpils Vēstures muzejā 2015.gada tūrisma sezonā, salīdzinot ar 2014.gadu, apmeklētāju skaits pieaudzis. 2014.gadā tūrisma sezonā apmeklētāju skaits bija 15 000, savukārt 2015. gadā - gandrīz 16 000.   

Salīdzinot 2014.gada un 2015.gada ārzemju viesu skaitu tūrisma sezonā, tas ir palielinājusies par aptuveni 7%. Jēkabpils Vēstures muzeju apmeklējuši viesi no vairākām pasaules valstīm – Lietuvas, Somijas, Polijas, Dānijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Baltkrievijas, Beļģijas, Francijas, Krievijas un Vācijas. Šogad muzeju apmeklējuši arī tūristi no Nīderlandes, Turcijas un Itālijas. Īpaši muzeju bija iecienījušas tūristu grupas no Igaunijas.

Mākslas galerijas MANS’S īpašnieks Uldis Čamans stāsta, ka šogad vasaras sezonā galerijas apmeklētāju skaits bijis 9300, kas ir par 9% vairāk nekā pērn. No tiem 85% vietējie iedzīvotāji, 15% ārzemnieki. Aktīvākie apmeklētāji ir no Eiropas – Lielbritānijas, Vācijas, Norvēģijas. Viesojušies arī ciemiņi no ASV.

Viesnīcas „Daugavkrasti” izpilddirektore Monta Radionova stāsta, ka visvairāk viesnīcas pakalpojumus šovasar izmantojuši vietējie ceļotāji. No ārvalstīm visbiežāk viesojās tūristi no Igaunijas, Polijas un Dānijas. Kopumā viesu skaits ir palielinājies salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

Viesu mājā ''Vārpa'' uzturējās aptuveni 3000 cilvēku. Salīdzinot ar pagājušo gadu, cilvēku skaits ir palielinājies par 6%. No tiem Latvijas iedzīvotāji - 98%. Šajā viesnīcā nakšņojuši tūristi no tādām valstīm kā: Lietuva, Krievija, Igaunija, ASV, Itālija, Ukraina.

Noslēdzoties tūrisma sezonai, Jēkabpils pilsētas Tūrisma informācijas centrs no 1.oktobra līdz 31.aprīlim strādās darba dienās no 8:30-17:00, bet sestdienās, svētdienās – slēgts. Jēkabpils pašvaldība atgādina, ka Tūrisma informācijas centrā pārdošanā ir plašs klāsts ar dažādiem suvenīriem, tiek tirgotas autobusu biļetes, Impro ceļojumi, kā arī pieejami gida pakalpojumi un iespējams iznomāt audio gidu. Par aktualitātēm un izmaiņām iespējams sekot līdzi Jēkabpils pilsētas pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv, sociālajos kontos www.draugiem.lv/visitjekabpils, www.facebook.com/visitjekabpils.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Vārna
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas tūrisma organizators

Atstājiet komentāru