2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Ivars Zvīdris: Kamēr nebūs papildu finansējuma, pārstrādi nepieļausim

Ivars Zvīdris: Kamēr nebūs papildu finansējuma, pārstrādi nepieļausim

Kamēr neredzēsim papildu finansējumu, izejot uz savu risku un cerot, ka kaut kas mainīsies, kvotu pārstrādi vairs nepieļausim,  atzina Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris.

 

"Šāda situācija, kad valsts paliek slimnīcai parādā, turpinās jau gadiem ilgi, un tas vairs nav pieļaujams," norādīja Zvīdris.

 

Patlaban Jēkabpils reģionālajā slimnīcā kvotas faktiski jau ir beigušās pie urologa, kur rinda ir 75 dienas, pie nefrologa - 102 dienas, kā arī uz holtera monitorēšanu (diennakts asinsspiediena monitorēšanu) - 88 dienas.

 

"Ja jau kardioloģija valstī ir pasludināta par prioritāti, tad tai ir jānodrošina arī nepieciešamā diagnostika," uzsvēra slimnīcas vadītājs.

 

Sarežģīta situācija ir izveidojusies arī pie ginekologa, kur rinda ir 30 dienas, ķirurga - 52, oftalmologa - 23, rehabitologa - septiņas, uz datortomogrāfiju - 31, sonogrāfiju - 90, parasto kardiogrāfiju - 48, parasto rentgenoloģiju - 21, dienas stacionāru operācijām bērniem - 35, bet pieaugušajiem - 70 dienas.

 

"Situācija kopumā ir visai bēdīga, un izejai no tās veselības ministram ir jāņem rindu saraksti, jāiet pie valdības, jāskaidro, ka cilvēki netiek pie ārstēšanās, un jāprasa papildu finansējums, kā tas ir darīts daudzus gadus," uzskata Zvīdris.

 

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) vēlas no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pāri palikušajiem līdzekļiem 6,7 miljonus eiro novirzīt slimnīcām, šādi nodrošinot papildu finansējumu dažādiem izmeklējumiem un ārstu konsultācijām,  vakar pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

 

Plānots, ka minētie līdzekļi sākotnēji tiks novirzīti šī gada slimnīcu valsts galvoto aizdevumu apmaksai. Šneiders skaidroja, ka slimnīcas kredīta maksājumus savā budžetā jau ir rezervējušas un, novirzot papildu līdzekļus kredīta dzēšanai, veselības aprūpes iestādēm atbrīvotos līdzekļi, kurus novirzīt papildu pakalpojumu nodrošināšanai - ārsta konsultācijām un izmeklējumiem.

 

Minētā iecere attiektos uz visām Latvijas slimnīcām, kurām izsniegts valsts galvotais aizdevums.

 

Plānots, ka šāda VM iecere nākamnedēļ tiks virzīta izskatīšanai valdībā.

 

Jau ziņots, ka vairākās Latvijas slimnīcās uz atsevišķiem pakalpojumiem ir beigušās valsts apmaksātās kvotas, kā arī daudzu izmeklējumu veikšanai un pakalpojumu saņemšanai rindas izveidojušās līdz pat gada beigām.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Foto no arhīva: Ivars Zvīdris veselības ministru Gunti Belēviču iepazīstina ar Jēkabpils slimnīcā veiktajiem projektiem.

Atstājiet komentāru