2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils pamatskolā un pilsētas ielās viesojas Naktssargs (FOTO)

Jēkabpils pamatskolā un pilsētas ielās viesojas Naktssargs (FOTO)

Aicinot cilvēkus rūpēties par savu drošību diennakts tumšajās stundās, AAS „Gjensidige Baltic” jau otro gadu, organizē sociālo kampaņu, lai informētu cilvēkus par atstarotāju lietošanas nozīmi. Akcijas laikā 10 Latvijas pilsētās iedzīvotājiem uzdāvināti vairāk nekā 13 000 atstarotāju, akcijas noslēgumā viesojāmies Jēkabpilī.


Lai atgādinātu par ceļu satiksmes drošības noteikumiem jaunākajai paaudzei, AAS “Gjensidige Baltic” šogad sarūpējusi īpašas drošības lekcijas skolās, kā arī atstarotājus dāvanās. Par to, kā pareizi uzvesties uz ceļa, caur dažādām spēlēm un konkursiem, Jēkabpils pamatskolas skolēniem stāstīja atraktīvās TV personības Gustavs Terzens un Marta Selecka.


Bērniem bija jāatbild uz jautājumiem par to, vai, viņuprāt, atstarotāji ir nepieciešami, lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem. Piekrītoši uz šo jautājumu atbildēja 85% no vairāk nekā 150 skolēniem, turpretim, kad viņiem jautāja, vai atstarotāji ir sarūpēti pašiem un tie ir līdzi, roku pacēla aptuveni 50% bērnu.


Savukārt aptaujājot Jēkabpils iedzīvotājus pilsētas ielās, noskaidrojām, ka atstarotājus lieto 15% respondentu. Lielākoties ar atstarotājiem ir nodrošinājušās sievietes, jo tā rādot piemēru saviem bērniem. Reti kad tos nēsā pusaudži un īpaši vīrieši. Arī autovadītāji uzskata, ka viņiem atstarotāji nav nepieciešami, jo viņi ikdienā pārvietojas ar automašīnu, lai gan lielākā daļa no viņiem atzīst, ka vienmēr līdzi ir atstarojošā veste, gadījumam, ja tumsā jāiziet uz ceļa.


Jautāti par to, kā varētu mudināt cilvēkus nēsāt atstarotājus, aptuveni trešdaļa aptaujāto uzskata, ka tos vajadzētu dāvināt uz ielām, līdzīgu akciju veidā. Vairāki cilvēki labprāt dāvanā saņemtu arī atstarojošās vestes, jo dzīvo ārpus apdzīvotas vietas, bet paši tās iegādāties nevēlas
Tāpat kā citās pilsētās, arī Jēkabpilī iedzīvotāji uzskatīja, ka vajadzētu piemērot sodus par atstarotāju nelietošanu diennakts tumšajā laikā.
Leonīds Salcevičs, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs: ”Drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā. Iedzīvotāji to dažkārt piemirst, tāpēc atzinīgi vērtēju, ka viņiem kāds par to regulāri atgādina un dāvina atstarotājus. Tuvojas gada tumšākais laiks, kad redzamība uz ielām ir apgrūtināta, un atstarotājs ir vienkāršākais veids, kā sevi pasargāt un būt redzamam. Šāda veida kampaņas mudina iedzīvotājus gādāt par savu un savu bērnu drošību ceļā uz darbu, skolu vai mājām.”


Dace Leitāne, AAS Gjensidige Baltic Jēkabpils filiāles vadītājs: "Šogad Jēkabpilī akciju organizējām otro reizi, tāpēc īpašs prieks, ka ielās satiktie cilvēki bija atsaucīgi un priecīgi. Vairāki rādīja pagājušajā gadā saņemtos atstarotājus, kurus joprojām nēsā. Joprojām ļoti daudzi cilvēki atstarotāju nenēsā, tāpēc 45 minūšu laikā tika izdalīti 900 gabali. Jāsaka, ka iedzīvotāji ar prieku pieņēma dāvinājumu, kas apliecina to, ka cilvēkiem atstarotāji tiešām ir nepieciešami. Ikviens sastaptais atzina, ka atstarotājs var izglābt dzīvību un tā pat uzskatām arī mēs."


Reinis Nitišs, FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dalībnieks: “Ikdienā es pārvietojos ar auto un zinu, cik grūti tumsā ir pamanāms kājāmgājējs bez atstarotāja. Šādās situācijās reakcijai un atbilstošai rīcībai atvēlētas vien sekundes daļas un pat ar manu sacensību pieredzi tas nebūtu drošs manevrs. Atrodoties uz ceļa bez atstarotāja kājāmgājēji apdraud ne tikai sevi, bet arī braucējus, jo pēkšņa manevra rezultātā ir viegli zaudēt kontroli pār auto. Sekas šādiem negadījumiem ir biedējošas. Iespējas, no šādām nelaimēm izvairīties, ir ļoti plašas – nelieli un lēti pie apģērba stiprināmi atstarotāji vai spilgtās vestes ir vienkāršākais risinājums, taču zinu, ka ir pieejami arī adīti cimdi, cepures un šalles ar atstarojošiem pavedieniem, kas vienlaikus ļaus izskatīties gan stilīgi, gan, iespējams, glābs dzīvību - un tas ir pats svarīgākais!”


Jāatceras, ka atstarotāji jānēsā ne tikai tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām, bet arī apdzīvotās vietās. Slikti apgaismotās vietās, gājējiem un velosipēdistiem ir jālieto atstarojošs apģērbs - vislabāk īpašā, atstarojošā veste.


Jana Kralliša,
AAS „Gjensidige Baltic”
Sabiedrisko attiecību konsultante

Atstājiet komentāru