2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpilī atklās pirmo moduļu tipa ārstniecības iestādi Latvijā

Jēkabpilī atklās pirmo moduļu tipa ārstniecības iestādi Latvijā

Līdzās Jēkabpils reģionālai slimnīcai durvis vērs Magnētiskās rezonanses (MR) centrs. Tā ir pirmā ārstniecības iestāde, kuras būvniecībā izmantotas Latvijā ražotu moduļu konstrukcijas, ko pēc SIA Vizuālā diagnostika* pasūtījuma ir ražojis modulārās būvniecības uzņēmums SIA Forta Medical**.

 

Projekts ir īstenots piesaistot labākos ārzemju projektētājus no Izraēlas, kas specializējušies ārstniecības iestāžu projektēšanā. Izbūvējot MR kabinetu Jēkabpilī, tās iedzīvotāji, kā arī apkārtējā reģiona cilvēki turpmāk MR izmeklējumus varēs veikt ambulatori turpat pilsētā.

 

Patlaban visas slimnīcas telpas ir noslogotas, tādēļ kā risinājums rasta iespēja izvietot MR centru moduļu tipa ēkā, kurā atrodas Siemens Essenza (1,5 T) MR iekārta. Rezultātā radīta ne tikai atsevišķi stāvoša vizuāli estētiska, moderna modulāra celtne, bet arī komplicēts inženiertehnisks risinājums, kas pielāgots ārstniecības iestādes specifiskām prasībām. Tajā ierīkota īpaša ventilācijas un iekārtas dzesēšanas sistēma, ir izcila skaņas un elektromagnētiskā lauka izolācija, kā arī nodrošināti ideāli darba apstākļi mediķiem un ērtības pacientiem, tai skaitā pacientiem ar īpašām vajadzībām.
Moduļu konstrukciju izmantošanai ir virkne priekšrocību, taču Jēkabpils gadījumā šī projekta tapšanas gaitā būtiskākais ieguvums bija nepārtrauktā slimnīcas darbība. Slimnīca būvdarbu dēļ ne dienu nepārtrauca darbu – tās paplašināšana notika arī bez klasiska būvlaukuma un tā klātbūtnes, jo lielākais darba apjoms tika paveikts uzņēmuma ražotnē Tukumā. Rūpnīcā tika izgatavoti moduļi ar pilnu iekšējo apdari, līdz ar to objektā uz vietas bija nepieciešams vien veikt pamatu izbūvi un moduļu montāžu, kā arī ēkas fasādes apdares darbus. Šis risinājums ļāvis ietaupīt laiku un finanšu resursus, kā arī ir videi draudzīgs, jo tika ievērojami samazināts būvgružu apjoms.

 

Jēkabpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Zvīdris: „Šis projekts ir nozīmīgs ieguldījums gan Jēkabpils pilsētā, gan visa novada medicīnas infrastruktūrā. MR centra, kura izmaksas sedza privātais investors, ir lielisks papildinājums Jēkabpils reģionālās slimnīcas modernajam diagnostisko izmeklējumu klāstam. Tagad uz vietas ir pieejami augstākās klases MR izmeklējumi, kas ir neaizstājami dažādu saslimšanu diagnostikā.”

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs: „Jēkabpils reģionālā slimnīca apkalpo plašu reģionu. Esam gandarīti, ka esam pirmā Latvijas pilsēta, kas īstenojusi šāda veida projektu un sniegusi iedzīvotājiem līdz šim visbiežāk tieši Rīgā pieejamu medicīnisko pakalpojumu. Tas slimnīcas pacientiem ļaus ekonomēt gan savu laiku, gan līdzekļus, kā arī paātrinās pacientu diagnostikas un ārstēšanas procesu. Vēlos pateikties šī projekta iniciatoriem un īstenotājiem – MR centra izveide Jēkabpilī ir liels ieguvums Jēkabpils reģionālās slimnīcas prestiža un kapacitātes celšanai.”

 

SIA Forta Medical līdzīpašnieks Guntis Rāvis: „Jēkabpils ir pirmā pilsēta Latvijā, kas ir spējusi novērtēt uzņēmuma piedāvāto tehnoloģisko risinājumu piemērotību tās vajadzībām. Veselības aprūpes nākotne ir moderna un augsti funkcionāla medicīna. Šis Jēkabpils projekts kalpos tam, lai ar moduļu sistēmu iepazīstinātu gan potenciālos pasūtītājus, gan ārstus un pacientus, gan arī arhitektus, kam ar līdzīgiem risinājumiem nav bijusi saskare. “

 


SIA Veselības centrs 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds: „Īpaši jāuzteic Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča atvērtība projekta īstenošanai, kurš savu iespēju robežās palīdzēja risināt visas birokrātiskās procedūras. Atšķirībā no Rīgas, Jēkabpils pilsētā bija redzama pašvaldības, kā arī slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ivara Zvīdra kunga reāla ieinteresētība uzlabot MR pakalpojumu pieejamību Jēkabpils pilsētas un tuvāko novadu iedzīvotājiem.”

 

SIA Vizuālā Diagnostika izpilddirektore Evija Mirzojana: „Šis gads ir bijis nozīmīgs SIA Vizuālā diagnostika attīstībā. Jēkabpils MR centrs ir trešā filiāle, kas atvērta šī gada laikā un kopumā desmitā uzņēmuma filiāle. Mūsdienās ir ļoti svarīgi pastāvīgi paaugstināt sniegto pakalpojumu kvalitāti, izprast vietējo un ārējo tirgu, būt atvērtiem inovatīvām lietām un spēt stāties pretī jauniem izaicinājumiem savu mērķu sasniegšanā. SIA Vizuālā diagnostika un SIA Forta Medical kopīgais projekts Jēkabpilī ir ideāls piemērs tam, kā ideja var kļūt par realitāti.”

 

Jēkabpils reģionālās slimnīcas MR centrs izveidots ar mērķi ienest jaunas vēsmas veselības aprūpes organizēšanā un veidošanā. Ar šādu ārstniecības iestādi, kas celta, izmantojot Latvijā ražoto moduļu tehnoloģiju, tiek nests arī Latvijas vārds pasaulē.

 

*SIA Vizuālā diagnostika ir SIA Veselības centrs 4 grupas uzņēmums. SIA Vizuālā diagnostika visā Latvijā veic plaša spektra attēldiagnostiskos pakalpojumus - ultrasonogrāfiju, rentgenoloģiskos izmeklējumus, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi u.c.


** SIA Forta Medical ir jauns augstas tehnoloģijas uzņēmums, kas izveidots ar mērķi eksporta tirgos piedāvāt Latvijā ražotas moduļu konstrukcijas, galvenokārt attīstot medicīnas nozares, kā arī dzīvojamo ēku projektus.

 

Papildu informācija:
Ilze Apine
SIA Veselības centrs 4
sabiedrisko attiecību speciāliste
 

Komentāri (0-4/4)

  • sesks
    02.07.2018 18:28
    Man tikai ir pamatotas bažas, ka mums nebūs speciālistu, kas to visu lietderīgi izmantos un sapratīs kā jāstrādā. Līdz šim mūsu datortomogrāfijas speciālisti ir tādus brīnumus radījuši!!!!!
  • es arī to pašu saku
    02.07.2018 18:28
    jēgai....:
    arī parastajiem pacientiem izmeklējums pieejams un maksās 112e,tā,ka dodies tik!Un lai apkalpotu iekārtu-NAV jābūt ārstam,Gudriniek!

    Protams ,ka pietiek ar bezmaksas bezdarbnieku datorkursiem!
  • jēgai....
    02.07.2018 18:25
    arī parastajiem pacientiem izmeklējums pieejams un maksās 112e,tā,ka dodies tik!Un lai apkalpotu iekārtu-NAV jābūt ārstam,Gudriniek!
  • kāda jēga
    02.07.2018 18:25
    Uz tiem moduļiem būs rindas gadu garumā un tas vienkāršais ,parastais pacients uz šādiem krutiem izmeklējumiem var necerēt.Un ,kuri mums ir tie ārsti,kuri spēj šādas iekārtas apkalpot?Gadu garumā lūrēs kā teļi uz autobusu,kamēr iemācīsies un sapratīs ,ko tas gudrais "modulis "viņiem rāda.

Atstājiet komentāru