2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Kūku pagasta Zīlānos ar aktivitātēm gan maziem, gan lieliem aizvadīta dzejas pēcpusdiena

Kūku pagasta Zīlānos ar aktivitātēm gan maziem, gan lieliem aizvadīta dzejas pēcpusdiena

18.septembrī, aktīvi noritēja dzejas dienu pasākumi Kūku pagasta Zīlānos.

Pulksten 12:00 pie Zīlānu bibliotēkas, uz dzejas pēcpusdienu Raiņa un Aspazijas noskaņās “Viss iet, viss rit un riet” aicināja pašus mazākos, bet ļoti zinātkāros, Sūnu pamatskolas audzēkņus. Lai piedalītos dzejas pēcpusdienā, skolēniem bija jāsagatavo mājas darbs – dzejoļa prezentācija. Paši mazākie, 1.klasīte, prezentēja dzejoli “Zirņa bērni”, 2. klase radoši prezentēja dzejoli “Pasaciņa”, 3. klase prezentēja dzejoli “Vēja zirdziņš”, bet vecākie pēcpusdienas dalībnieki, 4. klase, prezentēja dzejoli “Zelta sietiņš”. Bet ar to aktivitātes nebeidzās, kā nākamā radošā pietura bērnus gaidīja “Dzejas koki”, kur kokos bija jāiesien dzejoļu rindiņu lapas. Kamēr skolēni aktīvi piedalījās tiem dotajos uzdevumos, tapa arī gardā dzejas virtuves putra. Lai putra taptu gardāka, katra klase piedalījās tās vārīšanā, dzejas virtuves putras katlā bija jāiemet sava sastāvdaļa - citam zirņi, citam sāls un pipari, citam mīlestība, jo Kūkās visām putrām ir 13 sastāvdaļas. Atstājot putras katlu saimnieces Regīnas gādībā, visi devās uz pļavu vizualizēt dzejas tēlus, kas pārvērsti vides objektos. 1. klasīte līmēja zirnīšiem actiņas un salika tos gultiņā, otrā klase pina bizītes un rotāja Pasaciņu, savukārt trešā klase - Vēja zirgam krēpes savaldīja un lika saplaukt ziediem vēja zirdziņa pakavos. Toties, ceturtie, Zelta Sietiņā dimanta sēkliņas sijāja. Pēc vides objektu sakopšanas darbiem, visi devās uz zāli, lai noskatītos multiplikācijas filmu „Sēd uz sliekšņa pasaciņa”. Pēc tam sekoja viktorīna, kur katrai klasei bija jāatbild uz vairākiem jautājumiem par dzeju, dzejniekiem un dzejoļiem. Bērni atbildes zināja ļoti labi un par to tika apbalvoti ar saldumiem. Skolēniem bija iespēja uzrakstīt Dzejas dienā piedzīvoto labāko mirkli blakus Aspazijas un Raiņa portretiem. Daži no skolēnu izteikumiem blakus dzejnieku portretiem:

„Trešajai klasei patīk Aspazijas dzejoļi”

„Es gaidīšu jauno tikšanos Zīlānos”

„150 - tas ir forši”

Pēc lielajām aktivitātēm sekoja mielošanās ar pašu sagatavoto dzejas putru.

Lai mazajiem pēcpusdiena būtu izdevusies, lielāko artavu pasākuma tapšanā ieguldīja Zīlānu bibliotēka un tās vadītāja Anna Lazdāne, Zīlānu kultūras nams un tā vadītāja Dace Braune un pagasta māksliniece Jolanta Ābele.

Zīlānu bibliotēkas vadītāja Anna Lazdāne par pasākumu stāsta: “Pasākums norisinājās divas stundas, bet intensīvs darbs bija divu nedēļu garumā, ideja vēl pulka iepriekš tika apaudzēta ar dažādiem izpildījuma variantiem. Lielu paldies jāsaka praktiskā darba veicējam - koka darbu meistaram, atsaucīgajam Jānim Lācim.”

Dzejas dienu izskaņā priecēja koncerts, kurā Raiņa un Aspazijas tēlos iejūtas teātra draugu kopas „Patapa” dalībnieki Māris un Aija, bet dziesmas ar abu dzejnieku vārdiem izdziedāja sieviešu vokālais ansamblis „Minima”.

 

Informāciju sagatavoja

Ieva Lapiņa

Krustpils novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru