2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils gidi plašāk iepazīst Pļaviņu novadu

Jēkabpils gidi plašāk iepazīst Pļaviņu novadu

25. septembrī Jēkabpils Tūrisma informācijas centrs Jēkabpils pilsētas gidiem un novadpētniekiem organizēja Tūrisma dienas ekskursiju uz Pļaviņu novadu. Ar kaimiņu novada interesantākajiem objektiem jēkabpiliešus iepazīstināja Pļaviņu novada gide Gunta Lazda.

 

Pļaviņu apskate iesākās pie Daugavas dambja. Daugavas krastā, iepretī Kaļķu ielai, izvietota ekspozīcija ar informatīviem stendiem un simbolisku plosta daļu, kādi kādreiz piepildīja upi, lai pludinātu baļķus uz Rīgu. Šādā veidā var iepazīt kādreizējo

Daugavas plostnieku darbu.

 

Tālāk devāmies iepazīt Pļaviņai raksturīgo apbūvi. Apskatījām Pļaviņu Sv. Pētera luterāņu baznīcu, kas atrodas pilsētas centrā. Tās būvniecībā izmantots Daugavas dolomīts, tāpat kā daudzas citās ēkās Pļaviņās. Interesanti, ka baznīcas tornis ir novietots asimetriski vienā malā, tā smaile ir piramidālas formas. Ielūkojamies arī jaunajā Pļaviņu katoļu baznīcā, kas iesvētīta tikai 2007. gadā.

Baznīcu rotā par draudzes locekļu ziedojumiem Rīgas Amatniecības vidusskolas kokapstrādes nodaļas absolventu veikums - gotikas stilā iekārtots interjers ar smalkiem kokgriezumiem rotātais altāris, kancele, gleznu rāmji, krusta puķes, zvaigznes, svečturi, dažādu lielumu tornīši, kas simbolizē visas pasaules baznīcas, un citi koka priekšmeti veido greznu ansambli gluži kā katedrālē.

 

Apmeklējām arī Pļaviņu tūrisma informācijas centru, savukārt Pļaviņu novada Kultūras centra ēkā apskatījām foto ekspozīciju ar vēsturiskajām pilsētas fotogrāfijām no plostnieku laikiem, Daugavas krastiem pirms Pļaviņu HES celtniecības un Daugava plūdos cietušas pilsētas skatiem.

Tālāk devāmies iepazīt Pļaviņu dolomīta karjeru. Braucot uz Rīgu ik reiz sanāk doties tam garām, bet tikai gida pavadībā mums bija iespēja iebraukt teritorijā un uzkāpt pašā dolomīta atsiju kalnā, lai redzētu šīs ražotnes apjomus un skatītu Daugavas plašumus no augšas.

Stukmaņu muižu un tās bijušo godību mēs varējām tikai vērot pa autobusa logu, jo šis kultūras piemineklis ir privātīpašums un šobrīd apskatāma no ārpuses.

Latvijas spīķerī mēs varējām novērtēt izcilu suvenīru klāstu, bet Liepkalnos baudījām karstu zupu un degustējām maizi.

Seno godību varējām vērot arī pie 19. gs. vidū muižkunga Brimmera laikā celtās Odzienas muižas pils, kas savulaik bijusi viena no izteiksmīgākajām Latvijas neogotikas stila celtnēm. 1905. gada nemieru laikā pili nodedzināja. Šobrīd pils apskatāma tikai no ārpuses.

 

Apmeklējām arī daiļdārzu "Dzeņi", kur saimniece izrādīja iekopto dārzu un apskatījām interesantas no sūnām veidotas figūras. Saimniecībā ir iekopti dīķi ar ūdensrozēm, un savs vanšu tilts.

 

Nākamais apskates objekts bija Gostiņi – bijušais Vidzemes, Latgales un Kurzemes krustpunkts. Arī šodien te līdzās ir Vidzemes, Latgales un Sēlijas robežas. Gostiņi ir mazs miestiņš divu upju satekā. Šeit novadpētnieku interesi piesaistīja Gostiņu luterāņu baznīca, kas uzbūvēta ar Krustpils pils barona Nikolausa fon Korfa līdzekļiem. Tādas arhitektūras celtne laikam ir vienīgā Latvijā. Nav gadījies redzēt luterāņu baznīcu ar kupolveida jumtu un kanceli tieši virs altāra. Arī galvenā ieeja ģeogrāfiski izvietota pretēji tradicionālajiem baznīcas celtniecības kanoniem.

Esot Gostiņos noteikti ir jāredz pie Aiviekstes ietekas Daugavā 3 novadu robežpunkts Zviedru skansts -17. gs. sākumā zviedru celts nocietinājums, šobrīd vaļņu un bastionu atliekas. Mūsdienās skansti ietver Draudzības parks un uz tās uzcelta estrāde. Daudziem jēkabpiliešiem, kas jau bija viesojušies šajā vietā, Pļaviņu gides, parādītais ūdenskritums uz Skankstupītes bija atklājums.

 

It kā tepat līdzās un varbūt daudzkārt redzētais, bet ne tik labi zināmais šajā kaimiņu novada iepazīšanas ekskursijā izraisīja ne vienu vien atklājumu un pārdomas par mūsu dzimtenes skaistumu, par smagajiem cilvēku likteņiem Daugavas krastos, par mantojuma saglabāšanu un pozitīvu piemēru mūsdienīgā saimniekošanā Liepkanos un "Latvju spīķerī”. Arī tepat mums līdzās ir vietas, ko vērts apskatīt un vēsture ko vērts zināt un nodot nākamām paaudzēm.

 

 

Daina Eglīte

Jēkabpils Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas konsultante

Atstājiet komentāru